Je leest:

Olie en gas

Olie en gas

Auteur: | 1 april 2014

Energiespecialisten waarschuwen er al jaren voor. We moeten niet té afhankelijk worden van andere landen voor onze energievoorziening. Vooral van landen met een instabiele politiek klimaat of landen die in het verleden hebben laten zien bereid te zijn met hun energie-export te chanteren, zoals Rusland. Ook zullen we moeten anticiperen op de eindigheid op mondiale schaal van fossiele brandstoffen. In Nederland is het aardgas over een jaar of tien vrijwel op en de Nederlandse olievoorraad stelt nauwelijks iets voor. Is schaliegas dan misschien de gasbron van de toekomst? In dit dossier zijn artikelen over olie en gas die eerder op Kennislink verschenen op een rijtje gezet.

Nederlandse gasvoorraad

Binnen een jaar of tien is Nederland door de eigen aardgasvoorraad heen. Ruim een halve eeuw hebben we hiervan geprofiteerd. Weliswaar zoeken geologen naar nieuwe gasvoorkomens, veelal kleine velden onder de Noordzee, maar het gaat hier slechts om kleine voorraden die de energievoorziening in de toekomst niet veilig kunnen stellen.

Nog veel ondiep gas te winnen

Annemieke van Roekel

Schaliegas

Anders dan in de VS lijkt schaliegas geen belangrijke optie voor Europa. In ons dichtbevolkte continent, met strenge wetgeving voor milieu- en natuurbehoud in combinatie met het ontbreken van financieel gewin voor de landeigenaar, lijkt schaliegas kansloos in West-Europa. Een uitzondering daarop is Groot-Brittanniê. Ook in Oost-Europa is de zoektocht naar deze vorm van tight gas aan de gang.

Kamp: ’Risico’s zijn er altijd, ook bij schaliegas’

Annemieke van Roekel

Geheim schaliegasrapport maakt nieuwsgierig

Annemieke van Roekel

Zorgen over schaliegas

Sebastien Kraaijeveld

Debat over ‘schaliegasbubbel’ breekt los

Annemieke van Roekel

Gebakken klei blijkt geen gebakken lucht

Annemieke van Roekel

Schaliegas in Nederland

Mart Zijp

Buigen of barsten

Marlies ter Voorde

Olie

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heropende drie jaar geleden het olieveld te Schoonebeek. Dankzij een hogere olieprijs bleek het hier weer economisch interessant de olie te winnen. De stroperige olie die nog rest wordt met stoom uit de grond gehaald. Er zijn meer voorbeelden van deze enhanced oil recovery, zoals het inspuiten van kooldioxide. Hiermee kunnen enkele tientallen procenten meer olie uit een veld worden geperst. Maar we zullen er aan moeten wennen dat de olie over twee eeuwen toch écht op zal zijn.

Nieuw polymeer perst olieveld leeg

René Fransen

Olie op de ijskoude golven

Annemieke van Roekel

CO2-opslag: erop of eronder

Annemieke van Roekel

Van zon naar stoom naar olie

Marije Nieuwenhuizen

Vijftig jaar Slochteren

Henk Kombrink
Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 01 april 2014

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.