De goede bedoelingen van biologisch voedsel23 maart 2011De goede bedoelingen van biologisch voedselHet begon niet als wetenschap, maar als een idee: wat nu als we voedsel zonder kunstmatige mest en bestrijdingsmiddelen gingen verbouwen? Dat is vast beter voor milieu en gezondheid. Die belofte bl...
Overgewicht heeft weinig van doen met wilskracht22 juni 2023Deel 1 in serie Hardnekkige mythesEr bestaat een hardnekkig misverstand dat mensen met obesitas geen discipline kennen. Maar je hebt veel minder controle over je lichaamsgewicht dan je denkt.
Samenspel van eiwitten zorgt voor biologische klok in cyanobacteriën17 maart 2017Autonoom proces van drie eiwitten stuurt 24-uurscyclus in cyanobacteriën aanDe Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde gaat naar het ophelderen van de moleculaire grondslagen van de biologische klok. Begin dit jaar publiceerden we een artikel over de werking ervan bij cy...
Waarom je honger hebt als je dronken bent12 januari 2017Binge-drinking veroorzaakt binge-eating volgens onderzoekBiertjes drinken in de stad en daarna door naar de snackbar. Waarom vergrijpen we ons aan voedsel na het drinken van alcohol? Britse neurobiologen vonden een verklaring in het brein: alcohol houdt ...
Studenten maken waterdicht bioplastic27 december 2016Studenten maken waterdicht bioplasticDrie studenten van de Wageningen Universiteit hebben een nieuwe manier gevonden om bioplastics waterdicht te maken: ze voegden nanodeeltjes toe. Met deze prestatie wonnen ze de Topsector Chemie Stu...
Omringd door zoetigheid7 september 2016Gronings onderzoek naar bacteriële suikersSuiker smaakt heerlijk, maar biologisch gezien vervult het ook enkele enorm belangrijke functies, bepleit organisch chemicus Marthe Walvoort. Bacteriën en virussen zitten er vol mee, en dat kunnen ...
Een deken van gif over het boerenland24 februari 2016EU doet insectengif voorgoed in de banEr ligt een deken van gif over het Nederlandse boerenland, zo schetst Frank Berendse van de WUR een allesbehalve romantisch beeld van het hedendaagse agrarische landschap....
Voedingsatlas vooral een visuele verrassing15 januari 2015Voedingsatlas vooral een visuele verrassingKleurige infographics, staafdiagrammen en informatieve kaarten met een ruim aanbod van vooral statistische informatie over voedingsgerelateerde onderwerpen. De nieuwe Bosatlas van het voedselEen radicale aanpak van katalyse? Natuurlijk!1 augustus 2014Een radicale aanpak van katalyse? Natuurlijk!Willen we onze aarde leefbaar houden voor onze nakomelingen, dan moeten we al onze materialen en chemicaliën op een efficiëntere manier produceren. Dat kan alleen met nieuwe katalysatoren. Chemicus...Geen woordenboek voor geuren8 januari 2014Geen woordenboek voor geurenMensen kunnen geuren slecht benoemen, zo wordt nog altijd gedacht. De abstractheid van een geur laat zich namelijk niet vangen door woorden. Taalonderzoekers hebben ontdekt dat dit niet waar is. We ku...Een echte kerstboom is duurzamer dan een kunstboom6 december 2022Vijf vragen over (on)duurzame kerstbomenNeem je een echte boom of toch een kunstkerstboom als je groen wil doen? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over de (on)duurzaamheid van kerstbomen.Wetenschappers maken barcode van DNA21 juli 2020Wetenschappers maken barcode van DNAWetenschappers hebben barcodes van DNA geplaatst in onschadelijke micro-organismen. Hiermee zijn producten nauwkeurig te volgen. Toch twijfelen sommigen aan de toepasbaarheid op grote schaal.Waarom muziek je kippenvel kan bezorgen8 juni 2020Interview met C.L.de Carvalho-Heinekenprijswinnaar Robert ZatorreMuziek kan je raken, en wel zo dat het lijkt op een verslaving. De Canadese neurowetenschapper Robert Zatorre onderzoekt hoe ons brein muziek verwerkt.(Over)leven in puur waterstof kan ook22 mei 2020Exoplaneten met waterstofatmosfeer zijn net zo goed kandidaten voor buitenaards levenDarmbacteriën en gist blijken te gedijen in waterstof, het gas waaruit veel exoplaneet-atmosferen bestaan. Kan er buitenaards leven bestaan op al die planeten?Faces of ScienceHoe bouw je een kunstmatige cel?12 juni 2019Hoe bouw je een kunstmatige cel?Mijn onderzoek is ontzettend spannend. Ik ga het celdelingsapparaat voor een kunstmatige cel bouwen! In deze blog wil ik uitleggen waar ik mee bezig ben, en waarom ik dat zo leuk vind.Faces of ScienceEen zomerse avond op het terras1 juli 2014– mede mogelijk gemaakt door scheikundeWaarom ik katalysatoren onderzoek? Omdat wij zonder katalysatoren niet eens zouden bestaan! De wereld zou er heel anders uitzien. Food Evolution wil anti-gmo'ers bekeren10 november 2017Een recensie van een documentaire over genetisch gemodificeerd voedselDe documentaire Food Evolution analyseert het debat rondom een van de meest controversiële onderwerpen van nu: genetisch gemodificeerd voedsel. Zowel de pro's als de anti's claimen dat de wetenschap a...De mond vol van de voedseltransitie3 november 2017Interview met Joris Lohman, docent voedseltransitie en ondernemerDuurzaam voedsel. In het publieke debat heeft men er de mond vol van. Maar hoe ziet een duurzaam voedselsysteem er uit? Joris Lohman is opgeleid tot politicoloog en is ondernemer. Hij wil voortmake...
Een radicale aanpak van katalyse? Natuurlijk!1 augustus 2014Een radicale aanpak van katalyse? Natuurlijk!Willen we onze aarde leefbaar houden voor onze nakomelingen, dan moeten we al onze materialen en chemicaliën op een efficiëntere manier produceren. Dat kan alleen met nieuwe katalysatoren. Chemicus...
Geen woordenboek voor geuren8 januari 2014Geen woordenboek voor geurenMensen kunnen geuren slecht benoemen, zo wordt nog altijd gedacht. De abstractheid van een geur laat zich namelijk niet vangen door woorden. Taalonderzoekers hebben ontdekt dat dit niet waar is. We ku...
Een echte kerstboom is duurzamer dan een kunstboom6 december 2022Vijf vragen over (on)duurzame kerstbomenNeem je een echte boom of toch een kunstkerstboom als je groen wil doen? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over de (on)duurzaamheid van kerstbomen.
Wetenschappers maken barcode van DNA21 juli 2020Wetenschappers maken barcode van DNAWetenschappers hebben barcodes van DNA geplaatst in onschadelijke micro-organismen. Hiermee zijn producten nauwkeurig te volgen. Toch twijfelen sommigen aan de toepasbaarheid op grote schaal.
Waarom muziek je kippenvel kan bezorgen8 juni 2020Interview met C.L.de Carvalho-Heinekenprijswinnaar Robert ZatorreMuziek kan je raken, en wel zo dat het lijkt op een verslaving. De Canadese neurowetenschapper Robert Zatorre onderzoekt hoe ons brein muziek verwerkt.
(Over)leven in puur waterstof kan ook22 mei 2020Exoplaneten met waterstofatmosfeer zijn net zo goed kandidaten voor buitenaards levenDarmbacteriën en gist blijken te gedijen in waterstof, het gas waaruit veel exoplaneet-atmosferen bestaan. Kan er buitenaards leven bestaan op al die planeten?
Faces of ScienceHoe bouw je een kunstmatige cel?12 juni 2019Hoe bouw je een kunstmatige cel?Mijn onderzoek is ontzettend spannend. Ik ga het celdelingsapparaat voor een kunstmatige cel bouwen! In deze blog wil ik uitleggen waar ik mee bezig ben, en waarom ik dat zo leuk vind.
Faces of ScienceEen zomerse avond op het terras1 juli 2014– mede mogelijk gemaakt door scheikundeWaarom ik katalysatoren onderzoek? Omdat wij zonder katalysatoren niet eens zouden bestaan! De wereld zou er heel anders uitzien.
Food Evolution wil anti-gmo'ers bekeren10 november 2017Een recensie van een documentaire over genetisch gemodificeerd voedselDe documentaire Food Evolution analyseert het debat rondom een van de meest controversiële onderwerpen van nu: genetisch gemodificeerd voedsel. Zowel de pro's als de anti's claimen dat de wetenschap a...
De mond vol van de voedseltransitie3 november 2017Interview met Joris Lohman, docent voedseltransitie en ondernemerDuurzaam voedsel. In het publieke debat heeft men er de mond vol van. Maar hoe ziet een duurzaam voedselsysteem er uit? Joris Lohman is opgeleid tot politicoloog en is ondernemer. Hij wil voortmake...