'Stop de verdozing van Nederland'
Nu we steeds meer online bestellen, stijgt het aantal grote opslagruimtes explosief. Te vaak vervuilen deze distributiecentra het landschap, vindt lector Cees-Jan Pen van Fontys Hogescholen.
Nu we steeds meer online bestellen, stijgt het aantal grote opslagruimtes explosief. Te vaak vervuilen deze distributiecentra het landschap, vindt lector Cees-Jan Pen van Fontys Hogescholen.
Een woning die aan een rotswand hangt en een vakantiehuisje op een onbewoond eiland dat bedreigd wordt door beukende golven. Hierover gaat de BBC- en Netflix-serie ‘The world’s most extraordinary homes’.
Gebouwen, auto’s en zelfs wasmachines kunnen nog veel lichter gemaakt worden. Dat is het uitgangspunt van de auteurs van ‘Designing Lightness’. In een prachtig geïllustreerd boek laten ze zien hoe je vederlichte en toch stevige dingen kan maken.
Een zwembad dat wegzakt in de grond en onbruikbaar wordt. Architecten die zelfmoord plegen door een mislukt gebouw. Je komt het allemaal tegen in ‘Waagstukken’, tragische verhalen over bouwkunde.
Zonwering in de vorm van zonnebloemen en akoestische panelen die als origami-bloemen aan de muur hangen. Dit soort oplossingen bedenken studenten van de TU Delft in het zogeheten Dr. Bucky Lab. Een nieuw boek laat zien hoe dat eraan toegaat.
Op de Filipijnen daalt de bodem zo snel dat inwoners vaak natte voeten krijgen. Promovendus Pieter Ham (TU Delft) werkt aan een oplossing: drijvende woningen. Het eerste huis wordt vanaf deze week bewoond door een Filipijns gezin.
Opvallende schilderingen, hoge torens en de strijd tegen het water. Het zit allemaal in een nieuw, vuistdik boek over de de kerken van Groningen.
Wat is het beste nieuwe gebouw van Nederland? Bij de Nederlandse Architectuurprijs mag jij kiezen. NEMO Kennislink licht een bijzonder ontwerp van dit jaar uit en interviewt de architect.
Dat de steden Rotterdam, Den Haag en Arnhem grotendeels verwoest werden tijdens de Tweede Wereldoorlog is algemeen bekend. Maar ook de boerderijen werden hard getroffen: maar liefst negenduizend werden er vernietigd. Onderzoeker Sophie Elpers schreef een boek over de strijd rond de wederopbouw...
Een zwembad waar nu startups inzitten, een woonboerderij waar ook vleespakketten worden gemaakt en een hufterproof kantoor met schitterend uitzicht. Voor ‘Architectuur in Nederland 2017/2018’ selecteerden de auteurs de meest markante, nieuwe panden.
Twee architecten onderzochten 26 crematoria in Europa en schreven er een verrassend veelzijdig boek over. Ze nemen de lezer mee langs gebouwen die op een bruidstaart lijken en onder de grond zitten verstopt.
Verkleurde gevels, rebellerende werknemers en een overwoekerde kijktuin. Nee, de dagelijkse realiteit van woningen, scholen en kantoren is vaak anders dan de architect het ooit bedacht. Daarom gaat architecte Marlies Rohmer op reis langs haar eigen gebouwen en praat met de gebruikers. Dat leve...
Wat gebeurt er na de Olympische Spelen van Rio met de sporthallen en grote stadions? Leegstand na afloop is een nachtmerrie en forse kostenpost voor iedere stad die de Olympische Spelen organiseerde. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om dit te voorkomen, benadrukt wetenschapper Yawe...
Huizen aardbevingsbestendig maken door een ballon met speciale vulling te plaatsen in de muren. Of door een constructieve dakgoot rondom de woning aan te leggen. Ingenieurs- en adviesbureau bedenken inventieve oplossingen om bestaande woningen in Groningen zo te verstevigen dat ze niet instort...
Nummulieten (letterlijk ‘muntstenen’) zijn ooit aangezien voor versteende linzen en munten. Als nummulietenkalk hebben deze organismen hun nut als bouwsteen al sinds de bouw van de Egyptische piramides ruimschoots bewezen.
De afgelopen weken heeft een team van ongeveer tachtig Nederlandse studenten een stukje Barcelona naar Finland gebracht. De wereldberoemde Sagrada Família werd nagebouwd met pykrete, een supersterk mengsel van ijs en zaagsel.
Al vanaf het begin van onze jaartelling is in de stad Utrecht natuursteen gebruikt voor gebouwen, aangevoerd door de Romeinen via de Rijn. Een rondje rond de Domkerk is een reis door de tijd, langs een breed palet van kleurige gesteenten, afkomstig van vulkanen en oercontinenten.
Is het mogelijk om in 2100 op één planeet te wonen met 10 miljard mensen die allemaal het welvaartsniveau hebben van een Amerikaan of Europeaan? Of hebben we tegen die tijd meer dan drie planeten nodig zoals het Global Ecological Footprint Network heeft uitgerekend? Civiel ingenieur Rutger de ...
De Nederlandse kunstenaar Filip Jonker stak in een kartonnen sleepbootje het Kanaal over en stapte droog aan wal in Engeland. Christchurch in Nieuw-Zeeland krijgt na de zware aardbeving in 2010 een nieuwe kerk van karton. Is karton een vederlicht materiaal om duurzaam, snel en betaalbaar mee t...
Het begon als een grap, maar werd al gauw serieus: bouw een berg in het platte Nederland. Dit idee ontsproot afgelopen zomer uit het brein van journalist Thijs Zonneveld. Vorige week rekende een groep wiskundigen aan de haalbaarheid van dit project tijdens de veertiende editie van de Studiegro...
Bouwfysicus Elphi Nelissen is gespecialiseerd in het realiseren van een goed binnenklimaat in gebouwen. Ze maakt zich onder andere sterk voor duurzame en gezonde schoolgebouwen. Wiskunde speelt daarbij een belangrijke rol.
Het hellend vlak van Ronquières is – voor de verdedigers van de Vlaamse zaak – een triest voorbeeld van de Belgische spilzucht. Maar het bevat ook een constructiefout, die zelfs aan hun aandacht was ontsnapt.
‘Als de mensen maar veilig zijn’, een logische gedachte bij brand in een tunnel. Maar wat gebeurt er met de constructie zelf? Zijn afdichtingsprofielen tussen tunneldelen wel bestand tegen de hitte van een brand?
De werkzaamheden aan de nieuwe boulevard en zeewering in Scheveningen zijn in volle gang. Dankzij het vernieuwende ontwerp gaan veiligheid en esthetiek bij dit project hand in hand. Zo bevindt de zeewering zich ondergronds en moeten alle constructies bij bezwijken uit elkaar vallen in brokstuk...
Een bijzondere treinrit afgelopen maandag, tussen de Belgische stations Antwerpen Centraal en Noorderkempen. Het was de eerste keer dat een Europese trein op zonne-energie van A naar B ging. Op het dak van een tunnel waardoor de hogesnelheidslijn loopt, zijn zonnepanelen aangebracht die de tre...
Een hypermoderne ‘printer’ van 3D-prototypes bouwt wiskundige kunstwerken in beton. Nu zijn het nog aardse werken, maar in de toekomst wordt misschien gebouwd op de maan.
Veengebieden bedekken met een dikke laag vulkaangesteente: het lijkt een goede manier om te zorgen dat de bebouwde kom niet wegzakt in het veen. Bodegraven bouwt op ‘bims’.
In februari nam de regering van Denemarken het besluit om een oeververbinding met het Duitse vasteland te bouwen in de vorm van een tunnel. Deze tunnel zal met een lengte van 19 km niet alleen de langste, maar vooral ook één van de veiligste weg- en spoortunnels ter wereld zijn.
Met een innovatieve tunnelboormachine uit Japan is het mogelijk om korte tunnels (tot 250 meter) te boren met een doorsnede die rechthoekig is in plaats van rond. Hoewel de nieuwe techniek (Urban Passway) veel minder overlast veroorzaakt dan reguliere tunnelbouwmethoden, zal het nog wel even d...
De waterkeringen in Nederland worden om de vijf jaar getoetst op veiligheid. Met behulp van een computerprogramma met de naam ‘Dijk Analyse Methode’ is het nu mogelijk deze werkzaamheden voor een deel te automatiseren. In de praktijk blijkt dat dit op een dijktraject van slechts 50...