Hoe glas zich vermomt als een vloeistof11 december 2019Hoe glas zich vermomt als een vloeistofJe drinkt er water uit en kijkt erdoor naar buiten: glas. Het is stevig, terwijl het op het allerkleinste niveau sprekend lijkt op een vloeistof. Hoe kan dat?
Cola-achtige vloeistof in lege gasvelden tast gesteente nauwelijks aan31 maart 2015Cola-achtige vloeistof in lege gasvelden tast gesteente nauwelijks aanKooldioxide dat wordt geïnjecteerd in de diepe bodem tast de chemische stabiliteit van de meeste gesteenten nauwelijks aan. Dat zegt geologe Suzanne Hangx van de Universiteit Utrecht.
Een coronavaccin uit insectencellen21 oktober 2020Een coronavaccin uit insectencellenWageningse wetenschappers werken sinds april aan een coronavaccin, gemaakt met insectencellen. Hoe staat de ontwikkeling er nu, bijna zes maanden later, voor? NEMO Kennislink ging langs en nam een kij...
Onze aardplaten blijken al 3,2 miljard jaar te bewegen23 april 2020Onze aardplaten blijken al 3,2 miljard jaar te bewegenEen Australisch stuk aardkorst blijkt 3,2 miljard jaar geleden over de aardbol verschoven te zijn. Kennelijk was er toen al sprake van plaattektoniek, concludeert een groep Amerikaanse geologen. To...
Nieuw wiskundig model voor medicijn in het brein22 januari 2020Model legt de basis voor betere doseringMedicijnen tegen hersenziekten toedienen is een probleem apart, onder meer omdat de hersenen goed afgeschermd zijn van het lichaam. Een wiskundig model kan daar verbetering in brengen.
Faces of ScienceDe vijf gekke eigenschappen van water18 november 2020De vijf gekke eigenschappen van waterIn mijn onderzoek gebruik ik voornamelijk water als oplosmiddel. Het is ongevaarlijk voor het milieu, en aanwezig in overvloed. Maar het is eigenlijk een heel speciaal goedje!
Faces of ScienceInjecteerbare chemo-gel4 juni 2019Injecteerbare chemo-gelTijdens mijn masterproject werkte ik aan een chemo-gel om patiënten met buikvlieskanker efficiënter te helpen. Vier jaar later ondersteunt KWF Kankerbestrijding ons project met 600.000 euro.
'Celmembranen en bierschuim hebben veel met elkaar gemeen'15 maart 2018Chemicus Jan Vermant onderzoekt het gedrag van grensvlakken in zachte materialenSchuim lijkt vaak een bijkomstigheid – soms gewenst, soms niet. Voor hoogleraar Jan Vermant is schuim een fascinerend fenomeen waarvan hij de fundamenten wil doorgronden. “Schuim is moeilijk omdat ...
Minder zwerfafval door de invoering van statiegeld op kleine flesjes14 februari 2017Minder zwerfafval door de invoering van statiegeld op kleine flesjesDoor statiegeld in te voeren op kleine drinkflesjes ontstaat minder zwerfafval. Dat blijkt uit de ervaringen uit andere landen. Merijn Tinga wil met een petitie de regering ervan overtuigen om het ...
Water, de mens kan niet zonder1 januari 2007Waterhuishouding van ons lichaam is elementaire chemieDat water een van de belangrijkste stoffen op aarde is, weet de mensheid al vanaf het allereerste begin. Uiteraard kozen de Grieken water als één van die vier natuurlijke elementen, samen met aarde...
Speelgoed met een wetenschappelijk tintje24 november 2022Tips van de NEMO Kennislink-redactieDe feestdagen staan weer voor de deur en voor veel mensen betekent dat: cadeautjes. De redactie van NEMO Kennislink helpt graag een handje, en tipt spelletjes en speelgoed met een snufje wetenschap.
Zorgt gaswinning altijd voor aardbevingen?11 oktober 2022Zorgt gaswinning altijd voor aardbevingen?Odile de Walick vroeg ons: In Groningen zorgt gaswinning voor aardbevingen; geldt dat ook elders op de wereld? Sam Gerrits geeft antwoord.
Voedsel kweken in het donker28 juli 2022Voedsel kweken in het donkerOnlangs groeiden wetenschappers plantenweefsel en algen zonder licht. Kunnen we zo - in hoge, donkere gebouwen - onze voedselketen duurzaam draaiende houden en 10 miljard monden voeden in 2050?
Orgaan krijgt opknapbeurt18 november 2021Orgaan krijgt opknapbeurtHonderden patiënten wachten op een donororgaan. Het aanbod is onvoldoende en de kwaliteit daalt. Groningse onderzoekers bekijken of de keuring van donororganen beter kan en of ze organen kunnen opknap...
Misschien begon het leven toch in een druppeltje14 oktober 2021Honderd jaar oude coacervaat-theorie krijgt experimentele steunEr is niet veel nodig om kleine, robuuste druppeltjes te laten ontstaan die zelfstandig kunnen groeien, zo laten Nijmeegse onderzoekers zien. Misschien begon het leven dan toch in zo'n klein druppeltj...
Verrassing: windmolens productiever achter een heuvel30 juli 2021Verrassing: windmolens productiever achter een heuvelSoms hebben onderzoeken een onverwachte uitkomst. Een windmolen plaatsen áchter een heuvel blijkt bijvoorbeeld lang niet altijd een slecht plan.
Kunnen we straks weer naar het voetbalstadion?5 maart 2021Over bubbels, sneltests en torens die de lucht reinigenMassaal weer sport kijken in een stadion of sporthal. Wetenschappers onderzoeken aan de hand van ingenieuze oplossingen of dat kan.
De oeroceaan op zakformaat9 februari 2021In het lab reageren oceanen en stromen vanuit de aardkorst met elkaarIs het eerste leven ontstaan op de bodem van de diepzee? Niemand die het zeker weet, maar Eloi Camprubi Casas probeert die omstandigheden na te bootsen. NEMO Kennislink nam een kijkje in zijn lab.