Een jaar uit het leven van Greta Thunberg
In het meeslepende I am Greta volgen we de 15-jarige Greta Thunberg. We zien de tiener vanaf haar eerste schoolstaking uitgroeien tot bekende milieuactiviste.
In het meeslepende I am Greta volgen we de 15-jarige Greta Thunberg. We zien de tiener vanaf haar eerste schoolstaking uitgroeien tot bekende milieuactiviste.
In ‘A life on our planet’ blikt de 93-jarige David Attenborough terug op zijn leven. Zijn boodschap is helder: we kunnen de aarde herstellen, maar moeten het wel willen.
De aarde klotst van het water, en in het kosmische perspectief is dat opmerkelijk voor een rotsachtige planeet die zo dicht bij de zon ontstond. Hoe werd de aarde zo’n waterrijke plek waar leven zich in reusachtige oceanen kon ontwikkelen?
SPICA wordt niet gebouwd. Volgens de Europese en Japanse ruimtevaartorganisaties wordt de ruimtetelescoop te duur. Eerder dit jaar schreven we over de vragen die SPICA kon beantwoorden.
Ook in een wereld waarin er overweldigend veel bewijs is voor een ronde aarde, zijn er mensen die geloven in het tegendeel. De groeiende Amerikaanse Flat Earth Society propageert dat idee naar hartelust op internet en bijeenkomsten. Documentairemaker Daniel Clark liep met ze mee.
Een prachtige locatie, bijpassende muziek en een verzameling topwetenschappers. Dat is de formule van het Gala van de Wetenschap 2017 in de stadsschouwburg van Amsterdam. NEMO Kennislink was aanwezig bij een geslaagde zesde editie.
In de Verenigde Staten vindt op maandag 21 augustus 2017 een volledige zonsverduistering plaats. Hij trekt van de staat Oregon aan de westkust naar South Carolina aan de oostkust en zal miljoenen bezoekers trekken. Hoe ontstaat een zonsverduistering en heeft de wetenschap er nog iets aan?
Een internationaal team van wetenschappers heeft in het noorden van Quebec, Canada, resten gevonden van bacteriën. Deze resten zijn ten minste 3,8 miljard jaar oud en zijn daarmee de oudste fossielen ooit.
Deze week komt de zon eindelijk weer elke dag wat vroeger op, in plaats van elke dag wat later. Toch is de kortste dag allang voorbij – die was immers op 21 december. Hoe is dat mogelijk?
Er zijn al meer dan 3500 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Maar nog geen één die lijkt op onze aarde. Astrofysicus Sara Seager jaagt op zo’n rotsachtige planeet met vloeibaar water dat leven kan huisvesten. NEMO Kennislink bezocht haar in Boston. “Wat ik probeer te doen is niet o...
Een schepje, een weegschaal en twee zakjes thee. Meer is er niet nodig om mee te doen aan een grootschalig, internationaal onderzoek naar klimaatverandering. NEMO Kennislink nam de proef op de som.
Wat is het Amazonegebied? Is het het grootste ongestoorde regenbos ter wereld, of is het vooral het grootste bedreigde natuurgebied? Eén ding is zeker: het Amazonegebied spreekt tot de verbeelding.
In gesteentemonsters van de buitenlaag van de maan ontbreekt een flinke hoeveelheid vluchtige elementen. Verdampt, dachten wetenschappers altijd – maar nu blijkt dat deze elementen zich ophouden in de maankern.
Nog steeds is er geen volledig sluitende theorie voor het ontstaan van de maan. Amerikaanse wetenschappers denken nu dat het hemellichaam is ontstaan doordat de aarde frontaal botste met een planeet ter grootte van Mars of de aarde. Ze ondersteunen hun theorie met nieuwe precisiemetingen aan a...
Het water op aarde is miljarden jaren geleden waarschijnlijk niet door kometen bezorgd. Een team van wetenschappers trekt die conclusie aan de hand van metingen die door de Europese ruimtesonde Rosetta zijn gedaan aan komeet 67P/C-G.
Een groot deel van het water in ons zonnestelsel is afkomstig van ijs dat vóór de geboorte van de zon is ontstaan. Dat blijkt uit modelberekeningen door een Amerikaans/Brits team van wetenschappers. Het onderzoek werd 26 september in Science gepubliceerd.
Het leven op aarde is waarschijnlijk begonnen op Mars, betoogde biochemicus Steven Benner afgelopen week op een conferentie in Florence. Zou kunnen, zeggen andere experts, maar het is wel wat vergezocht.
Vandaag is de eerste meetdag van het iSPEX-project, waarbij bijna 10.000 Nederlanders met hun smartphone zullen proberen een betrouwbare fijnstof-meting te doen.
Wat het fruitvliegje is voor een bioloog, is de maan voor een aard- of planeetwetenschapper, betoogde de nieuwe hoogleraar planeetwetenschappen Wim van Westrenen tijdens zijn oratie aan de VU Amsterdam.
De wetenschap weet nog niet precies hoe onze eigen maan is ontstaan. De bestaande modellen gaan uit van een botsing tussen de jonge aarde en een planeet ter grootte van Mars, maar dat verklaart niet de overeenkomstige samenstellingen. Groningse en Amsterdamse wetenschappers doen een nieuw, exp...
Recente waarnemingen wijzen erop dat de planetoïde Lutetia een overgebleven restant is van hetzelfde oermateriaal waaruit onder andere de aarde is ontstaan. Astronomen ontdekten dat de eigenschappen van de planetoïde sterk overeenkomen met die van een zeldzaam soort meteoriet dat op aarde word...
Zijn we alleen in het universum? Dit is een vraag die de mensheid al duizenden jaren bezighoudt, zonder vooruitzicht op een antwoord. Totdat in 1988 de eerste exoplaneet werd ontdekt. Vandaag de dag speuren astronomen met de nieuwste telescopen de hemel af naar bewoonbare exoplaneten. Maar waa...
Al kunnen we het binnenste van de aarde en maan niet zien, toch is er iets te zeggen over hun opbouw. Aan de hand van metingen aan aardbevingsgolven door de aarde en maan worden deze structuren zichtbaar gemaakt. Dit vertelt ons dat de aarde en maan verschillen in hun interne opbouw.
Voor opzienbarende astronomie hoef je niet ver van huis te zijn: in ons eigen zonnestelsel komen genoeg spannende en verrassende verschijnselen voor. In dit dossier gaan we op reis van de kern van de zon naar de grens van haar invloedsgebied.
De Kepler-satelliet heeft al tenminste 140 aardachtige planeten ontdekt, aldus een aan het project verbonden onderzoeker. Maar hoe kom je erachter of daar ook aardachtige omstandigheden heersen? Franse onderzoekers zochten de oplossing dicht bij huis.
Aan alles komt een einde, zo ook aan het bestaan van de aarde. Het lijkt voor de hand te liggen dat de aarde vergaat als de zon dat ook doen. Een ster als onze zon heeft ongeveer 10 miljard jaar. Daarna is de brandstof op, en wordt de ster een opgezwollen rode reus en daarna een rustige witte ...
Het lijkt een science fiction-scenario: de aarde komt in botsing met een andere planeet, bijvoorbeeld Mars of Venus. Maar volgens de berekeningen van Franse sterrenkundigen is zo’n botsing – over een paar miljard jaar, weliswaar – helemaal niet zo onwaarschijnlijk.
Landbouwgewassen die veel zonlicht weerkaatsen kunnen de aarde jaarlijks 0,1 graden Celsius laten afkoelen. In sommige delen van Noord-Amerika en Eurazië kan de afkoeling zelfs oplopen tot één graad Celsius per jaar. Het planten van sterk reflecterende gewasvariëteiten lijkt een goedkope en di...
De theorie dat stenen op Mars stil zijn blijven liggen sinds hun verspreiding door sterke winden klopt niet meer. Wetenschappers ontdekten dat kleine stenen zich langzaam maar zeker verplaatsen. Tegen de windrichting in.
Onderzoekers van het project Ulysses hebben aangetoond dat geluiden die diep in het binnenste van de zon worden opgewekt de aarde mee doen schudden en schokken.