De weg van een e-mail
Je klikt op ‘verstuur’ en binnen een seconde hoor je bij de collega die tegenover je zit het welbekende geluidje dat je e-mail is ontvangen. Je gebruikt het elke dag, maar hoe werkt het nu echt: wat is de weg van een e-mail?
Je klikt op ‘verstuur’ en binnen een seconde hoor je bij de collega die tegenover je zit het welbekende geluidje dat je e-mail is ontvangen. Je gebruikt het elke dag, maar hoe werkt het nu echt: wat is de weg van een e-mail?
De interactieve installatie Packet Run visualiseert de werking van het internet. Een balletje stelt een informatiepakketje voor. Door dat balletje te volgen in de knikkerbaan leer je hoe data over het internet reist.
De oorlog in Oekraïne maakte het belang van satellietconstellatie Starlink in één klap duidelijk: internet bieden in gebieden die afgesloten zijn van de buitenwereld. Europa wil voor een veilig en robuust back-upinternet niet afhankelijk zijn van de grillen van Elon Musk. Daarom werken we hard...
“Koeien, kippen, mensen, schimmels”, Judith van Bleijswijk van het NIOZ noemt de soorten op die ze op zee tegenkomt. Tenminste, sporen van het DNA dat ze in de oceaan achterlaten. “De zee is eigenlijk een grote soep van DNA.”
Op het allerlaatste moment komen dan toch de metingen waar iedereen aan boord van onderzoeksschip de Pelagia op zat te wachten.
De metingen vanaf het onderzoeksschip de Pelagia gaan gesmeerd. De wetenschappers hebben hun ritme aan boord gevonden: meten, slapen, eten. Nu is het moment gekomen om de instrumenten die een jaar lang metingen hebben gedaan in de diepe donkere zee, weer boven te halen.
Na dagen varen met onderzoeksschip de Pelagia, eindelijk de eerste tekenen van leven. NEMO Kennislink-redacteur Edda Heinsman is getuige en doet verslag.
Na twee dagen zo min mogelijk bewogen te hebben, vanwege zeeziekte, durf ik het aan om het schip te verkennen. In de stuurhut is het uitzicht op de woeste zee adembenemend. Maar de wetenschappers balen.
Zeven lege plekken aan de lunchtafel. Ik heb het van horen zeggen, want zelf was ik een van de mensen die er niet bij was, ik vermaak me met een cracker aan dek. Ik ben zeeziek.
‘29 april 2018’ schrijf ik in in mijn notitieblok. En meteen voel ik me als kapitein Ortega. Je weet wel, die van de Snorkels. Kapitein Ortega stuit diep in de zee op een ‘wondere wereld vol kleine onderwater-wezens’, en dat is precies waar wij naar op zoek gaan. Op een...
Neem een glas water, doe er een theelepeltje zout in. En dan nóg 24 schepjes. Even goed roeren en je hebt het extreme milieu nagemaakt waarin organisch geochemicus Darci Rush zoekt naar unieke micro-organismen.
Planten gebruiken CO2 uit de atmosfeer om te groeien. Maar wat gebeurt er met de stof wanneer de plant sterft? Aardwetenschapper Francien Peterse onderzoekt de weg die koolstof aflegt, van hoog in de lucht tot diep in de oceaan.
Lukt het om voor het eerst een oceaanwervel door te meten? Voorzichtig druppelen de eerste data binnen. Het lijkt binnen de wervel een stuk minder turbulent dan verwacht.
Van smeltende gletsjers tot opwarmend zeewater. Thomas Frederikse onderzocht hoe goed we alle facetten kennen die een rol spelen bij de stijging van de zeespiegel. Zijn oude metingen wel te vertrouwen?
Tijdens hun tocht met onderzoeksschip de Pelagia stuitten Erik Meesters en Fleur van Duyl op een stuk relatief ongerept koraal. Eindelijk eens positief koraalnieuws. Maar waarvan de onderzoekers écht onder de indruk zijn, zijn de rotsachtige torentjes die ze ontdekten.
“We weten meer van de maan dan van de oceanen”, zegt wetenschapper Henk Brinkhuis regelmatig om de noodzaak van oceaanonderzoek te benadrukken. Maar is dat wel zo, en hoe komt dat? Een gesprek tussen een planeetonderzoeker en een zee-onderzoeker.
Het gaat slecht met de zwartkopstormvogel. Wereldwijd zijn er volgens schattingen nog tussen de vijfhonderd en tweeduizend paartjes. Maar nu komt marien ecoloog Mardik Leopold terug van een onderzoeksreis met onverwacht goed nieuws.
Storm op zee, dat kent iedereen, er bestaan zelfs liedjes over. Storm ín zee is een heel ander verhaal. Femke de Jong, Caroline Katsman en Carine van der Boog gaan dit fenomeen onderzoeken.
Vier weken lang, twaalf uur per dag, telde zee-ecoloog Jaap van der Meer op volle zee vogels, hoog bovenin onderzoeksschip de Pelagia, in de verzengende hitte.
Enorme matten donkere wierenprut, fluffy draden die als je ze aanraakt uit elkaar vallen. Ze lijken op de schimmels die je in treurige hotels weleens in de badkamer vindt. Wat doen deze matten op de diepe zanderige bodem voor de kust van Bonaire en zijn ze schadelijk?
Een armband waarmee je je geliefde op afstand kunt laten voelen dat je aan hem of haar denkt. Dit product komt mede voort uit het promotie-onderzoek van Gijs Huisman aan de universiteit Twente. Hij onderzocht hoe technologie fysiek contact mogelijk maakt op afstand. Er lijkt genoeg belangstell...
Het probleem van goed communiceren met je computer, is dat de computer alles letterlijk neemt, en mensen vaak iets heel anders bedoelen dan ze zeggen. Informaticus Niels Bloom zocht daar een oplossing voor. Met zijn promotieonderzoek leert hij een computer associatief denken.
Hoe maak je van het internet een veilige plek? Cybersecurity- en privacyspecialist Elisa Costante zoekt het uit.
Jan Brandts, wiskundige aan de UvA, doet naast onderzoek veel aan de popularisering van wiskunde: hij verzorgt webklassen voor middelbare scholieren en geeft lezingen voor een breed publiek.
Forensisch DNA-deskundige Ate Kloosterman is al jaren onderzoeker bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en dé deskundige op het gebied van DNA-profielen. Als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam brengt hij masterstudenten in ‘Forensic Science’ nu de kneepj...
Theoretisch fysicus Jan Pieter van der Schaar gebruikt theorieën die het grootste moeten verklaren om inzicht te krijgen in het allerkleinste. Met behulp van kosmologie zoekt hij naar bewijs voor de snaartheorie.
Computationeel taalkundige dr. Jelle Zuidema doet onderzoek naar het leervermogen van grammatica van niet alleen mensen, maar ook van apen, vogels en walvissen. Aan de hand van computermodellen probeert hij de bouwstenen van taal te identificeren.
Zeep, de ziekte Alzheimer en wegzwemmende bacteriën; slechts een paar voorbeelden waar de kersverse hoogleraar Simulaties van biomoleculaire systemen Peter Bolhuis mee bezig is. Hij ontwikkelt simulatiemethoden op verschillende schaalniveaus om inzicht te krijgen in natuurwetenschappelijke fen...
Van het besturen van een vliegtuig tot het voorspellen van het weer; de mens gebruikt computers voor de meest uiteenlopende zaken. Maar kan een computer ook goed zien en zelfs oordelen of iets mooi of lelijk is? Informaticus Jan-Mark Geusebroek werkzaam bij het Intelligent Systems Lab Amsterda...
Een computernetwerk, een overvolle snelweg of een magazijn dat wacht op nieuwe voorraad; besliskundige Michel Mandjes ziet eigenlijk geen verschil. Voor hem zijn dit allemaal rijen. Op het Korteweg-de Vries Instituut onderzoekt hij hoe deze zo efficiënt mogelijk kunnen doorstromen. Nooit meer ...