EventActiviteiten in de Studio van NEMO 20211 december 2021Bij de tentoonstelling Bits of YouElke donderdagavond in 2021 organiseerde NEMO bij de tentoonstelling Bits of You een extra activiteit in De Studio op het Marineterrein in Amsterdam. Speciaal voor volwassenen.
5 vragen over een Noordzee zonder visserij6 september 2023Heel Nederland vegan: Biodiversiteit van de zoute natuurStel dat heel Nederland alleen nog plantaardig eet: dan eten en vangen we ook geen vis meer. Wat zou er gebeuren met de biodiversiteit en het ecosysteem van de Noordzee zonder visserij? Mariene eco...
Ligt de toekomst van de werkvloer op Zoom?10 januari 2022Ligt de toekomst van de werkvloer op Zoom?Toen de coronacrisis uitbrak namen videobeldiensten de wereld over. Onze redacteuren Erica en Mariska hebben elkaar sindsdien alleen gezien via een beeldscherm. Is dit de nieuwe realiteit op de werkvl...
Hoe houden we de samenleving bij elkaar?23 december 2021Hoe houden we de samenleving bij elkaar?Nu de gemoederen soms hoog oplopen, is er niet alleen angst voor het virus, maar ook voor een tweedeling in de maatschappij. We vroegen onze coronadenktank: Hoe houden we de samenleving bij elkaar?
'Het dominante verhaal over slavernij heeft weinig te maken met de feiten'2 december 2021'Het dominante verhaal over slavernij heeft weinig te maken met de feiten'Het idee dat het rijke westen de beschaving kwam brengen met de afschaffing van de slavernij klopt niet. Daarin klinkt nog steeds een vreemd idee van eigenaarschap door, zeggen historicus Karwan Fa...
'De pandemie bracht sociale ongelijkheden aan het licht'17 november 2021'De pandemie bracht sociale ongelijkheden aan het licht''De coronamaatregelen raken sommige mensen harder dan andere', zegt de Italiaans-Canadese filosoof Ida Giugnatico.
Klimaatverandering, maar dan níet door de mens5 september 2022Klimaatverandering, maar dan níet door de mensDe mens is kampioen klimaatverandering. Maar kan het klimaat ook veranderen zonder ons toedoen? NEMO Kennislink zet enkele niet-menselijke invloeden op een rij en kijkt hoe ze uitpakken voor de aarde.
Biodiversiteit in de stad: ‘Op een stuk stoep leven al snel vijftig plantensoorten’29 september 2021Publieksonderzoek naar stoepplantjes in NederlandWelke plantjes groeien nou waar in Nederland? Nienke Beets vraagt jullie hulp voor het publieksonderzoek van het Weekend van de Wetenschap.
EventWorkshop: Maak een deepfake9 september 2021Workshop: Maak een deepfakeWat zijn deepfakevideo's? Hoe kun je zien of een filmpje echt is? En hoe ziet de toekomst eruit als je aan alles moet twijfelen?
EventSocial Sorting Experiment2 september 2021Social Sorting ExperimentWaar sta jij op de sociale ranglijst? Leer de manipulatieve kant van social media kennen tijdens het Social Sorting Experiment, een multimediaal optreden met het publiek in de hoofdrol. Neem je tel...
Kunnen we al dat plastic uit de oceaan vissen?15 september 2023Leuk bedacht: The Ocean CleanupAls tiener verovert Boyan Slat de wereld met het idee om de wereldzeeën te ontdoen van plastic. Tien jaar later probeert The Ocean Cleanup met tientallen miljoenen aan donaties op zak de nautische ...
'Online is het nieuwe normaal'14 juni 2023Internet voegt woorden toe aan onze taalSinds de komst van internet zijn er veel nieuwe woorden bijgekomen. Die woorden vertellen ons iets over de manier waarop we ons verhouden tot de onlinewereld.
Hoe vervuilend is jouw internetgedrag?31 mei 2023De CO2-uitstoot van onbeperkt onlineWe e-mailen, surfen, youtuben en tiktokken erop los, waardoor het internet een grootverbruiker van stroom is. Weinig mensen zijn zich daarvan bewust.
Woorden kunnen je raken als een klap in je gezicht2 mei 2023Woorden kunnen je raken als een klap in je gezichtOoit gebruikelijke termen als 'mongooltje', 'bejaarde' en 'allochtoon' zijn verworden tot scheldwoorden die fysiek pijn doen. Wat maakt taal toch zo pijnlijk?
5 vragen over ons online energieverbruik31 mei 20235 vragen over ons online energieverbruikAlles wat we online doen kost elektriciteit en is dus een bron van CO2-uitstoot. Welke internetactiviteiten verslinden energie en hoe kan het duurzamer?
Zorgt gaswinning altijd voor aardbevingen?11 oktober 2022Zorgt gaswinning altijd voor aardbevingen?Odile de Walick vroeg ons: In Groningen zorgt gaswinning voor aardbevingen; geldt dat ook elders op de wereld? Sam Gerrits geeft antwoord.
'Jonge vluchtelingen zijn talige kameleons'6 juli 2022Moos Pozzo onderzocht de taalstrategieën van jonge vluchtelingenJonge vluchtelingen zijn enorm goed in taal, maar hebben toch moeite met integreren met Nederlanders. Antropoloog Moos Pozzo onderzocht hoe dit komt.
Flitst je leven aan je voorbij als je sterft?8 april 2022Hersenactiviteit van stervende man voor het eerst geregistreerdHersengolven van een stervende man lijken te suggereren dat het geheugen actief is op het moment van overlijden. Dat past binnen het idee dat je leven aan je voorbij flitst, maar hoe zeker is dat?