Beleef de evolutie
Vier miljard jaar geleden gebeurde er iets bijzonders: het eerste leven op aarde ontstond. Volg ons in een interactieve infographic langs belangrijke stappen in de evolutie. Hoe denk jij dat het verder gaat?
Vier miljard jaar geleden gebeurde er iets bijzonders: het eerste leven op aarde ontstond. Volg ons in een interactieve infographic langs belangrijke stappen in de evolutie. Hoe denk jij dat het verder gaat?
Zelfs in 75 miljoen jaar oude fossielen kan je nog organisch materiaal aantreffen. Dat ontdekten Engelse wetenschappers met behulp van een rits chemische analyses op dinosaurusbotten. Ze vonden overblijfselen van rode bloedcellen en eiwitten.
Dinosauriërs waren koudbloedig omdat er in hun botten, net als bij amfibieën en reptielen, jaarlijkse groeilijnen terug te vinden zijn. Die aanname is fout, zegt een onderzoeksteam van Spaanse wetenschappers nu. In de botten van grote zoogdieren komen namelijk net zo goed groeilijnen voor als ...
Tijdens een maaltijd krijgt een normaal gesproken koudbloedige mug in korte tijd een grote hoeveelheid warm bloed binnen. Om weer af te koelen scheidt de mug vloeistofdruppeltjes uit aan het achterlijf. Dat schrijven Franse biologen deze week in het blad Current Biology.
De lichaamstemperatuur bepalen van een beest dat al 65 miljoen jaar dood is: dat klinkt onmogelijk. Toch denken wetenschappers nu te weten dat dinosaurussen net zo warmbloedig waren als moderne zoogdieren. Maakt dit dan eindelijk een einde aan de eeuwige discussie of dino’s koud- of warm...
Hoeveel energie verbruikt een dinosaurus als hij rent? In ieder geval meer dan het lichaam van een koudbloedig dier kan genereren. De meeste dino’s waren waarschijnlijk warmbloedig.
Warmbloedige planteneters kunnen hun lichaamstemperatuur kosteloos op peil houden door plantendelen te eten die een grote hoeveelheid koolstof bevatten. De vegetariërs zijn in staat om de overtollige koolstof in hun lichaam om te zetten in energie. Die conclusie publiceerden ecologen van het N...
Bij lagere temperaturen groeien rondwormen groter – net als bijna alle soorten. Wagenings en Utrechts onderzoek legt de moleculaire basis van dit ecologische principe bloot.
Lange tijd hebben paleontologen aangenomen dat dinosaurussen koudbloedig waren. Volgens de laatste onderzoeken lijkt het er echter steeds meer op dat dino’s wel degelijk warmbloedig waren. Sterker nog: volgens recent onderzoek was de temperatuur van een dino afhankelijk van z’n gro...