12 april 2018

Wat is de beste optie?

Waarom ik voor wiskunde koos

Dat ik het maken van mijn studiekeuze moeilijk vond, vond ik ongelofelijk irritant. Maar tijdens het schrijven van deze blog leer ik dat het maar goed is dat dit soort keuzes zo moeilijk zijn.

Mijn profielkeuze had ik zo gemaakt dat ik nog alle mogelijke studies kon doen na mijn eindexamen. Dit leek toen misschien handig, maar het maakt een keuze voor een studie daarna alleen maar lastiger. Want zou ik liever natuurkunde gaan studeren, misschien iets met biologie of toch iets medisch? Uiteindelijk besloot ik vlak voor de deadline om deze dingen zo veel mogelijk te combineren, en schreef ik me in voor biomedische technologie. Gelukkig, die keus was gemaakt!

Op het laatste moment geswitcht

Toch begon ik in juli, pas nadat de eindexamenuitslag bekend was, weer te twijfelen, en bedacht me dat ik toch liever wiskunde wilde studeren. Dit was vooral omdat ik dacht dat wiskunde een bredere studie zou zijn, waarmee ik nog alle kanten op kon. Ik ben dus met biomedische technologie gestopt voor ik überhaupt begonnen was. Daardoor begon ik aan mijn wiskundestudie met vooral veel twijfels of ik wel de juiste keuze gemaakt had (en een hoop administratieve rompslomp omdat ik nog bij twee studies ingeschreven stond).

De keuze om toch wiskunde te gaan studeren is voor mij gelukkig goed uitgepakt, ik heb enorm van mijn studietijd genoten. En uiteindelijk heb ik toch nog een beetje biomedische technologie kunnen doen: in mijn derde jaar heb ik daar een minor in gevolgd. Deze minor vond ik superinteressant, maar uiteindelijk was ik ook wel blij dat ik daarna weer gewoon terug kon gaan naar de wiskunde. Kortom, misschien was het dus wel goed dat ik op het laatste moment geswitcht ben.

Op studiereis naar Duitsland.
Clara Stegehuis voor NEMO Kennislink

Advies van slimmere mensen

Omdat ik zelf mijn studiekeuze op een redelijk chaotische manier gemaakt heb, weet ik niet of ik wel de juiste persoon ben om advies te geven over hoe je het beste je studie kunt kiezen. Maar gelukkig zijn er slimmere mensen die goed hebben nagedacht over het maken van moeilijke beslissingen:

Deze video laat zien dat het helemaal niet zo gek is dat ik het zo moeilijk vond om een studie te kiezen.

Er is namelijk geen enkele manier om te zeggen dat de ene studie een betere optie is dan de andere. Bij de ene studie heb je misschien later een betere kans op een baan, en bij de andere studie kun je allerlei interessante projecten doen, en bij weer een andere studie zijn de vakken misschien het leukst: allemaal dingen die meespelen. Je kunt dan wel een lijstje van voor- en nadelen maken, maar uiteindelijk zijn die voor- en nadelen op geen enkele manier goed tegen elkaar af te wegen.

Op weg naar een summer school in Hong Kong.
Clara Stegehuis voor NEMO Kennislink

Studiekeuzestress

Wat wil je later worden? En wat ga je studeren om die toekomstdroom waar te maken? Nu 1 mei dichterbij komt (de dag waarop je eerste studiekeuze bekend moet zijn) geeft Faces of Science tips!

Goed en slecht nieuws

Dit is aan de ene kant slecht nieuws: als er niet één studie bestaat die het best bij je past, is het ook onmogelijk om deze studie te vinden, hoe veel open dagen en meeloopdagen je ook bezoekt. Aan de andere kant is het maar goed ook: als er één beste studie zou zijn, ging iedereen hetzelfde doen! Dat er geen beste optie is betekent ook dat je niet fout kunt kiezen, wat wel een geruststellende boodschap is.

Misschien had ik biomedische technologie dus wel net zo leuk gevonden als ik dat was gaan studeren. Mijn leven had er nu dan heel anders uit gezien, maar of het beter of slechter was geweest is niet te zeggen. Dus kortom, er is waarschijnlijk niet één juiste studiekeuze. Zodra je je keuze gemaakt hebt en er voor gaat, wordt het vanzelf leuk.

Meer studietips van andere Faces:

Zo kies je de ideale studie!

Faces of Science

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.