In de huidige ‘lockdown’ is één ding soms nog erger dan corona zelf: de eenzaamheid. Ook Cicero, de beroemde Romeinse staatsman, wist goed hoe treurig het gebrek aan een sociaal leven je kon maken.
Wie: Leanne Jansen
Wat: Classica
Waar: Universiteit Leiden
Studie: Griekse en Latijnse taal en cultuur
Promotie gaat over: De beeldvorming over de politicus en redenaar Cicero in de oudheid.
Ik koos dit vakgebied omdat: Ik nog steeds het meest enthousiast word van het lezen van Latijnse en Griekse verhalen. Taal fascineert me en de aanraking met andere culturen leert me oneindig veel over waarom wij nu zo leven als we doen, en wat belangrijk is in een samenleving.
Geboren: 7 oktober 1990 in Apeldoorn, op de Veluwe.
Leukste aan wetenschapper zijn: Dat je elke dag iets nieuws leert.
Meest bijzondere moment als wetenschapper: Het saamhorige gevoel dat je krijgt op een wetenschappelijke conferentie: het is een bubbel waar je enkele dagen met een kleine groep mensen in zit, terwijl je samen streeft naar een beter begrip van de wereld.
Moeilijkste aan wetenschapper zijn: Ophouden met lezen, of met je eigen werk perfectioneren.
Hobby’s: Paardrijden, yoga, koken (voor andere mensen), Italië.
Wat hoop je met bloggen voor Faces of Science te bereiken: Dat ik jullie kan laten zien hoe leuk werk ik elke dag mag doen, en hoeveel mooie en nieuwe inzichten het lezen van de klassieke literatuur je oplevert.
Wie is je grote voorbeeld?: Mijn grote voorbeelden binnen mijn vakgebied zijn de vrouwelijke professoren die vechten voor ons vak en voor hun positie binnen de academie. Verder heb ik me altijd herkend in Rory uit Gilmore Girls. Een beetje gek, want haar leven is natuurlijk fictief, maar het was/is altijd een spiegel voor mijn leven.
Wat wilde je worden toen je 7 was: Juffrouw
En toen je 17 was: Dierenarts of docent klassieke talen
Leukste reactie op je onderzoek: De leukste reacties op mijn onderzoek krijg ik van niet-academici, wiens ogen ik groot en enthousiast zie worden als ik vertel over mijn onderzoek. De geschiedenis oefent een enorme aantrekkingskracht uit op mensen. En ze willen altijd meteen Rome zien, het liefst onder mijn leiding, als ik over mijn onderzoek heb verteld.
Ik en de media: Ik blog over mijn onderzoek (in het Engels) op de Leiden Arts in Society Blog.
Podcast NPO Radio De lange politieke arm van Cicero
In de huidige ‘lockdown’ is één ding soms nog erger dan corona zelf: de eenzaamheid. Ook Cicero, de beroemde Romeinse staatsman, wist goed hoe treurig het gebrek aan een sociaal leven je kon maken.
Crisis op straat, in het ziekenhuis, in miljoenen Nederlandse huishoudens. En ik lees boeken, ik schrijf. Wat heeft dat eigenlijk voor zin? Heel veel!
Onderzoek doen tijdens een gezondheidscrisis is niet makkelijk. Toch probeer ik elke dag enthousiast aan mijn werk te gaan. Deze week heb ik weer iets interessants geleerd, over eerlijkheid.
Een manier om na te gaan wat je ambities waren als kind, is het doornemen van oude vriendenboekjes. Wat wilde jij “later worden”? Denk je daar nu nog zo over?
Als classicus lig je regelmatig onder vuur. Waarom zou je talen en culturen studeren? Doen dokters of natuurkundigen niet belangrijker werk? Al ben ik geen Stephen Hawking, ik geloof in de waarde van mijn vak.
Wonen in een land waar alles kan heeft veel nadelen, maar tijdens mijn avonturen in Seattle zag ik ook de voordelen. Wat als je je in Italië kunt wanen terwijl je eigenlijk aan de andere kant van de wereld bent?
Hoe is het om te studeren aan de andere kant van de oceaan? In deze en de komende blogs schrijf ik over het leven aan de Universiteit van Washington, waar ik op zoek ben naar de historie in een moderne stad.
De beste dingen komen op je af wanneer je ze ’t minst verwacht. Zo ook in de wetenschap; al is dat soms wat onsmakelijk…
Een bezoekje aan de Romeinse universiteit roept meteen een wereld aan indrukken op: ik mocht spreken als Cicero in het museum van de oudheid.