Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Zo koos ik voor de studie Oude Geschiedenis – en deed nog veel meer

Patricia Kret voor NEMO Kennislink

De jonge Patricia had geen idee wat ze wilde studeren, ‘iets ouds, iets met kunst’. Wat kies je dan? Ze geeft vijf redenen waarom de studie (oude) geschiedenis de beste keuze was.

Ik heb VWO gedaan met eindexamen in Latijn. Waarschijnlijk onder invloed van figuren als Indiana Jones wist ik dat ik iets ‘ouds’ wilde studeren. Maar welke studie ik dan moest doen? En op welke universiteit? In 4, 5 en 6 VWO ben ik heel wat opendagen afgegaan. Het werd een keuze tussen: Archeologie, Geschiedenis, Klassieke Talen, Kunstgeschiedenis, Oudheidstudies of Oude Nabije Oosten Studies.

Uiteindelijk moet je kiezen en ik koos dus voor Geschiedenis in Leiden. Waarom? Bij Geschiedenis krijg je in het eerste jaar alles en omdat ik ook begon te twijfelen of ik dan toch wel de oudheid wilde doen, koos ik maar voor alles. Op deze manier kon ik voor mijn gevoel nog alle kanten op, en dat is ook zo gebleken! Ik kon veel bijzondere dingen doen in mijn studietijd. Ik geef vijf redenen waarom ik mijn studie zo leuk vond die je misschien helpen bij jouw keuze.

Gebeurtenissen in context plaatsen

‘De’ geschiedenis is een breed begrip en de studie is dus ook breed. Dit zorgde voor veel keuzeruimte en mogelijkheden om de studie naar mijn eigen interesses in te richten. Ik studeerde in Leiden, in het eerste jaar krijg je daar introducties op alle verschillende afstudeerrichtingen zoals Oude Geschiedenis, Middeleeuwse Geschiedenis, Nederlandse Geschiedenis. Je hebt na dit jaar dus nog een keuze te maken; je afstudeerrichting.

Uiteindelijk koos ik in mijn tweede jaar voor de Oude Geschiedenis, maar de brede aanpak zorgt ervoor dat je leert om gebeurtenissen in context te plaatsen. Het komt zelden voor dat een gebeurtenis zomaar uit het niets komt.

Tijdens mijn stage bij de pr-afdeling van het Rijkmuseum van Oudheden in 2015 kreeg de muntschat in deze vitrine véél aandacht.

Patricia Kret voor NEMO Kennislink

Combineren van kennis

Ik wist op een gegeven moment wel zeker dat ik met de oudheid verder wilde, maar de oudheid kom je tegen bij zo veel verschillende studies. Ik denk nog steeds dat Geschiedenis voor mij de juiste keuze was. Als historicus leer je om kritisch na te denken en kennis uit veel verschillende vakgebieden te analyseren en te combineren.

Zo neem ik nog steeds onderzoek uit Kunstgeschiedenis, Klassieke Talen of Archeologie mee in mijn eigen onderzoek. Binnen Geschiedenis doe ik dus eigenlijk een beetje van alle dingen waar ik niet uit kon kiezen.

Uiteindelijk mocht ik na een stage met een nieuwe muntcollectie een eigen tentoonstelling hierover inrichten in 2017.

Patricia Kret voor NEMO Kennislink

Verdieping

Ook nadat ik voor de afstudeerrichting Oude Geschiedenis koos, kon ik mijn eigen keuzes maken en zo mijn kennis verdiepen. Een heel belangrijk onderdeel van de studie geschiedenis in Leiden is onderzoek doen en werkstukken schrijven. Onder leiding van een docent, schrijven alle studenten in een werkgroep een stuk rondom een overkoepelend onderwerp.

Binnen die onderwerpen wist ik altijd mijn eigen verdieping te zoeken. Een werkgroep over een keizer? Ik houd eigenlijk niet zo van politieke geschiedenis, dus schreef ik een paper over de betekenis van zijn baard (in propaganda). Een werkgroep over de kunst van het schrijven in de oudheid? Ik wilde graag meer met voorwerpen doen en onderzocht de materialen waarop magische teksten werden geschreven.

Combinatie met andere studies

Door geschiedenis te kiezen, kon ik ook vakken bij heel veel andere studies volgen. Ik heb ook een tijdje Kunstgeschiedenis gestudeerd en de minor Museumstudies gedaan. Nu was ik wel een erg gemotiveerde en drukke student. Dat ik zoveel tijdens mijn studie deed is niet nodig en niet altijd haalbaar. Ik ben dan ook iets uitgelopen met mijn studie.

Toch heb je altijd keuzeruimte en daarbinnen is het vaak mogelijk om stapjes naar andere vakgebieden te maken. Zo volgde ik dus vakken bij Kunstgeschiedenis en Archeologie. Ook liep ik binnen mijn keuzeruimte stage bij het Rijksmuseum van Oudheden en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Al deze ervaringen nam ik weer mee in mijn eigen onderzoek voor Geschiedenis.

Buitenland

Tot slot, ik heb niet aan een buitenlandse universiteit gestudeerd – veel geschiedenisstudenten doen dit wel, maar heel eerlijk, dat durfde ik niet. Toch was een van de leukste dingen tijdens mijn studie wel in het buitenland! Ik ging in totaal 3x naar Rome en 1x naar Athene. Daar volgde ik vakken aan het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome en aan het Nederlands Instituut in Athene. Ik volgde cursussen – gewoon voor studiepunten – over grafcultuur, keizer Constantijn en de omgang met Erfgoed. In Rome verbleef ik drie weken om onderzoek te doen voor mijn masterscriptie. Ik verbleef met Nederlanders in Nederlandse instituten, maar was toch ook in het buitenland en kwam op plekken waar ik anders nooit was geweest.

Tijdens een cursus in Rome in 2017 bezochten we het Foro Italico – een groot sportcomplex gebouwd onder Mussolini waar in 1960 de Olympische spelen zijn gehouden.

Patricia Kret voor NEMO Kennislink

Ik ben vol in de studie Geschiedenis gedoken, uiteindelijk koos ik voor de Research Master, schreef een mooie scriptie en promoveer nu. Ik heb véél verschillende dingen kunnen en durven doen tijdens mijn studie en zonder de hulp van een aantal docenten – die ik nu zelfs collega’s mag noemen – was ik niet waar ik nu ben. De combinatie van alles was het allerleukste aan mijn studietijd! Ik hoop dat jij ook mooie kansen mag krijgen, of dit nu in je vakkenpakket, stages, bijbanen of bij je studentenvereniging is – je studietijd biedt veel mogelijkheden.

In 2018 studeerde ik af en mocht ik – volgens de Leidse traditie – mijn naam in het zweetkamertje opschrijven.

Patricia Kret voor NEMO Kennislink

Meer studietips van Faces of Science:

ReactiesReageer