Je leest:

Dodelijke amfibieschimmel pakt ook rivierkreeft

Dodelijke amfibieschimmel pakt ook rivierkreeft

Auteur: | 20 december 2012

De schimmel die wereldwijd de dood van duizenden amfibieën op zijn geweten heeft, is ook een gevaar voor rivierkreeften. Wetenschappers ontdekten dat de infectieziekte zich via de kreeftjes kan verspreiden in gebieden waar alle amfibieën al zijn uitgestorven.

Taegan McMahon van de University of South Florida, (Tampa, VS) en collega’s ontdekten tijdens veldwerk in Louisiana en Colorado dat 29 procent van de rivierkreeften in het onderzochte water besmet was met de parasitaire schimmel Batrachochytrium dendrobatidis. In het lab bleek de schimmel ook voor rivierkreeften dodelijk. Geïnfecteerde kreeftjes geven de ziekte bovendien door aan kikkervisjes. Eerder werd gedacht dat de schimmel alleen van amfibie op amfibie kon worden doorgegeven.

Deze Cubaanse boomkikker uit het experiment van Thomas Raffel en zijn collega’s is besmet met de schimmel Batrachochytrium dendrobatidis.
Raffel, et al.

Batrachochytrium dendrobatidis werd in 1998 aangewezen als de veroorzaker van de infectieziekte chytridiomycose, die (worm)salamanders en kikkers treft. De ziekte verspreidt snel en zorgde wereldwijd al voor het uitsterven van naar schatting 200 amfibieënsoorten, vertelde Thomas Raffel, bioloog aan de Oakland University in Michigan, VS, naar aanleiding van eerder onderzoek naar deze schimmel, aan Kennislink.

Misvormingen

De schimmel infecteert de huid van de amfibieën waarbij de bovenste huidlagen worden aangetast en er verdikkingen ontstaan. Bij kikkervisjes infecteert de schimmel de bek, waardoor deze misvormt. Door de misvormingen van de huid kunnen de dieren niet goed meer ademhalen en zullen ze uiteindelijk overlijden. Nu blijkt dus dat ook rivierkreeften dodelijk slachtoffer van de schimmel kunnen worden. De infectie tast hun kieuwen aan waardoor ze minder zuurstof op kunnen nemen.

Volgens de onderzoekers verklaren de resultaten waarom de schimmel zo sterk verspreid is over de hele wereld. Rivierkreeftjes worden wereldwijd gegeten en daarnaast door vissers als aas gebruikt.

Vanwege de toepassing in gerechten wordt de rivierkreeft snel over de wereld verspreid. Daarbij kan hij de dodelijke schimmel makkelijk meenemen.
Wikimedia Commons

Besmette kreeften kunnen de ziekte snel verspreiden als ze ontsnappen en in de natuur terecht komen. Pogingen om amfibieënpopulaties die getroffen zijn door de schimmel te redden waren tot nu toe niet succesvol. De onderzoekers denken dat de pandemie wellicht te stoppen is door de verspreiding van alternatieve gastheren als de rivierkreeft in de gaten te houden.

Bron:

Taegan A. McMahon, Laura A. Brannelly, Matthew W. H. Chatfield, e.a., Chytrid fungus Batrachochytrium dendrobatidis has nonamphibian hosts and releases chemicals that cause pathology in the absence of infection, Proceedings of the National Academy of Sciences, 19 december 2012

Meer over Batrachochytrium dendrobatidis op Wetenschap24:

Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.
© NEMO Kennislink, sommige rechten voorbehouden
Dit artikel publiceerde NEMO Kennislink op 20 december 2012
NEMO Kennislink nieuwsbrief
Ontvang elke week onze nieuwsbrief met het laatste nieuws uit de wetenschap.