Het afgelopen jaar kwamen mijn onderzoeksinteresse en persoonlijke leven samen bij de geboorte van mijn zoontje: een gezonde zwangerschap.
Wie: Joyce Browne Wat: Arts-onderzoeker (promovendus) Waar: Universitair Medisch Centrum Utrecht Studie: Geneeskunde (SUMMA, Utrecht), Epidemiologie (Londen, UK), Liberal Arts and Sciences (University College Utrecht). Gekozen voor geneeskunde omdat: Ik niet alleen vanuit een ‘populatie-niveau’ naar ziekte en gezondheid wil kijken, maar juist ook als dokter met individuele patiënten wil werken. Geboren: 1987, Rheden (vlak bij Arnhem) Grootste inspiratiebron: Atul Gawande. Chirurg en schrijver die zijn observaties als chirurg combineert met manieren om ziekenhuiszorg te verbeteren op erg effectieve en eenvoudige wijze. Een van mijn onderzoeken is geïnspireerd door zijn werk. Leukst aan wetenschapper zijn: Nadenken over problemen, een oplossing bedenken en vervolgens evalueren of het ook daadwerkelijk werkt. Moment dat het verschrikkelijk was: Als dingen langzamer gaan dan ik zou willen of invloed op kan hebben.
Houdt van: Koken, House of Cards, Game of Thrones, rondlopen in nieuwe steden op zoek naar cafeetjes, dansen (moderne improvisatie) Houdt juist niet van: Traagheid (mensen die voor me lopen, dingen die niet opschieten terwijl ze sneller zouden kunnen), starheid, beren-op-de-weg-zien-houding.
Het afgelopen jaar kwamen mijn onderzoeksinteresse en persoonlijke leven samen bij de geboorte van mijn zoontje: een gezonde zwangerschap.
Wanneer we in Nederland aan seksuele voorlichting denken, dan denken we vaak aan die les waarin de leraar voordeed hoe je een condoom om moest doen. In andere landen gaat het er heel anders aan toe.
In de eerste vijf minuten nadat ik geboren was, had ik mijn eerste twee examens al gehaald en de eerste twee cijfers van mijn leven al binnen. Jij ook. Net zoals elk ander kind in de wereld dat geboren wordt onder begeleiding van een verloskundige of arts. Met dank aan Virginia Apgar.
Minister Ploumen was twee dagen in Kenia om aandacht te vragen voor haar actie She Decides. Een actie als reactie op president Trump om financiering te stoppen aan hulporganisaties die abortus niet afzweren. Face of Science Joyce Browne schreef eerder een blog over het nut van She…
De eerste maand van 2017 is voorbij en ik mag (van mezelf) nog nét terugblikken op twee belangrijke momenten van 2016: mijn promotie en mijn toekomstplannen.
Soms komt mijn interesse in mondiale gezondheid ook de spreekkamer in Nederland binnen. Zwangere vrouwen die bij mij op de poli komen voor hun controle stellen af en toe vragen over het Zika-virus. Gelukkig zijn er nog weinig Zika-infecties in Nederland vastgesteld, en uitsluitend bij mensen …
Wat hebben Beyoncé, een Jamaicaanse gynaecoloog en een groep West-Afrikaanse muzikanten met elkaar gemeen? Ze verspreiden allemaal belangrijk gezondheidsadvies met behulp van knallende videoclips, zodat mensen die boodschap graag bekijken en beluisteren.
Een artikel in de krant vrijdagochtend was een aangename verrassing: calcium ter voorkoming van zwangerschapsvergiftiging werkt mogelijk ook in Nederland.
En tenslotte: de afgelopen maanden stonden ook in het teken van het ein-de-lijk publiceren van enkele artikelen die al maanden in de pijplijn zaten.
De afgelopen maanden was ik ook druk met de organisatie van een conferentie over ‘essentiële medicijnen’.
Het najaar stond in het teken van twee conferenties.
Het onderzoek dat begon als een project van drie maanden, is na één jaar en drie maanden nu eindelijk klaar!
De afgelopen maanden is er enorm veel gebeurd, maar ik kwam er niet aan toe er over te schrijven. Daarom deze week elke dag even een korte update.
Zwanger zijn en bevallen is in Ghana heel anders dan in het ziekenhuis waar ik werk. Door een gebrek aan voorlichting komen in Afrikaanse landen veel meer tienerzwangerschappen voor dan in Nederland.
Het is superdruk! Maar wil toch even iets van me laten horen:
“Waarom Ghana?” is meestal de tweede vraag die ik moet beantwoorden als het over mijn onderzoek gaat (de eerste vraag “Wat voor onderzoek doe je?”, lokt dit ook inderdaad wel uit).
Armoede, een lage levensverwachting en een laag opleidingsniveau van de bevolking; Sierra Leone bungelt sinds de burgeroorlog die na elf jaar in 2002 werd beëindigd, onderaan de Human Development Index. In 2009 heb ik hier onderzoek gedaan.
Elk jaar ondergaan meer dan 20.000.000 vrouwen – meer dan er mensen in Nederland wonen! – een onveilige abortus. Hierdoor sterven jaarlijks 47.000 vrouwen. 47 duizend levens die gered kunnen worden door veilige abortus en anticonceptie toegankelijk te maken.
Zo. 2015 kan voor mij beginnen, want de eerste twee weken van januari bestonden voor mij uit vakantie in het Caribisch gebied.
‘εte sεn?’ (ayte-sain, hoe gaat het?) ‘Me ho yε!’ (Meh-huh-yay, het gaat goed!) Ik ben terug in Ghana waar ik de groeten in Twi weer om me heen hoor.
Deze week is een bijzondere week: ik mag als een Young Gasteiner aanwezig zijn bij het European Health Forum Gastein in Oostenrijk.
Deze blog schrijf ik op een paar duizend meter hoogte, op de terugreis van Alpbach (Oostenrijk) naar Nederland.
Voor ik met onderzoek begon, had ik niet verwacht dat ik zoveel dossiers vol toestemmingsverzoeken zou opbouwen. Als je medisch onderzoek met mensen (proefpersonen) wilt doen, is bijna altijd toestemming van de Medisch-Ethische Toetsingscommissie (METC) nodig. Deze bekijkt of het onderzoek vol…
Terwijl anderen zich druk maken over hoe ze al die zomerkleding meekrijgen in hun koffer, maak ik me druk over hoe ik al die informatie in de slides krijg die ik ga presenteren. Niks zomervakantie, tijd voor Summer School!
Naast het zoeken naar papers, gebruik ik Facebook vaak om wetenschapsstages te ‘adverteren’.
Naast Facebooken heb ik ook geen moeite met twitteren onder werktijd…
Facebook vormt meer dan eens onderdeel van mijn eigen onderzoekstrategie. Een voorbeeld waarom ik Facebooken onder werktijd helemaal vind kunnen…
Een korte uitleg in dit filmpje!
“That dent you’ve made [in the boundary of human knowledge] is called a Ph.D.” is de opbeurende gedachte in dit filmpje van wiskundige blogger Matt Might. Meteen daarna komt de relativering: “Allright, I made it – so now what?”.