Naar de content

Alles wat je kan bedenken, kan je bouwen

Recensie van The Story of the Bucky Lab

nai010 uitgevers

Zonwering in de vorm van zonnebloemen en akoestische panelen die als origami-bloemen aan de muur hangen. Dit soort oplossingen bedenken studenten van de TU Delft in het zogeheten Dr. Bucky Lab. Een nieuw boek laat zien hoe dat eraan toegaat.

In het Dr. Bucky Lab maken studenten met hun handen wat ze hebben bedacht.

nai010 uitgevers

Aan de buitenkant van een gebouw hangen zonnebloemen. Ze lijken van een afstand net echt, maar zijn dat niet. Ze bevatten namelijk een mechaniek waardoor ze direct naar de zon draaien, zodra die opkomt. Zo zorgen ze voor schaduw op de gevel en dat jij binnen dus geen last hebt van de hitte en het felle licht.

Met dit soort ideeën gaan studenten bouwkunde van de TU Delft aan de slag in het Dr. Bucky Lab. Dat is een werkplaats waar ze worden aangezet om niet alleen nieuwe concepten te bedenken, maar ze ook daadwerkelijk zelf te maken. Ze werken met apparaten als een verstekzaag en tafelslijpmachine. De opdrachten verschillen jaarlijks en bestaan onder meer uit het maken van zonwering op gevels, akoestische panelen voor in huis of bijzondere strandhuizen.

Kijkje in de keuken

Nu is er een boek over dit lab. Het laat zien hoe studenten te werk gaan en hoe ze worden aangespoord om vooral zelf dingen te maken: een interessant kijkje in de keuken van dit bijzondere lab. De meeste boeken richten zich op producten en uitvindingen die al gemaakt zijn, en te koop zijn in de winkel. Dit boek licht juist het maakproces uit en dat is minstens zo interessant.

‘The Story of the Bucky Lab’ bestaat grotendeels uit een lang interview van hoogleraar ontwerpconstructies Ulrich Knaack (TU Delft) met het hoofd van het Dr. Bucky Lab: Marcel Bilow. Hij is de drijvende kracht achter de werkplaats waar de studenten hun creaties maken. Bilow kwam in 2008 naar Nederland, net nadat het gebouw van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft was afgebrand. Colleges werden toen in andere gebouwen en zelfs in tenten gegeven. Na een tijdje vestigde de faculteit zich in een oud gebouw aan de Julianalaan, waar deze nog steeds zit. Maar nog altijd was er ruimtegebrek. Dit bracht Bilow op het idee om een mobiele werkplaats op te zetten. Voor de apparaten maakte hij kisten op rolletjes en dankzij een grote tent bleef iedereen droog. Bij mooi weer mag je zelfs buiten zagen.

Vindingrijke studenten

Het laat in een notendop zien hoe Bilow te werk gaat. Hij houdt van aanpakken en problemen zijn er om opgelost te worden. Dit probeert hij ook op zijn studenten over te brengen. Het lab heet ook niet zomaar ‘Dr. Bucky Lab’. Het is een verwijzing naar het credo van de Amerikaanse uitvinder en architect Buckminster ‘Bucky’ Fuller: ‘Alles wat je kan bedenken, kan je bouwen’. Of hij dat echt gezegd heeft is trouwens onduidelijk, geeft Bilow eerlijk toe in het boek. Maar de boodschap van het citaat onderstreept hij volledig.

Het boek laat vooral zien hoe vindingrijk de studenten zijn. Bij de opdracht over akoestische panelen, maken ze bijvoorbeeld origami-bloemen voor op de muur. Of neem een strandhuisje met een schuin dak dat in de duinen wordt gebouwd en deze direct versterkt. Het zijn fascinerende oplossingen, die zowel mooi als functioneel zijn. En ze geven aan wat je kunt bedenken, wanneer je de handen uit de mouwen steekt en bijzondere plannen omzet in daden.

Bilow is een inspirerende verteller. Niet alleen in dit boek, maar ook op zijn eigen YouTube-kanaal waar hij onder meer uitlegt hoe belangrijke gereedschappen werken. In weer andere filmpjes laat hij zien hoe zijn studenten stap voor stap nieuwe creaties bouwen.

Ulrich Knaack, Marcel Bilow en Tillmann Klein, ‘The Story of the Bucky Lab’, nai010 uitgevers, 144 p. 34,95 euro.

ReactiesReageer