Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Vijf redenen om rechten te gaan studeren

Een illustratie van een hamer, twee boeken en een weegschaal op een blauwe achtergrond.
Een illustratie van een hamer, twee boeken en een weegschaal op een blauwe achtergrond.
Pixabay CC0

Rechten, saai? Allesbehalve! In dit blogbericht neem ik je mee in mijn eigen studiekeuze, en hoe ik de wondere wereld van het recht betrad.

Kiezen is lastig. Dat ervoer ik zelf ook toen ik voor mijn studiekeuze stond. Politicologie, geschiedenis en rechten: ze stonden allemaal op mijn lijstje. Tijdens de verschillende voorlichtingsdagen die ik bezocht, viel me echter al snel iets op. Recht ging eigenlijk over alles. Over economie, over misdaad, maar net zo goed over politiek en over oorlog en vrede.

1. Alomvattend

Hoe dat komt? Recht is overal. Waar mensen samenleven (en soms ruzie maken), zijn regels nodig. Om de boel in goede banen te leiden. Om ervoor te zorgen dat zwakkeren beschermd worden tegen ‘het recht van de sterkste’. Pas later in de studie kies je voor een richting waarin je je wil specialiseren. Met een keuze voor de rechtenstudie kies je wel, maar tegelijkertijd ligt er nog een wereld aan verdere keuzes open. Als breed geïnteresseerde scholier sprak dat me aan.

Kies je voor rechten, dan kies je voor een maatschappijbreed-relevante studie.

2. Dynamisch

Daar komt nog iets bij. De wereld verandert continu. En ons recht verandert mee. Of het nu gaat om internationaal recht, strafrecht of financieel recht. Op alle terreinen van het recht doen zich iedere dag allerlei ontwikkelingen voor. Die leiden tot allerlei nieuwe vragen. Voor de beantwoording daarvan is kennis van het recht onmisbaar.

Zet de overheid revolutionaire digitale methoden in om criminelen op te sporen, dan rijst de vraag of ons recht op privacy niet onder druk komt te staan. En wordt de rechter gevraagd een conflict in een politieke partij op te lossen, zoals recent bij het VOLT-kamerlid Gündoğan, dan is het de vraag of die rechter zich daar wel zomaar mee bezig mag houden. En ook bij grote, wereldschokkende gebeurtenissen, zoals bij de oorlog in Oekraïne komt de vraag op: wat zegt het recht daarover? Dat soort vragen fascineerde mij.

Een vrouw met een Amerikaanse en Oekraïense vlag.

Het recht is continu in beweging, ook door verschrikkelijke gebeurtenissen als de oorlog in Oekraïne.

John Brighenti via Flickr CC BY 2.0

Tijdens de studie kwam ik erachter dat je – uiteraard – veel moet studeren voordat je op die vragen een antwoord kan geven. Je ontkomt er niet aan veel tijd in de boeken door te brengen. Maar omdat het vakgebied zo dynamisch is, is dat juist enorm leuk. De kennis die je daarmee opdoet, breng je al heel snel in verband met allerhande actuele ontwikkelingen.

Kies je voor rechten, dan kies je voor een studie over een dynamisch vakgebied.

3. Je kan er een vak mee uitoefenen

Een tijdje terug maakte journalist Coen Verbraak de serie ‘Kijken in de Ziel’. Daarin interviewde hij allerlei beroepsgroepen. Artsen, journalisten en rechters. Veel beroepen passeerden de revue. De serie is voor iedereen die een studiekeuze moet maken een aanrader. Raak je gepassioneerd door de verhalen in een bepaald vakgebied, dan kan het geen kwaad te bedenken welke studie een goede opstap vormt naar uitoefenen van dat vak.

Ook strafrechtadvocaten kwamen aan bod. In de interviews spraken bekende en minder bekende strafpleiters over hun vak. Ze hebben het over hun ervaringen in de grootste rechtszaken, over slimme, juridische argumenten en de kracht van een goed pleidooi. Toen ik dat zag, was ik verkocht.

Een fragment uit de interviewserie ‘Kijken in de Ziel’ met strafrechtadvocaten.

Maar het maakte me ook ergens van bewust. Niet iedereen mag zomaar de rechtszaal in. Daarvoor moet je eerst rechten studeren. En dat geldt niet alleen voor advocaten. Wil je bijvoorbeeld rechter worden, dan moet je eerst een rechtenstudie hebben afgerond. Met de rechtenstudie oefen je dus echt ‘een vak’ uit.

Kies je voor rechten, dan kun je later een aantal fascinerende beroepen uitoefenen.

4. Praktijkgericht

Het leuke is: je hoeft niet te wachten tot je klaar bent met studeren, voordat je met die beroepen in aanraking komt. Vrijwel alle rechtenstudenten lopen stage in hun studententijd. Die stages geven je een uniek inkijkje in hoe het recht in de praktijk werkt.

Een illustratie van een hamer, twee boeken en een weegschaal op een blauwe achtergrond.

Kies je voor rechten, dan kan kies je voor een praktisch relevante studie.

Pixabay CC0

Ook ik heb stage gelopen, onder meer bij advocatenkantoren. Als jonge student werd ik betrokken bij de spannende strafzaken waarover ik eerder op tv had gehoord, en mocht ik meedenken over de slimme juridische argumenten bij de verdediging van verdachten. Zonder mijn rechtenstudie, had ik dat nooit meegemaakt.

Kies je voor rechten, dan kan kies je voor een praktisch relevante studie.

5. Internationaal georiënteerd

Tijdens mijn studie aan de Universiteit Utrecht mocht ik een jaar lang in het buitenland studeren. Ik koos voor Engeland. Niet vanwege het lekkere eten; wel vanwege het unieke Engelse rechtssysteem. In een jaar tijd leerde ik alles over het Engelse staatsrecht en strafrecht. Bovendien volgde ik het vak internationaal recht, dat gaat over de regels die gelden tussen landen onderling. Mijn tijd in Engeland was geweldig. Ik mag zelfs zeggen dat ik een jaar ‘in het buitenland’ heb gevoetbald.

Een voetbalteam in Cambridge poseert voor een foto.

Ik sta linksboven op de foto. Als ik deze foto laat zien, vertel ik er vaak niet bij dat het niveau niet bijster hoog lag.

Max Vetzo voor NEMO Kennislink

Bovendien realiseerde ik me tijdens mijn jaar in het buitenland hoe het recht een internationaal georiënteerd vakgebied is. Zo kunnen we in Nederland veel leren van andere rechtssystemen. Maar belangrijker nog: er is heel veel internationaal en Europees recht. Bijvoorbeeld de afspraken over oorlog die landen met elkaar hebben gemaakt, of over de bescherming van mensenrechten. Met de totstandkoming van de Europese Unie is bovendien een heel nieuw rechtsgebied tot stand gekomen: het Europese recht. Al dat recht kan je bestuderen tijdens je rechtenstudie

Kies je voor rechten, dan kies je voor een studie die internationaal georiënteerd is.

Saai? Allesbehalve!

Zie je de rechtenstudie voor je als het troosteloos doorploegen van stapels aan dikke wetboeken? Dan heb je het dus mis. Geen vakgebied zo dynamisch, zo fascinerend en zo steevast actueel als de rechtsgeleerdheid.

ReactiesReageer