Hij/zij/hen over de grens9 augustus 2023Hoe seksistisch zijn talen?In het Nederlands moet je altijd kiezen tussen 'hij' of 'zij'. Lastig als je iemands gender niet weet, irrelevant vindt, of als je over een non-binair persoon praat. Hoe lossen andere talen dit op?
Waaraan herken je een goeie Songfestivalhit?12 mei 2023Waaraan herken je een goeie Songfestivalhit?Als je denkt aan het Eurovisie Songfestival, steken sommige liedjes meteen de kop op en andere niet. Is er een formule voor een goeie Songfestivalhit?
Faces of ScienceUit je comfortzone op een congres11 mei 2017Uit je comfortzone op een congresAls onderzoeker kom je soms op bijzondere plekken. Zo discussieerde ik tijdens een Amerikaans congres met een wereldberoemde onderzoeker, werd ik uitgenodigd voor een besloten avondfeestje bij een ...
Faces of ScienceSlachtoffers van _rock-'n-roll_4 mei 2017De cijfers achter de Forever 27 clubBinnen het vakgebied victimologie besteden we aandacht aan talloze groepen slachtoffers. Hoe zit het eigenlijk met de slachtoffers in de muziekwereld? Tijd voor _rock-'n-roll_!
Faces of ScienceRockgitarist? Waarschijnlijk een witte man17 mei 2016Rockgitarist? Waarschijnlijk een witte manOver het algemeen denken we dat muziek mensen samenbrengt. Welke taal je ook spreekt, wat voor opleidingsniveau, huidskleur, gender, seksuele voorkeur je ook hebt: de ritmes en melodieën van muziek...
Faces of ScienceSwingen tegen Zika2 mei 2016Swingen tegen ZikaWat hebben Beyoncé, een Jamaicaanse gynaecoloog en een groep West-Afrikaanse muzikanten met elkaar gemeen? Ze verspreiden allemaal belangrijk gezondheidsadvies met behulp van knallende videoc...
Faces of ScienceFaces of Science breidt uit11 januari 2016Twaalf nieuwe onderzoekers gaan bloggen over hun leven in de wetenschapDit voorjaar presenteert Faces of Science twaalf nieuwe jonge promovendi van verschillende Nederlandse universiteiten die onderzoek doen naar uiteenlopende onderwerpen als hoe taal werkt in de hers...
Faces of ScienceClimbing rooftops for science!28 mei 2015Climbing rooftops for science!’s Ochtends vroeg om 05.00, in het pikkedonker, op een fietsenschuurtje klimmen. Alles voor de wetenschap! Of eigenlijk… omdat ik het stiekem gewoon leuk vond om te doen.
Faces of ScienceLama1 oktober 2014‘Apple had beter een beest kunnen zijn.’Sinds kort mag ik me het trotse lid noemen van de Lama-familie. Nee, ik heb me niet aangesloten bij een Tibetaanse sekte en ik spuug ook niet op mijn onderzoek.
Faces of ScienceWegwijs13 augustus 2014Das of Harry Potter-cape? – De regels van OxfordIedereen op Magdalen College waarschuwde mij dat Oxford na 30 juni volledig uitgestorven zou zijn. Het was waar dat op 1 juli prompt het binnenhof volgeparkeerd stond met auto’s van glunderende oud...
Zon, zee en wetenschap8 juli 2022Boekentips voor deze zomer van de NEMO Kennislink-redactieZomervakantie: wordt het dit jaar een camping in Frankrijk, een huisje in Italië of een fijn verblijf in eigen land? De redactie van NEMO Kennislink tipt populair-wetensc...
Ook dieren brabbelen om hun taal te leren24 september 2021Ook dieren brabbelen om hun taal te lerenMensenbaby's leren taal door klanken te imiteren van volwassenen. Er zijn meer diersoorten die dit doen, zoals zangvogels en vleermuizen. Gaan ook zij door een brabbelfase om hun taal te leren?
‘Van muziek die verrast, ga je helemaal uit je dak’8 september 2021Interview met Erik Scherder over muziek en het breinWaarom raakt muziek je soms zo, tot kippenvel en tranen aan toe? Neuropsycholoog Erik Scherder legt uit wat er in ons brein gebeurt als we muziek luisteren.
Gedrag micro-organismen voorspelt mond- en keelkanker2 juli 2021Gedrag micro-organismen voorspelt mond- en keelkankerAmerikaanse wetenschappers ontwikkelden een test om mond- en keelkanker te ontdekken. Het enige wat ze nodig hebben, is een beetje spuug.
De wetenschap van dijenkletsers, flauwe moppen en de lach16 maart 2021Recensie van Humor is een van de vier pijlers onder het universum (de andere drie ben ik vergeten)Grappen maken is een bindmiddel en ontzettend belangrijk, stelt Madelijn Strick in haar uitstekende boek ‘Humor is een van de vier pijlers onder het universum’.
Faces of ScienceHoe het Songfestival taboes op psychische klachten helpt doorbreken7 juni 2022Durf jij te praten over mentale klachten?Over depressies en psychoses wordt vaak gezwegen. S10 doorbrak dat taboe tijdens het Songfestival met haar liedje over haar psychische klachten.
Faces of ScienceVerwantschap tussen kunst en wetenschap10 september 2020Verwantschap tussen kunst en wetenschapWat hebben een onderzoeker en kunstenaar met elkaar gemeen? In deze blog reflecteert mijn zusje Djura, een kunstenaar, op deze vraag en deelt ze haar perceptie over promotieonderzoek doen.
Faces of ScienceChristelijker door de coronacrisis29 april 2020Christelijker door de coronacrisisGelovigen mogen nu niet samenkomen, terwijl zij dat dolgraag willen. In de achttiende eeuw bracht rampspoed gelovigen samen. Is dat na de coronacrisis ook zo, vraagt historicus Adriaan Duiveman zich a...