Boeren voor natuur
De Nederlandse biodiversiteit is in ruim een halve eeuw drastisch afgenomen. Inmiddels keert het tij, en steeds meer boeren willen samenwerken met de natuur. Maar hoe maak je natuur van een boerenweiland?
De Nederlandse biodiversiteit is in ruim een halve eeuw drastisch afgenomen. Inmiddels keert het tij, en steeds meer boeren willen samenwerken met de natuur. Maar hoe maak je natuur van een boerenweiland?
Klimaatverandering en biodiversiteit zijn innig met elkaar verwikkeld. Veel bezoekers van ‘Energy Junkies’ hebben dat door, afgaande op hun tekeningen over uitstervende soorten.
Op boerderij Bodemzicht werken mensen, dieren en microben samen om de grond vruchtbaar te maken.
Zijn we met ons huidige manier van denken nog wel in staat om complexe problemen op te lossen? In het pluriversum krijgt de hele natuur een stem.
In ‘A life on our planet’ blikt de 93-jarige David Attenborough terug op zijn leven. Zijn boodschap is helder: we kunnen de aarde herstellen, maar moeten het wel willen.
Op de wereld leven meer dier- en plantensoorten dan je je kunt voorstellen. Hoe zijn al die verschillende soorten ooit ontstaan? NEMO Kennislink bezoekt het vissenlab van de Rijksuniversiteit Groningen, waar onderzoeker Martine Maan het antwoord op deze vraag probeert te vinden.
Marien bioloog Lisa Becking onderzoekt het effect van toerisme op de soortenrijke wateren rondom Indonesië. In januari vertrekt ze op expeditie.
Rondreizend door afgelegen streken verzamelt bioloog en zadenjager Chris Kik zaden van wilde groenten om de voedselzekerheid veilig te stellen.
Oorspronkelijke en volledig ongerepte natuur is in ons land nergens meer te vinden, daar kunnen we het snel over eens zijn. Maar alles wat zich spontaan vestigt, voortplant, gedijt en zich handhaaft in de door de mens geboden ruimte kan wel degelijk als natuur worden opgevat.
Vroeger moest je in het voorjaar of in de zomer regelmatig je auto bij een tankstation langs de kant van de snelweg zetten om alle insecten van de voorruit te poetsen. Tegenwoordig hoeft dat niet meer, zo weinig insecten zijn er.
We moeten toe naar een landbouw die de natuur niet exploiteert, maar die werkt met de natuur, stelt ecoloog Louise Vet. Zij zoekt de oplossing in het extensiveren van de landbouw, om het te kunnen combineren met het onderhouden van de andere ecosysteemdiensten die de natuur biedt.
Het gaat al jaren niet goed met de grutto, vooral door een gebrek aan voedsel. Hoe is de verhouding tussen landbouw en biodiversiteit daarbij?
Biologen Merel Soons en Yann Hautier naar de effecten van klimaatverandering en biodiversiteit van plantgemeenschappen. ‘We hebben al sterke aanwijzingen dat de natuur effecten van een veranderend klimaat beter kan opvangen wanneer er meer diversiteit in een plantgemeenschap is.’
Door visserij is de Noordzee veel van haar oorspronkelijke biodiversiteit kwijtgeraakt. Om die biodiversiteit terug te krijgen zal ‘de Nederlander’ zich weer verbonden moeten gaan voelen met de Noordzee. “Als je niet weet wat er in de zee leeft, zul je het ook niet willen beschermen̶...
Vrijwel alle planeten, sterren en andere ruimtebrokken die we kennen of nieuw ontdekken zijn compleet ongeschikt om op te leven. De wet van de grote getallen laat zien dat er ongetwijfeld op meerdere plaatsen in het heelal leven kan zijn ontstaan, maar de zoektocht daarnaar heeft nog niets con...
Uit de notie dat natuurbehoud en -beheer alleen niet voldoende zijn gebleken, is een nieuwe trend ontstaan: natuurontwikkeling, ofwel het scheppen van nieuwe vormen van natuur die meer op eigen benen staat. Feitelijk is natuurontwikkeling een fraai staaltje ‘omdenken’, waarbij niet in probleme...
Door de focus op duidelijk zichtbare dieren en landschapsvormende processen, voegt rewilding duidelijk iets toe aan het huidige natuurbeheer, dat tot nu toe sterk ‘plantgeoriënteerd’ was. Daarnaast vult rewilding ook een gat dat traditioneel tussen natuurbeheerders, waterscha...
Jarenlang is erover gediscussieerd, over de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Volgens ecoloog Vincent van der Spek was het noodzakelijk om in te grijpen. “Het op zijn beloop laten was geen reële optie. Natuurlijk, als je maar lang genoeg wacht, dan komt er vanzelf voedselge...
De afschot van edelherten in Oostvaardersplassen blijft verboden, dat heeft de rechtbank 3 februari 2020 bepaald. Hoogleraren Frank Berendse en Han Olff gingen in 2018 hierover met elkaar in discussie.
Hoe de Oostvaardersplassen, een betrekkelijk klein beschermd natuurgebied van nog geen zesduizend hectare, een natie kan verdelen. Van paradepaardje van natuurontwikkeling, tot de risee van nationale parken. Van ‘Grote natuur in een klein land’ tot een verguisde vorm van nepwildernis, die aanl...
Professor Jelle Reumer verzet zich tegen de suggestie dat stadsnatuur een soort schaamnatuur is ‘ondanks’ de stad. “Natuur is intrinsiek pragmatisch. Overal op aarde heb je verschillende habitats met hun eigen leefgemeenschappen. Waarom zou je het als ecoloog volstrekt normaal vinden dat...
Het vergt van de ecoloog een boel uitleg om zijn punt te maken. Met een vaak negatief geladen boodschap bederft hij het feestje dat in volle gang is. De meerderheid gaat voorts stilzwijgend uit van de superioriteit van de eigen soort. De natuur dient de mens. Pas als ons eigen belang in het ge...
Nieuwe natuur is leuk, maar de benodigde schaal is in Nederland bijna niet realiseerbaar, net zomin als een regime van non-interventie. Zonder wildernistraditie van betekenis is het herstellen van iets dat lijkt op ongerepte natuur een hachelijke zaak.
Volgens een rapport van het IPBES gaat de biodiversiteit op aarde achteruit door invloed van de mens. Wat is biodiversiteit, en waarom zou een afname zo desastreus zijn?
Na een artikel op NEMO Kennislink over de zwakheden in het onderzoek naar het insectenarmageddon, kreeg Kees Booij veel kritiek. Over drie maanden gaat hij met pensioen. Maar de insecten blijven hem bezighouden.
De claim dat ruim driekwart van de vliegende biomassa verdwenen is, volgt uit een geavanceerd statistisch model dat is toegepast op zeer incomplete data. Statisticus Peter Grünwald vindt dat op zich prima: “Je moet wat met de data die je hebt.” Maar hij vindt de nadruk op het hoge percentage, ...
De helft van alle diersoorten op aarde is in 2100 mogelijk uitgestorven. Uit wanhoop om de wereldwijde achteruitgang van de biodiversiteit tot stilstand te brengen, startte National Geographic-fotograaf Joel Sartore ‘Photo Ark’, dat in het Museon te zien is.
Meer dan de helft van Nederland bestaat uit landbouwgrond. We verbouwen daarop zoveel dat we de tweede exporteur ter wereld zijn. De keerzijde daarvan is dat intensieve landbouw ten koste gaat van de biodiversiteit. In Boxtel bedachten ze een duurzaam alternatief: de Herenboerderij.
De biodiversiteit in de bodem is enorm. De soortenrijkdom in de grond kan makkelijk wedijveren met die van koraalriffen of het tropisch regenwoud. De bodem kent een enorme verscheidenheid aan micro-organismen en ongewervelden. Daarnaast zijn er veel gewervelde bodemdieren. Maar wat moet je je ...
Wat in de zeventiende eeuw begon als onderwijstuin met geneeskrachtige kruiden, is uitgegroeid tot een weelde van ruim achtduizend plantensoorten uit alle windstreken. NEMO Kennislink krijgt een rondleiding door de Botanische Tuinen in Utrecht.