Alcoholvrij, maar toch lekker
Dry January zit er bijna op. Een maandje alcoholvrij is steeds minder moeilijk vol te houden nu de kwaliteit van deze biertjes met sprongen vooruit is gegaan. Hoe is dat gebeurd en kan het misschien nog beter?
Dry January zit er bijna op. Een maandje alcoholvrij is steeds minder moeilijk vol te houden nu de kwaliteit van deze biertjes met sprongen vooruit is gegaan. Hoe is dat gebeurd en kan het misschien nog beter?
Foto’s met bierflesjes in de hand of op tafel, we zien het dagelijks op social media. Onderzoekers weten dat dit soort foto’s leiden tot toename van alcoholgebruik. Maar waarom posten we zo’n foto eigenlijk? En bij wie komt dit gedrag het meeste voor?
Dat gist alcohol kan maken, weten bierbrouwers maar al te goed. Maar het is voor gistcellen een verspilling van energie, dus waarom doen ze het dan? Groningse onderzoekers denken nu dat de productie van alcohol als een soort veiligheidsklep werkt, die overbelasting van de gistcellen voorkomt.
“Slapen doe ik wel als ik dood ben”, zeggen mensen weleens. Als je daarnaar leeft, ga je inderdaad eerder dood, schrijft neurowetenschapper Matthew Walker in Slaap. Zijn boek is het informatiefste en volledigste boek over slapen en dromen tot nu toe.
Het NOS Journaal wond er vrijdag 13 april, net als veel andere media, geen doekjes om: ‘gezond drinken bestaat niet’, en ‘ook één glas per dag is te veel’. Dit zou blijken uit nieuw onderzoek, door onder andere het Erasmus Medisch Centrum. Dat maakt het op de eigen webs...
Onderzoekers uit Chili hebben alcoholistische ratten behandeld met stamcellen. De knaagdieren dronken gedurende een maand tachtig tot negentig procent minder alcohol. In de toekomst willen de onderzoekers stamcellen ook inzetten voor de behandeling van alcoholmisbruik bij mensen.
Biertjes drinken in de stad en daarna door naar de snackbar. Waarom vergrijpen we ons aan voedsel na het drinken van alcohol? Britse neurobiologen vonden een verklaring in het brein: alcohol houdt de hongersignalen in stand.
Hoe gaat het met uw Dry January? Heeft u het tot nu toe volgehouden om helemaal geen alcohol te drinken? Of heeft u op de nieuwjaarsreceptie van uw werk toch een glaasje bubbels meegedronken? Foei! Dry January is een symptoom van een veranderend alcoholklimaat in Nederland, w...
Alcohol drinken zonder een kater te krijgen, veel mensen dromen ervan. Steeds meer wetenschappers en brouwerijen proberen ons avondje stappen – en dan vooral de ochtend erna – aangenamer te maken. Maar of het echt haalbaar is, moet nog blijken.
Waarom vinden we vegetariërs of mensen die geen alcohol drinken soms zo irritant? Negatieve reacties worden opgewekt door morele redenen van andere personen, ontdekte sociaal psycholoog Florien Cramwinckel. Hun morele gedrag tast ons zelfbeeld aan. Ze promoveert deze week aan de Universiteit U...
Frankrijk is het land van de chateaux, de Côtes du Rhône en de superieure grand vin de Bordeaux. Maar over hoe en wanneer de hoogwaardige wijncultuur naar Frankrijk kwam was nog niet alles met zekerheid bekend. Modern archeologisch onderzoek in de streek rondom Montp...
De Tweede Kamer heeft onlangs ingestemd met de verhoging van de leeftijd waarop je alcohol mag kopen. Toch zou kinderarts Nico van der Lely eigenlijk willen dat jongeren helemaal niet meer drinken. “Bij kinderen die veel hebben gedronken, zie je op hersenscans dat de hersenverbindingen zijn ve...
De kersttijd staat weer voor de deur. Reden voor het, anders zo serieuze, British Medical Journal om een opvallend experiment te publiceren. Deense wetenschappers onderzochten in mythbusters-stijl of je dronken kunt worden door je voeten drie uur lang in een bak met alcohol te houden.
Als je een paar biertjes ophebt, verdooft dat je brein en daardoor voel je minder pijn. Maar er is een keerzijde: je saboteert er misschien ook je lichaams eigen anti-pijnsysteem mee. Om te kijken hoe dat nou precies zit, bedacht wetenschapper Marijtje Jongsma een experiment.
Een flesje wijn valt soms vies tegen. Dat kan komen doordat micro-organismen tijdens het brouwen van wijn doodgaan en vieze smaakjes achterlaten. Spaanse wetenschappers denken hiervoor een nieuwe oplossing te hebben.
Ratten, waarvan de moeder tijdens de zwangerschap alcohol dronk, zijn in hun puberteit extra gevoelig voor de geur van alcohol. Na het eerste contact met alcohol in de baarmoeder slaat het reuksysteem in de hersenen de geur van alcohol op. Een tweede confrontatie met het genotsmiddel in de pub...
De gistsoort waarmee tegenwoordig pils wordt gebrouwen, is ontstaan door een kruising van twee andere gisten. Wetenschappers van de universiteit van Stanford hebben de genetica van pilsgist opgehelderd. Zij komen tot de conclusie dat één kruisingsgebeurtenis niet voldoende is om de diversiteit...
Nederlandse scholieren van 11-15 jaar zijn zeer tevreden met hun leven. Uit een vergelijkend onderzoek in 41 West-Europese en Noord-Amerikaanse landen, komen Nederlandse jongeren zelfs als meest tevreden uit de bus. Jongeren hebben over het algemeen heel goed contact met hun ouders. Ze hebben ...
Wie regelmatig een kater heeft, is waarschijnlijk een zeer vriendelijk persoon. Tenminste, als je een man bent van tussen de 18 en de 25 jaar. Want vriendelijke jongeren drinken meer dan andere jongeren. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van sociaal psycholoog Sander Bot.
Jongeren drinken steeds meer. Het aantal jongeren tussen 12 en 17 dat met een alcoholcoma in het ziekenhuis belandt, neemt schrikbarend toe. Dit blijkt uit onderzoek van onder andere de Stichting Alcoholpreventie.
Nijmeegse onderzoekers ontdekten dat alcoholreclames jongeren zelfs tijdens het kijken al aanzetten tot meer drinken. Meer voorlichting lijkt geboden. Toch is dat geen goed idee: uit onderzoek blijkt dat voorlichting helemaal niet zorgt voor minder alcoholmisbruik. “Kijken naar een spotje als ...
Moderne wijntechnologen willen liever zo weinig mogelijk aan het toeval overlaten. Daarom veranderen romantische chateau’s in biotechnologische fabrieken waar zelfs de productie van alcoholvrije wijn niet meer taboe is.
Jongeren van 12 tot 14 laten hun drinkgedrag beïnvloeden door klasgenoten met meer status en jongeren waarmee ze graag bevriend willen zijn. En hoe vriendelijker hun persoonlijkheid, hoe gevoeliger ze zijn voor de invloed van anderen in hun groep.
Bij het woord alcohol denken scheikundigen aan ethanol, terwijl de meeste mensen aan bijvoorbeeld bier en wijn denken. Een dossier over alcohol en alcoholge- en misbruik.
Ik ben stoer, ik drink niet. Met dit soort uitspraken probeert de overheid jongeren al geruime tijd bewust te maken over de gevaren van alcohol. Weinig effectief, volgens verslavingsdeskundige Reinout Wiers. Volgens hem zijn jongeren ongevoelig voor rationele argumenten als het om drinken gaat...
Nederlandse jongeren drinken vaker en meer alcohol dan hun Franse leeftijdsgenoten. Jongeren in Frankrijk krijgen namelijk al gauw problemen met ouders en leraren, terwijl ouders en leraren in Nederland onverschilliger staan tegenover buitensporig drankgebruik. Dit blijkt uit onderzoek van de ...
Een verbod op drankverkoop aan minderjarigen een goed idee? Volgens onderzoek is het inschakelen van de directe omgeving een beter idee.
Wie teveel alcohol heeft gedronken, mag niet meer aan het verkeer deelnemen. Wat ‘teveel’ is ligt vast in de wet. Maar hoe stel je vast of een bestuurder wel of niet overtreding is?
Alcohol is een giftig afvalproduct dat ontstaat bij het rotten van fruit en graan. Het is een stof die ook bij de mens allerlei schadelijke en nadelige reacties kan veroorzaken. En toch wordt het vrijwillig, vaak en veel door mensen ingenomen. Als bier bijvoorbeeld.
Alcohol is een giftig afvalproduct dat ontstaat bij het rotten van fruit en graan. Het is een stof die ook bij de mens allerlei schadelijke en nadelige reacties kan veroorzaken. En toch wordt het vrijwillig, vaak en veel door mensen ingenomen. Als wijn bijvoorbeeld.