'Bosbranden signaleren opwarming'
De maand juli werd wereldwijd getekend door extreem weer. Van enorme hagelstenen tot natuurbranden. Eerder vertelde onderzoeker Guido van der Werf over de relatie tussen bosbranden en klimaatverandering.
De maand juli werd wereldwijd getekend door extreem weer. Van enorme hagelstenen tot natuurbranden. Eerder vertelde onderzoeker Guido van der Werf over de relatie tussen bosbranden en klimaatverandering.
Wanhoop en pessimisme stralen af van sommige toekomsttekeningen. Terecht? “Het ongunstigste scenario is door klimaatbeleid al onwaarschijnlijk geworden.”
De enorme bosbranden in Zuidoost-Australië kwamen tot vlak aan de voordeur van Paul Bott, die in New South Wales woont. Hij bestrijdt ze als vrijwillige brandweerman – maar ook door zo duurzaam mogelijk te leven.
De bosbranden in Australië zijn hoogstwaarschijnlijk deels te wijten aan de opwarming van het klimaat. Vervelend, want het vuur zet zelf de thermostaat ook nog eens een tandje hoger…
Delen van de Amazone staan in brand. Dat is slecht nieuws, omdat er CO2 bij vrij komt, en er natuurgebied verdwijnt. Maar in tegenstelling tot wat sommigen beweren, hebben de branden vrijwel geen invloed op het zuurstofgehalte in de lucht .
In het Amazonegebied woeden bosbranden. Maar zijn het er uitzonderlijk veel, of is het toch gewoon een gemiddeld jaar? Na een week van verwarring zijn de experts het eens.
Krijgen we steeds meer met natuurbranden te maken? Het scheelt nogal per gebied, blijkt uit nieuw onderzoek. Gemiddeld neemt het aantal branden af, vooral door veranderingen in het landgebruik door de mens.
De bosbranden die Indonesië momenteel teisteren, zijn een bron van CO2 en andere broeikasgassen. En ze zijn op weg naar een record: ze gaan de hoogste uitstoot halen sinds 1997.
Wie was schuldig aan het uitsterven van de reuzendieren in Australië, zo´n 40.000 jaar geleden? Recente onderzoeken pleiten de oermens vrij. Het uitsterven begon al voor de mens arriveerde, voor de jacht is geen bewijs, en de bosbranden werden indirect veroorzaakt door de uitstervingsgolf zelf...
De natuur geeft en neemt. Van dat laatste houden we helemaal niet wat betreft natuurrampen. Tussen 2000 en 2009 kwamen wereldwijd ruim 78.000 mensen per jaar om door deze rampen. Rampjaar 2010, waarin bijna 300.000 mensen de dood vonden, is niet meegerekend. Wat zijn de dodelijkste natuurrampe...
Nationaal park in de V.S. en bijzonder vaak in het nieuws: Yellowstone laat echter nu eens niet van zich horen vanwege een mogelijk op handen zijnde superuitbarsting, maar vanwege het toenemend aantal bosbranden veroorzaakt door klimaatverandering. Zal het gebied blijvend veranderen?
Afgelopen week verscheen het nieuwste ‘State of the Climate’ rapport. In dit gezaghebbende internationale verslag berichten wetenschappers over de toestand van de verschillende parameters in het klimaatsysteem gedurende het afgelopen jaar. 2010 werd onder andere gekenmerkt door een...
Het complete genoom van graan – vijf keer langer dan dat van de mens – is eindelijk volledig in kaart gebracht. Ronald Veldhuizen schreef in 2010 al voor NEMO Kennislink over het nut van een dergelijke exercitie.
De zuurstofconcentratie in het Mesozoicum, van 251 tot 66 miljoen jaar geleden, is minimaal 15% geweest. Experimenten tonen namelijk aan dat mos en hout pas blijven branden vanaf deze concentratie. In deze periode zijn vele fossiele houtskoolfragmenten teruggevonden.
Brandblussers zijn tijdens het blussen voortdurend bezig met het doen van voorspellingen: naar welke kant breidt het vuur zich uit? Een foute inschatting kan de schade, die al gigantisch kan zijn, enorm vergroten. Wiskundigen hebben uitgedokterd hoe je heel nauwkeurige voorspellingen kan doen....
Satellietbeelden zijn een belangrijk hulpmiddel bij de bestrijdings van de bosbranden in Griekenland. Ook het Nederlandse Ozone Monitoring Instrument (OMI) laat de rooksporen duidelijk zien aan de hand van metingen van stikstofdioxide (NO2).
Voor het eerst is het satellietinstrument SCIAMACHY gebruikt om woestijnzand en rook van bosbranden te detecteren. Deze kleine deeltjes hebben een grote invloed op de energiehuishouding van de aarde en zijn essentieel om te kunnen onderzoeken hoe groot het aandeel van de mens is op de warmteba...
Grote delen van het gebied rond de Middellandse Zee hebben te lijden onder extreme hitte en daarmee gepaard gaande droogte. Frankrijk, Portugal en Spanje werden in maart al getroffen door de eerste bosbranden, en dat is erg vroeg voor de tijd van het jaar. Het weertype in Zuid-Europa past in h...