Zoeken naar zaadcellen26 september 2017Zoeken naar zaadcellenDe kwaliteit van het zaad van de westerse man is om nog onduidelijke redenen de laatste twintig jaar duidelijk achteruit gegaan. Een man met minder zaadcellen in het ejaculaat kan toch nog steeds k...
'Het is een utopie dat we in Europa hetzelfde gaan denken over embryo’s'26 januari 2023'Het is een utopie dat we in Europa hetzelfde gaan denken over embryo’s'In Nederland mogen wetenschappers geen embryo’s maken voor onderzoek, maar in België wel. We spraken hierover met de Vlaamse bio-ethicus Heidi Mertes.
Eicellen gemaakt van huidcellen12 juni 2024Hoe onderzoek de voorplanting gaat veranderenAls de ontwikkelingen in dit tempo doorgaan, is het straks mogelijk dat twee mannen een biologisch eigen kind krijgen. Met eicellen gemaakt uit nier- of huidcellen.
De voordelen van doodgaan13 november 2024Recensie ‘Waarom we sterven’ van Venki RamakrishnanWaarom gaan we eigenlijk dood? Dat begrijpen kan helpen om het einde nog even uit te stellen, toont ‘Waarom we sterven’. Maar zulk uitstel maakt het leven mogelijk helemaal niet aangenamer.
Mannen met opvliegers25 december 2024Bloed, zweet en tranen: de penopauzeOok bij mannen verandert er van alles in hun lichaam, wanneer zij rond de vijftig jaar oud zijn. Bestaat er zoiets als de ‘penopauze’: de overgang voor mannen?
Zeg nee tegen designerbaby's13 januari 2025Embryo-modellendebat: de wetenschapOnderzoek naar embryo-modellen zet deuren open om bijvoorbeeld menselijke embryo-modellen te laten uitgroeien tot mensen. Die deur houden we beter dicht.
Vakblad over omstreden publicatie naar ivf-alternatief: 'De onderzoekers zijn nu ontmaskerd'4 augustus 2020Vakblad over omstreden publicatie naar ivf-alternatief: 'De onderzoekers zijn nu ontmaskerd'In een omstreden studie werden Mexicaanse vrouwen tegen betaling bevrucht. Ondanks ethische twijfels publiceerde het vakblad Human Reproduction de studie. NEMO Kennislink sprak met de hoofdredacteur.
DNA-festival: Susana Chuva de Sousa Lopes over knippen en plakken met DNA7 februari 2020DNA-festival: Susana Chuva de Sousa Lopes over knippen en plakken met DNA13 september vindt het DNA-festival plaats in NEMO. Een van de sprekers is stamcelbioloog Susana Chuva de Sousa Lopes.
Evolutionaire verklaringen voor menselijk gedrag (II)21 februari 2003Evolutionaire verklaringen voor menselijk gedrag (II)Mannen en vrouwen gedragen zich behoorlijk verschillend, vooral op seksueel gebied. Vaak leidt dit tot onbegrip en conflicten. Inzoomen op de biologische basis van deze gedragsverschillen brengt me...
De kwaliteit van het mannelijk zaad30 juli 1996De kwaliteit van het mannelijk zaadAls we sommige wetenschappers mogen geloven, wordt het voortbestaan van de mensheid bedreigd. De kwaliteit van het mannelijk sperma neemt af en als we de lijn uit het verleden doortrekken, is het i...
Van Leeuwenhoeks superieure lenzen geven productiegeheim prijs6 april 2018Van Leeuwenhoeks superieure lenzen geven productiegeheim prijsAntoni van Leeuwenhoek maakte in de 17e eeuw microscopen die vele malen beter waren dan die van zijn concurrenten. Nieuw onderzoek laat zien hoe hij deze onovertroffen kwaliteit bereikte.
Verminderde vruchtbaarheid26 september 2017Verminderde vruchtbaarheidAbsolute onvruchtbaarheid is relatief zeldzaam. Veel vaker hebben we te maken met verminderde vruchtbaarheid. In jargon: subfertiliteit.
Bevruchting in een embryo16 september 2016Bevruchting in een embryoEen embryo ontstaat door het samensmelten van een eicel en een zaadcel. Zo hebben we het op school allemaal geleerd. Nieuw onderzoek, dat deze week verschijnt in Nature Communications, zet...
Antoni van Leeuwenhoek, de achterdochtige2 augustus 2012Antoni van Leeuwenhoek, de achterdochtigeHij staat bekend als de vader van de microbiologie. Met zijn zelfgebouwde microscoopjes zag de Nederlander Antoni van Leeuwenhoek voor het blote oog onzichtbare ‘kleine diertjes’ waar niemand het b...