Zes vragen over de bijwerkingen van coronavaccins25 juni 2021Zes vragen over de bijwerkingen van coronavaccinsNu de vaccinatiegraad oploopt, komen er meer vragen over de bijwerkingen van de coronavaccins. Zes vragen aan immunoloog Marjolein van Egmond.
Medicijnen aan- en uitzetten met licht20 december 2018Medicijnen aan- en uitzetten met lichtAls medicijnen op de verkeerde plek actief zijn kunnen ze bijwerkingen veroorzaken. Promovendus Mickel Hansen ontwikkelde aan- en uitschakelende medicijnen.
Kanker achter slot en grendel22 juni 2020Als je kanker krijgt in de gevangenis of een tbs-kliniekOok in de gevangenis worden mensen ernstig ziek. Wie bepaalt dan wanneer je naar het ziekenhuis mag? Drie gedetineerde kankerpatiënten vertellen hun verhaal.
Meeslepende medische mysteries ontrafeld17 juni 2020Recensie boek en serie Diagnose (Lisa Sanders)In haar boek en Netflix-serie Diagnose vertelt Lisa Sanders het verhaal van patiënten met mysterieuze symptomen die moeilijk te verklaren zijn. Een aanrader voor iedereen met een interesse in de ge...
DNA-festival: Tinca Polderman over knippen en plakken van menselijk DNA5 maart 2020DNA-festival: Tinca Polderman over knippen en plakken van menselijk DNA13 september vindt het DNA-festival plaats. Een van de sprekers is biologisch psycholoog Tinca Polderman.
Online hulpmiddel verhoogt kwaliteit van leven na kanker31 januari 2020Online hulpmiddel verhoogt kwaliteit van leven na kankerJe leven weer op de rit krijgen na de diagnose of behandeling van kanker lukt niet iedereen. Wetenschappers van de onderzoeksgroep ‘Leven met Kanker’ ontwikkelden een online tool die hierbij helpt....
Nieuw wiskundig model voor medicijn in het brein22 januari 2020Model legt de basis voor betere doseringMedicijnen tegen hersenziekten toedienen is een probleem apart, onder meer omdat de hersenen goed afgeschermd zijn van het lichaam. Een wiskundig model kan daar verbetering in brengen.
Je brein aan de anticonceptie: wat de pil doet met emoties en gedrag6 december 2019Je brein aan de anticonceptie: wat de pil doet met emoties en gedragDat de pil beschermt tegen zwangerschap weten we, maar wat is de invloed op hersenen, sociaal gedrag en emoties? Daar is nog nauwelijks onderzoek naar gedaan. Aandacht voor de psychologische effect...
Zonder verouderde cellen blijven nieren langer gezond28 november 2019Zonder verouderde cellen blijven nieren langer gezondPatholoog Roel Goldschmeding ontdekte een manier om verouderde cellen uit de nieren te verwijderen, maar daar zitten nog wel wat haken en ogen aan.
Faces of ScienceGezonder leven7 september 2020Gezonder levenIedereen is met zijn of haar eigen gezondheid bezig. Dat begint van jongs af aan als je wilt sporten, of als je niet mag drinken omdat je nog te jong bent. Hoe kijk ik, als “datadokter”, tegen mijn ei...
De lange weg van het lab naar nieuwe kankertherapie14 oktober 2022Leidse studenten werken aan nieuwe kankertherapie met nanodeeltjesiGEM Leiden wil met behulp van nanodeeltjes een nieuwe therapie tegen hoofd-halskanker ontwikkelen. Het idee van dit studententeam is een mogelijk alternatief voor de huidige therapieën.
Muziek als medicijn11 november 2021Liedjes luisteren voor, tijdens en na operatie reduceert pijnOperaties zorgen vaak voor angst, stress en pijn. Volgens onderzoekers van het Erasmus MC nemen deze klachten af onder invloed van muziek. Zij willen muziek als nieuwe behandeling in de gezondheidszor...
Zes vragen over vaccinatie van kinderen9 juli 2021Zes vragen over vaccinatie van kinderenKinderen vanaf 12 jaar kunnen zich laten vaccineren tegen corona. Waarom kan dat opeens? NEMO Kennislink sprak met Ingrid Schellens van het CBG.
Meteen behandelen of toch even wachten?25 juni 2021Meteen behandelen of toch even wachten?Wanneer wacht je als arts even af, en wanneer besluit je om de patiënt toch meteen een behandeling te geven? Computermodellen en veel patiëntendata laten zien dat een beetje geduld vaak juist goed kan...
Lezersvraag: Hoeveel vaccins kan ons immuunsysteem aan?11 december 2020Lezersvraag: Hoeveel vaccins kan ons immuunsysteem aan?Regelmatig krijgen wij lezersvragen binnen. Hier geven wij antwoord op een vraag en wijzen we op relevante artikelen op NEMO Kennislink.
De wereldwijde vaccinrace30 september 2020De wereldwijde vaccinraceHeel de wereld kijkt reikhalzend uit naar een vaccin dat de coronapandemie tot een einde brengt. De ontwikkelingen gaan razendsnel. Hoe werken die vaccins en zijn ze wel veilig als het zo snel gaat...
'Wat er in onze cellen gebeurt is helemaal niet logisch'17 juli 2020Interview met Spinozawinnaar Jacques NeefjesSpinozawinnaar Jacques Neefjes onderzoekt processen op celniveau. Zijn werk heeft zelfs geleid tot verbetering van antikankermedicijnen.
Een eetlepel rijst voor je bloeddruk14 juli 2020Een eetlepel rijst voor je bloeddrukWetenschappers ontwikkelden genetisch gemodificeerde rijst die bloeddrukverlagers produceert. De rijst is een mogelijk alternatief voor bestaande medicatie, maar met minder bijwerkingen.