‘We gaan onze nieuwsgierigheid achterna’9 december 2024Even tot leven: Patricia DankersGroots bouwen met de kleinste onderdelen. Wetenschappers bewegen moleculen richting leven. Maar wat beweegt hen? Deze aflevering: Patricia Dankers.
‘In het onverwachte gebeuren de grote ontdekkingen’8 oktober 2024Even tot leven: Syuzanna HarutyunyanGroots bouwen met de kleinste onderdelen. Wetenschappers bewegen moleculen richting leven. Maar wat beweegt hen? Deze aflevering: Syuzanna Harutyunyan
‘Moleculen gedragen zich tenminste’20 augustus 2024Even tot leven: Evan SpruijtGroots bouwen met de kleinste onderdelen. Wetenschappers bewegen moleculen richting leven. Maar wat beweegt hen? Deze aflevering: Evan Spruijt.
‘Soms moet je brutaal zijn en je kans grijpen’18 juli 2024Even tot leven: Ghislaine VantommeGroots bouwen met de kleinste onderdelen. Wetenschappers bewegen moleculen richting leven. Maar wat beweegt hen? Deze aflevering: Ghislaine Vantomme.
‘Ik wil de eerste zijn die iets ontdekt’2 juli 2024Even tot leven: Wilhelm HuckGroots bouwen met de kleinste onderdelen. Wetenschappers bewegen moleculen richting leven. Maar wat beweegt hén? Deze aflevering: Wilhelm Huck.
Moleculen aan de muur13 december 2023Virtuele tentoonstelling: Leven bouwen met moleculenWetenschappers zien de prachtigste beelden als ze in het lab structuren bestuderen met een microscoop. In deze virtuele tentoonstelling ervaar je hoe het is om leven na te bootsen met moleculen. Ki...
Organische chips communiceren als levende cellen7 november 2021Yoeri van de Burgt werkt aan een brein-op-een-chipOm onze hersenen zo goed mogelijk te imiteren moet je vergelijkbare bouwstenen gebruiken. Yoeri van de Burgt probeert met organische materialen een efficiënte, energiezuinige en goedkope computerchip ...
Gouden nanodeeltjes imiteren hersencellen7 november 2021Op ons brein geïnspireerde computers beloven krachtig én zuinig te zijnKunstmatige intelligentie vergt veel rekenkracht en energie. Universiteit Twente onderzoekt hoe chips op basis van klassieke componenten dezelfde efficiëntie en zuinigheid kunnen halen als onze hersen...
Misschien begon het leven toch in een druppeltje14 oktober 2021Honderd jaar oude coacervaat-theorie krijgt experimentele steunEr is niet veel nodig om kleine, robuuste druppeltjes te laten ontstaan die zelfstandig kunnen groeien, zo laten Nijmeegse onderzoekers zien. Misschien begon het leven dan toch in zo'n klein druppeltj...
Pythons, esdoorns en de essentie van leven15 juli 2021In Life’s Edge probeert Carl Zimmer de grenzen van leven te vangenIs leven te definiëren door naar de grenzen ervan te kijken? Dat is wat Carl Zimmer probeert in 'Life's Edge'. Ook hij geeft geen definitieve omschrijving van leven, maar levert wel een boeiend en zee...
'Het is zonde dat er met zoveel onderzoek niets wordt gedaan'18 juni 2021Dan Jing Wu wil niet alleen onderzoeken, maar ook ondernemenVaak komen wetenschappelijke inzichten niet verder dan een publicatie. Dan Jing Wu vindt dat niks en start een bedrijf om haar resultaten verder te ontwikkelen.
'Ik wil een gereedschapskist maken voor netwerken van moleculen'6 april 2021Aleksandr Pogodaev knoopt chemische reacties aan elkaar tot grotere netwerkenHet lukt nog niet om de vele reacties van een levende cel na te bootsen in een lab. Aleksandr Pogodaev werkt aan het organiseren van reacties in netwerken.
Kunstmatige mini-cel krijgt extra DNA voor betere voortplanting29 maart 2021Nieuwe variant heeft celdeling beter onder controleVijf jaar geleden werd een kunstmatige 'bacterie' gepresenteerd als de meest minimale levensvorm. Nu is er een nieuwe variant die zich beter kan voortplanten.
Ook zachte materialen bewegen synchroon19 februari 2021Flexibele reepjes kunststof ‘communiceren’ onderling en stemmen hun beweging op elkaar afChristiaan Huygens zag al dat slingeruurwerken soms synchroon gaan bewegen. Wetenschappers hebben dit verschijnsel nu ook aangetoond bij reepjes kunststof.
Computer voorspelt vorm van bouwstenen van het leven15 januari 2021Sneller medicijnen door kunstmatige intelligentieBritse wetenschappers hebben met een algoritme de vorm van zo'n honderd eiwitten voorspeld. Zo kunnen in de toekomst sneller medicijnen gemaakt worden.
De dunne scheidslijn tussen beter maken en verbeteren4 januari 2021Peter Joosten laat in zijn boek ‘Supermens’ goed de mogelijkheden en dilemma’s van mensverbetering zienIedereen mijmert wel eens over hoe het is om een superheld te zijn. In zijn boek Supermens laat Peter Joosten zien wat er al kan, en wat er gaat komen.
Kunstmatige mini-bacterie zet afweer op scherp tegen tumor16 december 2020Kunstmatige mini-bacterie zet afweer op scherp tegen tumorPiepkleine deeltjes die lijken op een bacterie kunnen het immuunsysteem wakker schudden, waardoor tumorcellen vatbaar worden voor antikankermedicijnen.
Een oud vermoeden krijgt modern bewijs30 november 2020Eindhovense chemici laten onverwacht zien dat een negentiende eeuwse voorspelling kloptEindhovense chemici komen onverwacht met bewijs voor een voorspelling van 120 jaar oud. Het draait allemaal om deeltjes die elkaars spiegelbeeld zijn.