RT @k_meesters: “Informatie moet je zodanig brengen dat mensen het kunnen koppelen aan hun eigen situatie”
Lees mijn #InformatieManagement bijdrage aan @NEMOkennislink op de vraag: “Hoe houden we de samenleving bij elkaar?” samen met andere experts va de #coronadenktank van NEMO. @TilburgU https://t.co/7V6irACwQ0
Nu de gemoederen soms hoog oplopen, is er niet alleen angst voor het virus, maar ook voor een tweedeling in de maatschappij. We vroegen onze coronadenktank: Hoe houden we de samenleving bij elkaar?
Vanaf 18 januari kunnen kinderen zich laten vaccineren tegen corona. Eerder sprak NEMO Kennislink al met kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning over corona bij kinderen
Hoe zet je een goede publiekscampagne op over vaccinatie? Communicatiewetenschappers Enny Das en Bas van den Putte geven acht vuistregels.
Door een aantal mutaties is er een nieuwe variant van het coronavirus ontstaan. Hoe gevaarlijk is deze ‘Britse variant’, en hoe snel verspreidt hij zich?
De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar onderzoek waardoor ‘effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19’ konden worden ontwikkeld. In 2020 bevroegen we een aantal experts over dit nieuwe vaccintype.
We schudden geen handen meer, houden 1,5m afstand… Hoe komt het dat we ons gedrag voor corona zo snel aan kunnen passen, maar voor het klimaat niet?
De aandacht om de coronamaatregelen op te volgen verslapt. Dat zie je vrijwel altijd na een tijdje bij rampen, stelt expert Kenny Meesters. Om het tij te keren zou je daarom vooral moeten wijzen op wat nog wél kan.
Vorige week maakte premier Rutte strengere maatregelen bekend. Later kwamen daar nog dringende adviezen bij. Hoe effectief is deze communicatie?
Veldepidemioloog Amrish Baidjoe heeft ervaring met crisismanagement in kwetsbare gebieden. We vroegen wat hij van het Nederlandse coronabeleid vindt.
Met mondkapjes op gedragen mensen zich niet anders dan zonder, zo zag antropoloog Marie Rosenkrantz Lindegaard. NEMO Kennislink sprak hierover met haar.
De herfst komt eraan en dan zijn veel kinderen regelmatig verkouden. Kinderen tot twaalf jaar mogen met verkoudheidsklachten gewoon naar school. Missen we dan niet te veel potentiële coronagevallen?
De herfst breekt aan, mensen worden verkouden en de coronatesten raken op. Willen we voorrang geven aan cruciale beroepen of moet er meer capaciteit komen?
Het kan nog wel even duren voordat er een vaccin tegen corona is. Tot die tijd is het belangrijk om kwetsbare mensen te beschermen. Lukt dat door ze te vaccineren met het tuberculosevaccin? Dit onderzoekt internist-infectioloog Mihai Netea.
Op ons artikel over luchtstromen en mondkapjes kwamen veel reacties binnen. We leggen er een aantal voor aan hoogleraar Ruud Verdaasdonk.
Vanaf 1 december geldt er een mondkapjesplicht in openbare ruimtes. Maar hoe goed werken mondkapjes? NEMO Kennislink legde die vraag eerder voor aan Ruud Verdaasdonk.
Martin Bootsma werkt aan een model om het effect van de coronamaatregelen op het aantal besmettingen te berekenen. NEMO Kennislink zocht hem op.
NEMO Kennislink introduceert een nieuw journalistiek project. Een team van experts buigt zich over een specifiek onderwerp. In dit geval de coronacrisis.
NEMO Kennislink sprak met gezondheidseconoom Marco Varkevisser over ons zorgstelsel na corona.
In de Coronadenktank-reeks sprak NEMO Kennislink met econoom Esther-Mirjam Sent over de economische gevolgen van Covid-19. Wie worden er het zwaarst getroffen? En zijn er ook positieve gevolgen?
In mei riepen wij onze nieuwsbrieflezers op om vragen over de coronacrisis voor te leggen aan onze redactie en de coronadenktank. Hier geven wij kort antwoord op een lezersvraag en wijzen we op relevante artikelen op NEMO Kennislink.
In mei riepen wij onze nieuwsbrieflezers op om vragen voor te leggen aan onze coronadenktank. Hier geven wij kort antwoord op een lezersvraag en wijzen we op relevante artikelen op NEMO Kennislink.
In mei riepen wij onze nieuwsbrieflezers op om vragen over de coronacrisis voor te leggen aan onze redactie en de coronadenktank. Hier geven wij kort antwoord op een lezersvraag en wijzen we op relevante artikelen op NEMO Kennislink.
Als je wilt dat mensen zich aan de nieuwe gedragsregels houden kun je beter de omgeving zelf aanpassen, zegt cognitiefilosoof Marc Slors.
NEMO Kennislink sprak met kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning over het nut van de wetenschap bij het beteugelen van de corona-uitbraak.
Een interview met etnoloog Peter Jan Margry over oude en nieuwe rituelen in tijden van corona.
Vroeg de Nederlandse overheid ons eerder nog massaal thuis te blijven, inmiddels mogen we weer meer naar buiten mits we ons aan de 1,5 meter-afstandsregel en andere voorwaarden houden. Maar ligt in de nieuwe 1,5 meter-samenleving nonchalant gedrag niet op de loer? En wat drijft eigenlijk überh...
Kenny Meesters bestudeert hoe informatie wordt gedeeld na rampen. Een interview over hoe je gedrag verandert, technologie slim gebruikt en foodtrucks.