Toxicologie. Over gifbekers en vingerhoedskruid27 maart 2003Toxicologie. Over gifbekers en vingerhoedskruidDe toxicologie is eigenlijk ontstaan doordat mensen met allerlei planten en dieren in aanraking kwamen en daar ziek of gezond van werden. Deze kennis werd vervolgens gebruikt als middel om bijvoorb...
'Alles hangt met elkaar samen'9 september 2016Klimaatwetenschapper Eddy Moors over hoe we om moeten gaan met de gevolgen van de klimaatveranderingHoe beïnvloedt klimaatverandering de samenleving? En wat moet je doen om alles in goede banen te leiden? NEMO Kennislink vraagt het Eddy Moors, klimaatwetenschapper bij Wa...
Nog lang geen duurzaam milieubeleid16 september 2015Millenniumdoel 7: Meer schoon water, maar ook veel hogere CO2-uitstootMillenniumdoel 7 voor een duurzaam milieubeleid brengt goed en slecht nieuws. Het doel om veel meer mensen toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen te verschaffen werd ruimschoots o...
Geruzie over het water in de Nijl24 september 2015Hoe water van een grensoverschrijdende rivier tot problemen kan leidenSinds 2011 is Ethiopië stroomopwaarts bezig met het bouwen van een grote dam in de Nijl. Egypte is bang dat dit prestigeproject de watervoorziening, en dus het voortbestaan van het land, in gevaar ...
Impact van mens op verdroging evenaart invloed door klimaatverandering27 februari 2015Impact van mens op verdroging evenaart invloed door klimaatveranderingIn hydrologische modellen komt de menselijke factor onvoldoende aan bod, vindt Niko Wanders van de Universiteit Utrecht. Eind april hoopt hij op dit onderwerp te promoveren. Wanders berekende dat i...
Zinkende kuststeden9 mei 2014‘Als je zelf daalt, lijkt het of het waterpeil stijgt’Door de zwaarste overstromingen sinds vijftig jaar staat Venetië voor 70 procent onder water. Aardwetenschapper Gilles Erkens vertelde over de gevaren van bodemdaling voor kuststeden.
Oerbacterie leeft van perchloraat11 april 2013Onderzoek naar metabolisme belicht rol van zuurstof in leven van vóór de fotosyntheseNederlandse onderzoekers hebben vastgesteld dat een bekende oerbacterie perchloraat kan omzetten. In Science speculeren ze dat het extremofiel een rol speelde bij het ontstaan van zuurstof-afhankelijk...
Duurzamer eten25 februari 2015Duurzamer etenOnze huidige manier van voedsel produceren vreet energie, water en grondstoffen. Op deze voet lijkt het dan ook niet mogelijk om de verwachte piek van ruim negen miljard wereldburgers in de tweeënt...
Wat als er geen water meer is?12 augustus 2024Wat als er geen water meer is?Droogtes komen steeds vaker voor en duren langer, terwijl er steeds meer drinkwater nodig is. Wat doen we als we niet meer genoeg water hebben?