Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Swingen tegen Zika

Ube via Flickr

Wat hebben Beyoncé, een Jamaicaanse gynaecoloog en een groep West-Afrikaanse muzikanten met elkaar gemeen?
Ze verspreiden allemaal belangrijk gezondheidsadvies met behulp van knallende videoclips, zodat mensen die boodschap graag bekijken en beluisteren.

2 mei 2016

De onzichtbare vijand

Het is 2015, de wereld wordt opgeschrikt door een voor velen onbekende ziekte die duizenden slachtoffers eist in West-Afrika. Een groep samenwerkende muzikanten en zangers uit Mali, Ivoorkust, Guinee, Senegal en Congo besluit al snel de handen ineen te slaan en het op te nemen tegen deze ‘onzichtbare vijand’ met een bijzonder aanstekelijk lied. Dit nummer werd een hit in (Franstalige) West-Afrikaanse landen tijdens de Ebola uitbraak.

Het was een populair liedje was dat veel op de radio werd gedraaid. Maar het was ook meer. Tijdens het swingen hoorden mensen meteen allerlei belangrijke gezondheidsadviezen: raak zieke mensen en lichamen van overledenen dierbaren niet aan, ga naar een dokter als je symptomen hebt, volg het advies van dokters en verpleegkundigen op, zoen elkaar niet en raak elkaar niet aan om verspreiding te voorkomen. Maar vooral: samen verslaan we deze ziekte.
Lees hier de volledige tekst op de Facebookpagina van Africa Stop Ebola

‘If you are a champion’

Stel je voor dat op de Nederlandse radio opeens deze lyrics klinken: ‘Waar wacht je op? Het is cool, het is schoon. Het beschermt en redt levels. Laat je besnijden!’

Je zou behoorlijk gek opkijken, maar in Zimbabwe, Botswana en Lesotho is dit lied onderdeel van een campagne om HIV-verspreiding tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mannenbesnijdenissen in landen waar HIV veel voorkomt, de verspreiding remt. De artiesten in dit nummer roepen daarom mannen in deze landen dus op om zich net als zij te laten besnijden om zo zichzelf en anderen te beschermen – ‘if you know you are a champion’.

Bonenlied

Een boodschap van een heel andere orde wordt geuit door een Rwandese rapcrew: eet beter, eet gezonder, eet bonen! ‘Als je bonen eet, word sterk en gezond,’ zingen de zangers op een vrolijke, opzwepende beat.

Reggae tegen Zika

De Jamaicaanse gynaecoloog, Dr Michael Abrahams, pakt het oprukkende Zika virus in het Caribisch gebied op geheel eigen wijze aan: al reaggaend waarschuwt hij zwangeren vrouwen voor de gevaren van Zika en vertelt over manieren om verspreiding door de mug te voorkomen.

‘Prevention is the greatest weapon’. Oftewel: pas goed op voor stilstaand water (zoals tonnen en rondslingerende autobanden); en voor de zwangeren: wees niet te zuinig met anti-muggenspray! ‘Protect yourself and protect your babies.’

Beyoncé moves!

Last but not least… Bewegen met Beyoncé! Want wat anders kan kinderen beter tot bewegen aanzetten dan haar beats en moves?

Geen overbodige luxe voor het land waar bijna een op de vijf kinderen obesitas heeft! Met dit nummer trekt Beyoncé op met de First Lady van de VS, Michelle Obama, die een grote campagne is gestart tegen kinderobesitas.

Misschien wordt het toch tijd dat in Nederland Typhoon eens een nummer schrijft over de schijf van vijf, Nick en Simon hun fanschare op muzikale wijze proberen te overtuigen te wachten met drinken tot je 18e, Enzo Knol vlogt dat veilig vrijen the smartest thing to do is, en Douwe Bob dat roken echt niet cool is. Mits hij zelf van de sigaretten af kan blijven, natuurlijk.

ReactiesReageer