Stikstof: van controle naar crisis8 september 2023Voortschrijdend inzicht over de ontdekkingen van toenAl sinds de jaren tachtig zien we hoe overmatige uitstoot van stikstofverbindingen de natuur beschadigt. Volgens milieuwetenschapper Wim de Vries beseften we na enkele succesvolle maatregelen in de...
Afkoelmethode voor de aarde15 maart 2023Afkoelmethode voor de aardeKlimaatverandering tegengaan door de stralen van de zon tegen te houden. Levensgevaarlijk en onbeheersbaar, zeggen tegenstanders. Voorstanders vinden het juist riskant om de techniek te negeren.
Faces of ScienceOnmisbare katalysatoren deel 3: Voorkomen van vervuiling7 januari 2015Onmisbare katalysatoren deel 3: Voorkomen van vervuilingHoe is het nu eigenlijk met het probleem van de zure regen? Opgelost dankzij katalysatoren!
Faces of ScienceEen zomerse avond op het terras1 juli 2014– mede mogelijk gemaakt door scheikundeWaarom ik katalysatoren onderzoek? Omdat wij zonder katalysatoren niet eens zouden bestaan! De wereld zou er heel anders uitzien.
Labyrint: de diepzee8 februari 2013Labyrint: de diepzeeHet is er donker, heel erg zout en de druk is onmenselijk hoog. Toch staan bedrijven te trappelen om af te dalen naar de diepzee. Niet onterecht, diep in de zee liggen namelijk de schatten voor het op...
De allereerste uitstervingsgolf9 september 2019De allereerste uitstervingsgolfZo’n twee miljard jaar geleden kwam er abrupt een einde aan het _Great Oxidation Event_, waarin er voor het eerst flink wat zuurstof geproduceerd werd op aarde. Dit markeert de hongerdood van een fors...
Hoe herken je een alien?29 november 2018Buitenaards leven ziet er waarschijnlijk minder spannend uit dan je denktIn boeken en films wemelt het van de aliens, maar bewijs voor echt buitenaards leven is er nog niet. Toch wordt er druk naar gezocht. Maar waar zoek je dan precies naar? En op welke plekken binnen ...
Elastisch recyclen19 september 2018Kunnen we oud rubber hergebruiken?We gebruiken ontzettend veel rubber, voornamelijk voor autobanden. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de banden die we afdanken?
'Metalen hebben een rol gespeeld bij het ontstaan van leven'21 januari 2018Interview met Claudia Bonfio (Cambridge) over metalen en het leven op aardeZorgden metalen ervoor dat leven op aarde ontstond? Claudia Bonfio zoekt verbanden tussen het leven zoals we dat nu kennen en de chemische reacties die plaatsvonden op aarde voordat er leven was.
Cyborgbacterie produceert nuttige moleculen1 september 2017Cyborgbacterie produceert nuttige moleculenBacteriën zijn erg goed in het omzetten van licht in bijvoorbeeld alcohol, methanol of azijnzuur. Maar die omzetting gaat niet altijd even efficiënt. Daarom voegden Amerikaanse onderzoekers moleculen ...
Vijf vragen over exoplaneten13 januari 2023Vijf vragen over exoplanetenMet ruimtemissies gaan we de komende jaren duizenden planeten ontdekken. Wat leren we van die overvloed aan nieuwe werelden? NEMO Kennislink beantwoordt vijf vragen over exoplaneten.
Waarom NEMO Kennislink meedoet aan ‘Het dier als donor’21 mei 2021Waarom NEMO Kennislink meedoet aan ‘Het dier als donor’NEMO Kennislink onderzoekt samen met het Rathenau Instituut hoe de Nederlandse bevolking denkt over dieren als bron van donororganen.
Hakkend en gravend de toekomst in15 juni 2020Recensie ‘Onze bouwstenen’ van Anja RøyneOns dagelijks leven is onmogelijk zonder ijzer, koper en fosfor. De Noorse natuurkundige Anja Røyne laat je zien waar we deze bouwstenen vandaan halen en wat onze keuzes betekenen voor de voorraad ...
De aarde heeft straks een rookmelder in de ruimte15 mei 2020De aarde heeft straks een rookmelder in de ruimteSatellieten hebben een steeds scherper oog voor broeikasgassen en vervuilende stoffen in de atmosfeer. Komt er straks een milieuflitspaal in de ruimte?
Corona klaart de lucht9 april 2020Zo schoon als nu was de Nederlandse atmosfeer al tijden niet meerGeniet nog maar even van de schoonste lucht in tijden, want volgens Henk Eskes van het KNMI zitten we zo weer op het oude stikstofniveau als de economie weer gaat draaien.
Verborgen schatten in ons afvalwater15 november 2019Verborgen schatten in ons afvalwaterBelgische en Nederlandse onderzoekers proberen waardevolle metalen zoals goud en zilver terug te winnen uit ons afvalwater om ze opnieuw te gebruiken.
Faces of ScienceChemie is overal!8 september 2017Chemie is overal!Een vreselijk cliché en waarschijnlijk ook de titel van je scheikundeboek op de middelbare school: chemie is overal. Maar het is reuzehandig als je een fiets wilt repareren!
Faces of ScienceAlarm!6 juni 2017Alarm!‘Whiieeeooee! Whhiieeeooee! Whiieeeooee! U dient het gebouw te verlaten via de dichtstbijzijnde nooduitgang. Maak geen gebruik van de liften.” Eens in de zoveel tijd is het raak. Dan gaat het alarm af...