'Wat er in onze cellen gebeurt is helemaal niet logisch'
Spinozawinnaar Jacques Neefjes onderzoekt processen op celniveau. Zijn werk heeft zelfs geleid tot verbetering van antikankermedicijnen.
Spinozawinnaar Jacques Neefjes onderzoekt processen op celniveau. Zijn werk heeft zelfs geleid tot verbetering van antikankermedicijnen.
Darmbacteriën en gist blijken te gedijen in waterstof, het gas waaruit veel exoplaneet-atmosferen bestaan. Kan er buitenaards leven bestaan op al die planeten?
Kabelbacteriën uit de zeebodem kunnen wellicht ooit de inspiratie zijn voor milieuvriendelijke bio-elektronica. Maar ze zitten anders in elkaar dan verwacht.
Met een combinatie van chemie, biologie en nanotechnologie probeert hoogleraar organische chemie Pascal Jonkheijm slimme oplossingen te vinden voor biomedische vragen. En met zijn mix van fundamenteel en toegepast onderzoek weet hij inmiddels al een hoop vragen te beantwoorden.
Het printen van levende cellen in kunstmatige organen kan veel winst opleveren bij allerlei medische ingrepen. Helaas is deze techniek nu vaak nog te langzaam, maar wetenschappers van de Universiteit Twente hebben een manier gevonden om de cellen een stuk sneller en flexibeler te printen.
Mensen, dieren, planten en micro-organismen: de aarde zit vol met leven. Miljarden jaren geleden ontstond leven met een simpele cel. Kunnen wij het ontstaan van leven namaken? Tijdens NEMO Kennislink Live sprak redacteur Desiree Hoving hierover met drie experts.
Het eiwit condensin vouwt je DNA op tot chromosomen, maar we weten niet goed hoe. Onderzoekers aan de TU Delft zien nu dat condensin DNA kan trekken en geven zo een flinke boost aan de zogenoemde lus-theorie.
Zelf leven van de grond af opbouwen. Uit niks meer dan losse moleculen. Scheikundigen proberen het, maar dat is nog niet makkelijk. In een reeks spoedcursussen praat Kennislink je snel bij over hoe je van een knutseldoos met moleculen tot iets kan komen wat op leven lijkt. Deze week: hoe zou d...
Zelf leven van de grond af opbouwen. Uit niks meer dan losse moleculen. Scheikundigen proberen het, maar dat is nog niet makkelijk. In een reeks spoedcursussen praat Kennislink je snel bij over hoe je van een knutseldoos met moleculen tot iets kan komen dat op leven lijkt. Deze week: wat is ee...
Al jaren werken wetenschappers aan zogenoemde organen op een chip. Deze minuscule orgaanmodellen dienen als testplatform voor medicijnen en kunnen dierproeven in de toekomst misschien wel overbodig maken. Hoe werken deze chips en van welke organen hebben we al een functionerend model?
Nijmeegse wetenschappers lieten een cel een plastic nanobolletje met enzymen opnemen. Dit ‘kunstmatige organel’ bleef daarbij intact. Bovendien konden de enzymen stoffen uit het cytoplasma omzetten. Misschien zijn zo ooit ziekten te behandelen die gepaard gaan met een tekort aan en...
Nu zwerven de medicijnmoleculen uit een pilletje nog door je hele lichaam, maar die tijd is bijna voorbij. Tijdelijk verpakt in een nanobolletje vet of plastic hebben medicijnen minder bijwerkingen en worden vaccins effectiever. Maar hoe vertel je zo’n moleculair duveltje in een doosje w...
Amerikaanse onderzoekers bouwden een computer op basis van RNA, het enkelstrengs broertje van DNA, die simpele logische functies kan uitvoeren in een gistcel. Door meerdere biologische signalen tegelijk te verwerken krijgt het systeem logische poorten en kan het AND, OR, NAND en NOR functies u...
Een Leidse onderzoeksgroep heeft een manier gevonden om een nieuw geneesmiddelen tegen HIV op een effectievere manier in te zetten. Door de transport van dit middel – dat bestaat uit RNAi – naar de cellen en organen te verbeteren, kan de vermenigvuldiging van HIV specifiek worden geremd ...
Een nieuwe DNA-computer doet dienst als arts. Hij stelt de diagnose en levert vervolgens het juiste medicijn.
Cellulaire automaten klinken misschien als iets heel ingewikkelds. Maar ze geven juist een verbluffend makkelijk te begrijpen wiskundig model voor bijvoorbeeld filevorming. Vrijdag 25 september voert Ionica Smeets haar eigen levensgrote cellulaire automaat uit tijdens het Discovery Festival in...
Met laserlicht als pincet en scalpel hebben onderzoekers van het National Institute of Standards and Technology (NIST) laten zien dat liposomen gebruikt kunnen worden als minuscule reageerbuisjes voor chemische experimenten in zeer kleine volumes.
Roemeense natuurkundigen hebben gasvormige plasmabellen gemaakt die kunnen groeien, vermenigvuldigen en communiceren – en die daarmee over eigenschappen bezitten die ten grondslag liggen aan het gedrag van biologische cellen.