Je leest:

Meer dementie

Meer dementie

Auteur: | 8 oktober 2013

De ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, lijkt epidemische vormen aan te nemen in onze vergrijzende wereld. Zijn er nu naar schatting 200.000 Nederlanders die er aan leiden, dat aantal zal in 2030 waarschijnlijk verdubbeld zijn. Hoewel neurowetenschappers met man en macht proberen om de oorzaken van de ziekte te achterhalen, blijft een medicijn buiten bereik. Lees hier verder over de verschillende vormen van dementie en de manier waarop ons geheugen werkt.

Hoorcollege om je geheugen op peil te houden

In het eerste college van de Universiteit van Nederland vertelt neuropsycholoog prof. dr. Erik Scherder van de Vrije Universiteit Amsterdam hoe we wat beter voor onze hersenen kunnen zorgen. Vanaf 8 oktober 2013 ’s avonds elke dag een volgend deel van zijn college online.

Het geheugen

Dementie is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de verstandelijke vermogens worden aangetast, waarvan als belangrijkste vaak het geheugen. Ons geheugen blijkt een mysterieus ding: zo komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat onze herinneringen net een beetje afwijken van de werkelijkheid, ook al waren we er zelf bij. Ook moet het getraind worden. Een belangrijk effect is dat naarmate we we ons geheugen beter trainen, we vaak minder vatbaar blijken te zijn voor dementie.

Gammacanon (15): Geheugen

Ineke Wessel

Geheugen is eenrichtingsverkeer

Asha ten Broeke

Lekker slapen is goed voor het geheugen

Asha ten Broeke

De slaap der vergetelheid

Kim Dobek

Alzheimer en dementie

Naarmate je ouder wordt, vergeet je wel eens wat. Maar dat is normaal. Wat veel erger is, is als je een aandoening als de ziekte van Alzheimer krijgt die het geheugen aantast. Je geheugen verdwijnt, en daarmee je complete identiteit. Maar alzheimeronderzoekers hebben goede hoop. Zo kan de ziekte mogelijkerwijs bestreden worden door deze in een zeer vroeg stadium op te sporen en te behandelen. Soms wel twintig jaar voordat de eerste symptomen zichtbaar worden.

Dementie: wie loopt het hoogste risico?

Tessa van den Kommer en Noëlle Sant

Niks helpt tegen Alzheimer

Marian Tjaden

Geheugenklachten zijn teken aan de wand

Kelly Rijs en Noëlle Sant

Gevolgen dementie remmen met daglicht

Elles Lalieu

Gezonde leefstijl vertraagt dementie

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 08 oktober 2013

Discussieer mee

0

Vragen, opmerkingen of bijdragen over dit artikel of het onderwerp? Neem deel aan de discussie.

NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.