Bacteriën als levende fabriekjes
Producten gemaakt met genetische gemodificeerde bacteriën zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, op grote en kleine schaal. NEMO Kennislink zet vijf alledaagse toepassingen op een rijtje.
Producten gemaakt met genetische gemodificeerde bacteriën zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, op grote en kleine schaal. NEMO Kennislink zet vijf alledaagse toepassingen op een rijtje.
Er worden steeds meer behandelingsvormen gevonden voor mensen met erfelijke metabole ziekten. Maar ondanks al die medicijnen, enzymvervangers, en orgaan- of celtransplantaties, blijven dieetmaatregelen bij de meeste metabole ziekten een belangrijk onderdeel van de behandeling.
Vitaminen zorgen ervoor dat de enzymen in ons lichaam hun werk kunnen doen. Voor de chemische industrie zijn enzymen interessant omdat ze de productieprocessen veel ‘groener’ kunnen maken. Caroline Paul van de TU Delft ontwerpt synthetische vitaminen die grootschalige toepassing va...
Dun schillen, dik schillen of helemaal niet schillen? De één schilt er driftig op los tot er amper appel over is, zich zorgen makend over de bestrijdingsmiddelen. De ander vindt schillen onverstandig, want met de schil belanden veel vitamines in de gft-bak. Hoe zit het nou?
Pak jij in de supermarkt ook altijd de achterste groenten van de plank? Die zijn lekker vers en lang houdbaar toch? Maar volgens een Amerikaanse studie kun je beter de voorste groenten uit het rek pakken: die liggen namelijk meer in het licht en bevatten dan ook meer vitaminen.
Stoffen uit appelsap verminderen de productie van amyloïde plaques (een kenmerk van Alzheimer) in muizenhersenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse neurowetenschappers Thomas Shea en Amy Chan. Welke stoffen precies verantwoordelijk zijn voor de bescherming is nog niet bekend. Toch ho...
Amerikaans en Brits onderzoek wijst uit dat gevangenen die een pil krijgen met extra vitaminen, mineralen en vetzuren zich veel minder agressief en asociaal gedragen. In opdracht van het Ministerie van Justitie onderzoeken Wageningse en Nijmeegse wetenschappers of deze wonderpil ook onder Nede...
Wat hebben Paul McCartney, Claudia de Breij, Erik Mouthaan en Pia Douwes met elkaar gemeen? Niet dat het allemaal bekende persoonlijkheden zijn. Ze zijn vegetariërs en eten dus geen vlees, vis of producten waar dode dieren in verwerkt zijn. Hoe komt het dat we toch geen magere bleekneuzen zien...
Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen die nodig zijn om het menselijk lichaam goed te laten functioneren. Ze zijn onmisbaar voor de groei, het onderhoud en het functioneren van het lichaam.
Twintigduizend doden en veertigduizend nieuwe gevallen van suikerziekte, hart- en vaatziekten en kanker. Dat zijn volgens het woensdag gepubliceerde RIVM-rapport ‘Ons eten gemeten’, de gevolgen van ongezond en teveel eten. Maar zo heet wordt de soep niet gegeten.
‘Twintigduizend doden jaarlijks en twee jaar korter leven door ongezonde voeding’. Met deze kop vestigt het RIVM de aandacht op het vandaag verschenen rapport ‘Ons eten gemeten’. Nederland wordt steeds ongezonder door slecht eetgedrag en daar moet snel wat aan gedaan wo...
Wereldwijd leven er 38 miljoen mensen met HIV of AIDS, tweederde van deze mensen leeft in Afrika. De medicijnen die wij in het Westen gebruiken zijn voor de Afrikanen doorgaans onbetaalbaar. Recent onderzoek wees uit dat simpele multivitaminepillen óók HIV vertragen.
Anti-oxidanten, vroeger was het een moeilijk woord. Tegenwoordig is het een reclame-slogan: ‘Bevat natuurlijke anti-oxidanten’. Maar ze zijn niet voor iedereen zo gezond.
Vitamine D is niet alleen goed voor de botten, maar lijkt ook belangrijk te zijn bij het voorkomen van diabetes. De stof kalmeert indirect de afweercellen die jeugddiabetes kunnen veroorzaken. Kunstmatige vitamine D-achtige stoffen werken zelfs nog beter en zijn goedkoop en veilig. Onderzoeker...
In de zomer van 1941 treden Coco Arens en Davy van Dorp, beiden 26 en net gepromoveerd in Amsterdam, in dienst van Organon in Oss. Deze firma heeft in 1939 het vitaminepreparaat Davitamon 5 op de markt gebracht, dat gretig aftrek vond, vooral toen na de bezetting de voedselsituatie verslechter...
Om het vitamine D-gehalte in ons lichaam op peil te houden zijn voldoende zonlicht en de juiste voeding onontbeerlijk. Een tekort aan vitamine D veroorzaakte vroeger Engelse ziekte. Pas na veel onderzoek lukte het in 1942 om vitamine D industrieel te vervaardigen. Sindsdien wordt het gebruikt ...
De Nederlander Christiaan Eijkman ontdekte dat de oorsprong van de ziekte beri-beri in het genuttigde de voedsel lag. Verder onderzoek bij het medisch laboratorium Weltevreden op Java leidde tot de identificatie van de stof die er voor verantwoordelijk was. In 1929 kreeg Eijkman de Nobelprijs ...
Vitamine D is onmisbaar voor jonge kinderen, en eigenlijk ook voor oude mensen. Maar dat is nog lang niet alles. Vitamine D is de inspiratiebron voor het ontwikkelen van geneesmiddelen tegen multiple sclerose, kanker, afstoting na transplantaties, huidziekten, kaalheid, botontkalking en missch...
Het decembernummer van 1997 van Natuur & Techniek vermeldde de vele positieve kanten van het eten van vis. TNO Voeding ontdekte een keerzijde; het toedienen van visolie bevordert pancreaskanker bij proefdieren. Voor mensen met deze vorm van kanker zijn de vooruitzichten doorgaans slecht.