Na zes jaar is het dan zover: mijn proefschrift is af en ik mag het op 4 oktober verdedigen. Alle volgers van Faces of Science zijn uitgenodigd.
Wie: Marijke Naezer Wat: Promovendus Institute for Gender Studies, Waar: Radboud Universiteit in Nijmegen Studie: Culturele Antropologie / Vrouwenstudies Promotie gaat over: Jongeren, seksualiteit en social media. Hoe gebruiken jongeren bijvoorbeeld social media om te flirten? Ik koos dit vakgebied omdat: Ik het heel irritant vind dat we in oude rolpatronen blijven hangen en bij genderstudies proberen we daar echt iets aan te veranderen. Waarom besteden vaders zo weinig tijd aan hun kinderen? Waarom maken we verschil tussen jongens- en meisjesspeelgoed? Hoe kan het dat vooral vrouwen slachtoffer worden van allerlei vormen van geweld? Geboren: 1982, Deventer Leukst aan wetenschapper zijn: Ik ontmoet heel veel bijzondere mensen, die iedere keer weer een nieuwe kijk op de wereld hebben en mij weer een stukje wijzer maken. Moeilijk aan onderzoeker zijn: Je bent heel erg betrokken bij mensen, tegelijkertijd ben je onderzoeker en moet je afstand houden. Ik ben geen politieagent of hulpverlener.
Hobby: Karate en genieten van de klassieke auto (Triumph GT6) die mijn man en ik samen met mijn schoonvader hebben opgeknapt. Lievelingskleur: Heb ik niet. Maar ik ben allergisch voor roze, omdat daar allerlei stereotypen aan vastzitten over hoe meisjes en vrouwen zouden moeten zijn.
Lezing ‘Waarom is een jongen een player en een meisje juist een slet?’ voor de Universiteit van Nederland
Interview in documentaire ‘Mag ik je tieten zien’
Marijke op Kennislink over sexting.
Marijke bij Radio Een Vandaag
‘Ook online treft slachtoffer geen blaam’Interview over mijn onderzoeksresultaten op Radio 1
Interview over mijn onderzoeksresultaten op Harlot, het online platform over seksualiteit van OneWorld
Na zes jaar is het dan zover: mijn proefschrift is af en ik mag het op 4 oktober verdedigen. Alle volgers van Faces of Science zijn uitgenodigd.
In één maand mocht ik maar liefst twee keer aanschuiven bij Radio 1. Waar het eerste interview een mooie kans was om te reflecteren op mijn onderzoek, werd het tweede een ingewikkelde discussie met twee oudere witte mannen over missverkiezingen, schoonheidsidealen en gender(on)gelijkheid.
Op Valentijnsdag wordt er heel wat afgeflirt. Sinds kort kun je ook ‘legaal’ flirten met apps en zo seksafspraken regelen. Maar werkt dit wel en kun je hiermee ook seksueel geweld voorkomen? Marijke sprak met twee sociologiestudenten over de app LegalFling.
In Nederland is witheid in alle opzichten de norm. Gloria Wekker wijst met haar onderzoek op deze vorm van machtsongelijkheid en de structurele belemmeringen die ermee samengaan. Daarmee is haar werk voor mij een echte eye-opener.
Naaktfoto’s en seksfilmpjes halen bijna dagelijks het nieuws, vooral als ze ‘uitlekken’. Ik werkte mee aan de driedelige documentaire ‘Mag ik je tieten zien?’: een indrukwekkende serie die schreeuwt om een vervolg.
Hoe ga je om met school, studeren en promoveren als je te maken hebt met hindernissen, bijvoorbeeld omdat je ‘anders’ bent dan anderen, te maken hebt met psychische of lichamelijke uitdagingen of omdat je een ingewikkelde thuissituatie hebt?
Hoe ga je om met school, studeren en promoveren als je te maken hebt met hindernissen, bijvoorbeeld omdat je ‘anders’ bent dan anderen, te maken hebt met psychische of lichamelijke uitdagingen, of omdat je een ingewikkelde thuissituatie hebt? Laat je inspireren door de stoere stude…
Wie mijn blogs volgt, weet dat ik wetenschap graag combineer met activisme. Vandaag is dan ook een hoogtepunt: mijn college voor de Universiteit van Nederland gaat online, wat betekent dat mogelijk (tien)duizenden mensen kijken naar mijn pleidooi over conservatieve seksuele normen en genderste…
Deze week was het Safer Internet Day: reden voor wetenschappers en journalisten om cijfers te publiceren over jongeren, seksualiteit en sociale media. Maar wat betekenen deze cijfers? Mijn zoektocht laat zien dat een wetenschapper eigenlijk ook een detective en een tolk is.
Welke plek heeft seksueel geweld in mijn onderzoek naar jongeren, seksualiteit en sociale media?
Pesten wordt vaak gezien als iets van kinderen en jongeren. Maar ook achttienplussers kunnen er wat van, zo maken bijvoorbeeld de benoeming van Trump in de VS en de discussie rond Zwarte Piet in Nederland duidelijk.
Een dag na de aanslagen in Brussel doet Griet Op de Beeck een prachtige oproep in De Wereld Draait Door: “Laten we leven – voluit en gretig – omdat wij dat mógen.” Ik zit als versteend: dit zou het voorwoord voor mijn proefschrift kunnen zijn. Mevrouw Op de Beeck, ik du…
Afgelopen woensdag ging RTL Late Night over “sexting” onder jongeren, of eigenlijk vooral over de gevallen waarin het verkeerd afloopt. De uitzending maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat journalisten goede vragen stellen.
Ik kreeg ze vooral van anderen, de berichten dat er “wegens persoonlijke omstandigheden” even minder tijd was. Nu stuur ik ze zelf.
Is het een probleem dat ‘vrienden’ op social media niet allemaal ‘echte vrienden’ zijn? Dat hangt ervan af: de online netwerken van jongeren worden anders beoordeeld dan die van volwassenen.
Een vraag die ik vaak kreeg tijdens mijn onderzoek is of je wel met jongeren over seksualiteit kunt en moet praten. Willen jongeren dit wel, en is dit niet schadelijk? Een schooldirecteur weigerde zelfs mijn enquête onder zijn leerlingen te verspreiden, omdat hij vond dat “bepaalde categorieën…
Vrouwen doen ook aan wetenschap en dat doen ze even goed als mannen. Klinkt logisch, toch? Helaas is dit nog niet overal doorgedrongen.
Een tijdje geleden gaf ik een gastcollege over mijn onderzoek in de collegereeks van een collega. Tot mijn schrik kwam er tijdens de evaluatie best wat kritiek van studenten. Dat kwam hard aan. Gelukkig heb ik twee superbegeleiders.
Het is een hot onderwerp in de media: jongeren die elkaar ‘naaktfoto’s’ sturen. Journalisten vragen zich vertwijfeld af wat jongeren bezielt. Onlangs mocht ik hierop reageren bij Radio EenVandaag. Een mooie kans om he…
“Bitch.. Slet.. Hoer.. Ik haat je..” Deze tweet is één van de berichten die Jeroen van Loon gebruikte voor zijn kunstwerk Kill your Darlings. Het kunstwerk bestaat uit kleine, hartvormige lcd-schermpjes. Op elk schermpje verschijnt eerst een foto van een meisje, met daarna ee…
Ik check nog even snel mijn Facebook voordat ik naar bed ga, en zie een post over abortus. Het standpunt is duidelijk: abortus is moord. Het bericht is al ruim 10.000 keer gedeeld, door zowel jongeren als volwassenen. Meteen ben ik klaarwakker.
Cassie ontmoet via Facebook een leuke jongen, die haar opbeurt na het overlijden van haar vader. Cassie wordt hopeloos verliefd en de twee krijgen een relatie. Als ze “hem” ontmoet, blijkt het echter haar beste vriendin te zijn, die haar wilde troosten en laten zien hoe een jongen…