Naar de content

Vijf vragen over corona bij kinderen

Beantwoord door kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning

De coronabesmettingen nemen weer flink toe, dit keer met name onder kinderen. NEMO Kennislink sprak met kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning over corona bij kinderen.

Hoe kan het dat zoveel basisschoolkinderen nu positief testen op corona?
“Dat heeft verschillende redenen. Op dit moment verspreidt corona zich door heel Nederland. Kinderen hebben dus ook meer kans om tegen het virus aan te lopen en dat door te geven. Daarnaast hebben kinderen onder de twaalf veel contact met elkaar. Ze gaan naar school, maar ook bij het spelen kunnen ze het virus makkelijk doorgeven. Tijdens de eerdere lockdown waren de scholen gesloten, daardoor kon corona zich minder makkelijk verspreiden onder kinderen. Een ander verschil is dat er nu meer kinderen getest worden. Vorig jaar rond deze tijd waren er ook wel kinderen die corona kregen, maar toen werd er nog maar beperkt getest op basisscholen.”
Er is steeds gezegd dat kinderen geen grote verspreiders zijn, maar klopt dat wel?
“Kinderen zorgen in principe voor minder verspreiding van corona dan volwassenen. Maar nu meer volwassenen gevaccineerd zijn en dus minder kans hebben om corona te krijgen, wordt het aandeel van de verspreiding van corona door kinderen groter. Daarnaast hebben we momenteel te maken met de deltavariant van het coronavirus. Dit is een veel besmettelijkere variant van het virus. Er zijn nu dus meer kinderen die besmet raken met het virus dan voorheen en ze geven het makkelijker door.”
Hoe weet je dat je kind corona heeft?
“Vaak kan je het eigenlijk niet weten. Veel kinderen die corona hebben, hebben namelijk nergens last van. Als er al symptomen optreden, zijn het meestal vooral verkoudheidsklachten. Jonge kinderen zijn sowieso vaak verkouden, dus veel ouders zullen niet zomaar hun kind laten testen op corona. Het enige wat je kan doen is goed blijven opletten. Als iemand in de omgeving corona blijkt te hebben, kan je je kind laten testen.”
Vectorillustratie van een vrouw die een vaccin aan een patiënt geeft.

Gaat de vaccinatie van kinderen ons sneller uit deze pandemie helpen?

Pixabay, cromaconceptovisual via CC-BY 2.0

Gevaccineerde volwassenen zijn beter beschermd tegen corona. Is het een goed idee om kinderen onder de twaalf te laten vaccineren?
“Dat hangt af van het doel wat je ermee wil bereiken. Als je zo snel mogelijk verspreiding in de samenleving wil voorkomen, dan lijkt het vaccineren van ook kinderen een goede optie. Als niemand meer corona krijgt, geven ze het immers ook niet door. Maar als het doel is dat de kinderen zelf gezond blijven, dan hoeft vaccineren misschien niet. Gezonde kinderen hebben vaak weinig tot geen last van corona.”

Inmiddels heeft het kabinet het advies van de Gezondheidsraad overgenomen om kinderen tussen de 5 en 12 toch te vaccineren. We vroegen Patricia Bruijning om hierop te reageren.

“Ik reageerde in de eerste instantie terughoudend op het vaccineren van kinderen. Dit kwam vooral omdat er nog niet genoeg veiligheidsgegevens waren. Inmiddels hebben we genoeg informatie om een goede afweging te maken. Hoewel het gezondheidsvoordeel voor kinderen zelf klein is, de risico’s van corona zijn voor kinderen immers laag, kan het toch zorgen voor minder verspreiding. Ook indirect kunnen er positieve gevolgen zitten aan het vaccineren van kinderen. Ze hoeven bijvoorbeeld minder vaak in quarantaine of ze zijn minder angstig om anderen in hun omgeving te besmetten. De directe en indirecte effecten van vaccinatie vormen samen de basis van het advies van de Gezondheidsraad. Daar sta ik helemaal achter.”

Op dit moment (in januari 2022) is de besmettingsgraad van corona heel hoog. Daarnaast hebben kinderen vaak minder tot geen last van corona. Er is dus een kans dat een kind corona heeft op het moment dat het een vaccin krijgt. Is dat gevaarlijk?

“Er zijn geen signalen dat het gevaarlijk is om iemand te vaccineren die corona heeft. Wel wordt in het algemeen afgeraden om een vaccin toe te dienen wanneer je ziek of niet lekker bent. Je immuunsysteem is dan al druk bezig met het opruimen van die andere ziekte en kan dus minder goed reageren op het vaccin. Mocht je dus corona hebben, of denken dat je het hebt, dan kan je je vaccinatie beter even uitstellen.”

Wat kunnen we doen om verspreiding van corona onder kinderen te voorkomen?
“In de eerste instantie hebben we alle scholen gesloten en iedereen thuis gehouden. Inmiddels hebben we gemerkt dat dat zorgt voor leerachterstanden en dat het over het algemeen niet goed is voor de ontwikkeling van het kind. Dat willen we dus eigenlijk niet meer. We zouden de kinderen kunnen vaccineren, maar voor het kind zelf is dat niet per se nodig. Je zou ze dan vooral vaccineren om verspreiding te voorkomen, dat is iets wat we in Nederland eigenlijk niet doen. Het wordt pas lastig als de kinderen volwassenen aansteken, die vervolgens heel ziek worden. Om dat te voorkomen is het het meest effectief om volwassenen te vaccineren.”