Op zoek in oersoep
Water en een gasmengsel. Meer hebben dé bouwstenen van het leven niet nodig. In 1953 zette het Miller-Urey-experiment de wereld op z’n kop. Hoe zou een oersoepexperiment er nu uitzien?
Water en een gasmengsel. Meer hebben dé bouwstenen van het leven niet nodig. In 1953 zette het Miller-Urey-experiment de wereld op z’n kop. Hoe zou een oersoepexperiment er nu uitzien?
Pijnstillers als morfine en oxycodon veroorzaken veel problemen omdat mensen eraan verslaafd raken. Wetenschappers uit Australië hebben nu in een schimmel een mogelijk alternatieve pijnstiller gevonden met een heel bijzondere structuur.
Zowel de chemische industrie als de natuur kunnen niet zonder katalysatoren. Groningse chemici ontwikkelden een nieuwe manier om natuurlijke katalysatoren te ontwerpen met niet-natuurlijke bouwstenen.
Na een looptijd van vijf jaar is het Miller-Urey-experiment uit NEMO geanalyseerd. Net als in het originele experiment, zijn ook nu weer ‘bouwstenen van leven’ gevormd.
Voor het eerst detecteerden astronomen complexe organische moleculen – de bouwstenen van het leven – in de protoplanetaire schijf rond een jonge ster. De ontdekking bevestigt opnieuw dat de omstandigheden waaruit aarde en zon zijn voortgekomen niet uniek zijn in het heelal.
Het maken van genetisch aangepaste bacteriën met nieuwe, nuttige functies gebeurt op grote schaal. Toepassingen blijven echter uit, veelal omdat men bang is dat zulke onnatuurlijke bacteriën zich in de natuur gaan verspreiden. Amerikaanse wetenschappers hebben nu een veiligheidsmechanisme ontw...
Vanaf het eerste begin had het leven op aarde een voorkeur voor rechtsdraaiende suikers en linksdraaiende aminozuren. Hoe is dat zo gekomen? Nijmeegse onderzoekers vonden een methode die misschien wel lijkt op wat er ooit in de oersoep is gebeurd.
Een oerzee van moleculen waaruit bij bliksemslag plotseling aminozuren ontstonden. Het is de bekendste theorie voor de oorsprong van leven uit anorganische materie. Een internationaal onderzoeksteam dat de chemische reacties wil uitpluizen, stuitte met computersimulaties op een voorheen onbeke...
Stanley Miller deed in 1953 een experiment waaruit bleek hoe belangrijke moleculen op de vroege aarde gevormd konden worden. Hij liet dozen achter vol met nooit geanalyseerde monsters. Amerikaanse wetenschappers namen ze alsnog onder de loep. Ze vonden een nieuwe manier waarop de bouwstenen va...
Het genetische alfabet bestaat uit vier letters – A, T, C en G. Amerikaanse scheikundigen voegen daar nu twee nieuwe letters – X en Y – aan toe. Dat opent de weg naar nieuwe toepassingen. Zoals het maken van eiwitten die in de natuur niet voorkomen.
De genetische code van de fruitvlieg is gehackt. Britse wetenschappers breidden zijn DNA uit met de code voor nieuwe, onnatuurlijke aminozuren. Hierdoor maken de beestjes nu eiwitten met eigenschappen die niet bestaan in onze wereld.
Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt hoe een mossel erin slaagt zichzelf onder water stevig aan oppervlakten vast te kleven. Die vinding is van belang voor het ontwikkelen van nieuwe biomaterialen, geïnspireerd op de kleefkracht van de mossel.
Maïs: lekker stevig en voedzaam. Maar vanzelfsprekend is dat niet, en al helemaal niet voor Derde Wereldboeren. Nieuw genetisch onderzoek heeft eindelijk de genetische sleutel tot stevige en voedingsrijke maïs gevonden. Dat kan arme boeren ook van pas komen
Wetenschappers van de University of Cambridge hebben de eerste stap gezet naar een volledig nieuwe genetische code. Een bacterie kan met deze code eiwitten maken met ongekende eigenschappen. Dit moet uiteindelijk tot spannende nieuwe materialen leiden.
Het ontstaan van leven is moeilijk te begrijpen, er is immers geen mens bij aanwezig geweest. De wetenschap probeert uit te zoeken of bouwstenen van leven op de aarde zelf of elders in het heelal zijn gevormd.
Computers moeten altijd sneller, kleiner en beter. Het biomolecuul DNA wordt getipt als één van de oplossingen voor de toenemende vraag naar betere computers. Maar hoe ziet dat er eigenlijk uit? Huisdier in het stopcontact en chatten maar? Niet helemaal, om DNA-computers te begrijpen moeten we...
Amsterdamse en Groningse onderzoekers hebben ontdekt hoe eiwitchaperonnes werken. Dat zijn moleculen die eiwitten helpen op de juiste manier te vouwen en te ontrafelen. Chaperonnes blijken de eiwitten in een moleculaire houdgreep te nemen. De sterkste wint.
Veel wetenschappers zijn van mening dat het eerste leven op aarde is ontstaan uit een soort ‘oersoep’ in warmwaterbronnen. Men heeft onlangs geprobeerd dit proces na te bootsen in een experiment, maar kleideeltjes gooiden helaas roet in het eten.
Onze buurplaneet Mars is een slechte thuishaven voor leven. Dat zegt ir. Inge ten Kate in haar proefschrift Organics on Mars. De promovenda liet zien dat de ultraviolette straling en lage temperatuur van Mars organische moleculen snel om zeep helpen. Ook geharde bacteriën maken nauwelijks kans...
Wat hebben Paul McCartney, Claudia de Breij, Erik Mouthaan en Pia Douwes met elkaar gemeen? Niet dat het allemaal bekende persoonlijkheden zijn. Ze zijn vegetariërs en eten dus geen vlees, vis of producten waar dode dieren in verwerkt zijn. Hoe komt het dat we toch geen magere bleekneuzen zien...
Het leven is ontstaan in de ruimte, zegt een team van scheikundigen. Hun bewijs: de bouwstenen van onze eiwitten zijn allemaal linkshandig – de spiegelbeeldversie van deze moleculen komt op aarde nauwelijks voor. Straling in de ruimte zou de rechtshandige moleculen hebben afgebroken.
Een overweldigende hoeveelheid genetische informatie komt op de wetenschapper af en dreigt hem te verstikken. Hoe kan een onderzoeker uit de ellenlange volgorde van vier DNA-letters fundamentele biologische vragen beantwoorden over de functie van de eiwitten waarvoor genen coderen?
De vergelijking van DNA- en aminozuurvolgordes is een belangrijk gereedschap voor modern biologisch onderzoek. Onbekende sequenties kunnen door dergelijke vergelijkingen namelijk geïdentificeerd worden en daarmee ook de functie. Databanken op het internet fungeren als vergelijkingsmateriaal vo...
Twee onderzoeksteams van de Ohio State University melden in het tijdschrift Science de vondst van een nieuw aminozuur. Het aantal bekende aminozuren komt hiermee te staan op 22. Deze vondst is voor de biologie een unieke gebeurtenis. Ze is te vergelijken is met het vinden van een nieuw element...
De erfelijke spierziekte van Duchenne is niet te genezen en dat zal voorlopig zo blijven. Leidse onderzoekers werken momenteel echter wel aan een methode om de ziekte te veranderen in een mildere aandoening. De klinische toepassing ervan is nog ver weg, maar de eerste resultaten die de groep d...