Aardbeien en citroenen geven hun geheimen prijs27 februari 2019Aardbeien en citroenen geven hun geheimen prijsWe weten nog lang niet alles over fruit. Onderzoekers ontdekten de genen die citrusvruchten hun zure smaak geven en brachten het genoom van de aardbei in beeld.
Peren mogelijk langer houdbaar door nieuwe folie8 mei 2020Peren mogelijk langer houdbaar door nieuwe folieAardbeien, champignons en peren die langer houdbaar zijn dankzij verbeterd plastic? Wetenschappers ontwikkelen een nieuwe folie voor groente en fruit.
Faces of ScienceEerlijk verdelen of hebberig7 juli 2024Eerlijk verdelen of hebberigHoe hoger het salaris hoe beter. Hoe hoger de winst, hoe beter. Dat lijkt logisch, dat is in je eigenbelang. Toch vinden mensen bij onderhandelingen iets anders ook heel belangrijk: eerlijk verdele...
Eten van eigen bodem2 mei 2023Tekeningen verkennen uitweg uit de klimaatcrisisBezoekers van 'Energy Junkies' zien het liefst lokaal geproduceerd voedsel. Nog beter: we worden geheel zelfvoorzienend om het klimaat te sparen.
Schijnaardbei met antivries30 december 2021Promovendus Nienke Beets blogt over het StoepplantjesonderzoekHet mag dan wel winter zijn; dat wil nog niet zeggen dat er in de stad geen groen te vinden is... Promovendus Nienke Beets blogt over haar stoepplantjesonderzoek.
Faces of ScienceNetwerken in je ontbijt14 augustus 2017Netwerken in je ontbijtMijn favoriete muesli bestaat uit havermout, rozijnen en cranberries. Maar wat eten andere mensen het liefst in hun muesli? Een mueslinetwerk geeft het antwoord!
De plukrobot komt eraan3 juli 2018De plukrobot komt eraanKassen en velden staan nog vol met plukkers die groenten en fruit oogsten. Maar het duurt waarschijnlijk niet lang meer voordat robothanden het werk (deels) overnemen.
Verzilting: gevaar én kans10 februari 2015Verzilting: gevaar én kansDe professor ziet een grote dreiging uitgaan van verzilting van de mondiale zoetwatervoorraad. De ondernemer ruikt kansen. Voor beide posities is wat te zeggen. Het ‘probleem’ van verzilting was aan d...
Taalwetenschap heeft veel meer te bieden!29 december 2014Taalwetenschap heeft veel meer te bieden!Had u ze goed? Blankebabybilletjesprivilege? Gillendekeukenmeidenvertoon? Bollewangenhapsnoeten? Het was weer de maand van het Groot Dictee. Een gebeuren waar ik me altijd met een of ander...
Giftige kikkers15 mei 2007Giftige kikkersKikkers lijken onschuldige beestjes. Maar dit geldt niet voor alle kikkersoorten! Sommige kikkers, de pijlgifkikkers, scheiden giftige stoffen af op hun huid, die gevaarlijk zijn voor mensen en die...
Eeuwig verder in de cloud9 april 2024Lang en gelukkig: je brein uploadenBiedt kunstmatige intelligentie een route naar onsterfelijkheid, door ons brein toe te vertrouwen aan een computer? Daarvoor zou AI een menselijk bewustzijn moeten krijgen, stellen experts.