Wel of geen dialyse?
Dialyse is niet altijd de beste keuze voor oudere mensen met ernstige nierproblemen. Het is een zware behandeling en het risico op overlijden is groot. Nieuw onderzoek gaat 1500 ouderen met nierfalen volgen.
Dialyse is niet altijd de beste keuze voor oudere mensen met ernstige nierproblemen. Het is een zware behandeling en het risico op overlijden is groot. Nieuw onderzoek gaat 1500 ouderen met nierfalen volgen.
Na een niertransplantatie lopen veel patiënten het risico om hun nieuwe orgaan te verliezen door een infectie met het BK-virus. Onderzoeker Eric van der Veer en zijn team ontdekten een manier om het virus uit te schakelen.
Een 3D-printer gebruikt meestal plastic of metaal. Maar wist je dat je dit ook met levende cellen kan doen? Dat heet bioprinten. In Maastricht printen ze al nierweefsel in 3D.
Je moet zuinig zijn op je nieren: zodra die wat steekjes laten vallen, gaan veel andere organen ook haperen. Het anti-verouderingshormoon Klotho, dat aangemaakt wordt in de nier, speelt hierbij een belangrijke rol.
Zieke kinderen die antibiotica nodig hebben, krijgen vaak een onjuiste dosering met infecties als gevolg. Het Radboudumc onderzoekt ernstig zieke kinderen om in de toekomst een dosis op maat te geven.
Luchtvervuiling veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen, zoals longaandoeningen en schade aan hart en vaten. Onderzoek in Amerika heeft nu ook een mogelijk verband gevonden met nierschade.
Met feiten en adviezen van zorgverleners alleen lukt het nierpatiënten niet om minder zout te eten. Psychologen, artsen en diëtisten ontwikkelden daarom samen een programma om ze daarbij te helpen. En dat bleek te werken: patiënten aten minder zout en hun bloeddruk ging omlaag.
De nier heeft mechanismen om zichzelf te repareren, maar deze zijn vaak niet voldoende om nierschade tegen te gaan bij nierpatiënten. Roel Bijkerk wil zelfreparatie in de nier stimuleren en start daarvoor een nieuw onderzoek in september 2017.
Het duurt gemiddeld vier jaar voor patiënten een donornier krijgen van een overleden persoon. Dat is te lang: in 2015 stierven 74 mensen op de wachtlijst. Door een betere matching kan de wachtlijst korter.
Bij mensen met de erfelijke ziekte cystenieren, ontstaan steeds meer holtes gevuld met vocht in de nieren. Die kunnen uitgroeien tot een enorme massa van wel een paar kilo. Wetenschapper Wouter Leonhard zoekt nieuwe medicijnen om deze cystegroei te remmen.
Het verloop van de erfelijke ziekte cystenieren verschilt sterk tussen patiënten: de een heeft bijvoorbeeld veel eerder medicijnen en ingrijpende behandelingen nodig dan de ander. Wetenschappers zoeken manieren om het ziekteverloop te voorspellen, zodat patiënten beter worden behandeld.
De meeste mensen in Nederland eten twee keer zoveel zout als wordt aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie. Het kan een hoge bloeddruk en nierschade veroorzaken met name bij nierpatiënten. Wat doet zout dan eigenlijk met je nieren?
Met spinazieblaadjes op een dierproefvrije manier nierbuisjes maken. Daaraan werken de Utrechtse hoogleraar Roos Masereeuw en promovenda Katja Jansen. Op deze opmerkelijke manier willen ze ingrijpen in het ziekteproces dat leidt tot chronische nierschade.
Van 23 tot 27 juli 2016 vindt in Manchester de EuroScience Open Forum, kortweg ESOF, plaats. Een tweejaarlijkse Europese conferentie over ontwikkelingen in wetenschappelijk onderzoek. NEMO Kennislink blogt tijdens de conferentie over hoogtepunten, opmerkelijke zaken en interessante sp...