‘Je hersenen gaan niet alleen maar achteruit na je vijftigste’
De hersenen veranderen met oplopende leeftijd, maar het is niet alleen maar kommer en kwel, volgens neuropsycholoog Margriet Sitskoorn.
De hersenen veranderen met oplopende leeftijd, maar het is niet alleen maar kommer en kwel, volgens neuropsycholoog Margriet Sitskoorn.
Patholoog Roel Goldschmeding ontdekte een manier om verouderde cellen uit de nieren te verwijderen, maar daar zitten nog wel wat haken en ogen aan.
Waarom wordt een schildpad twee keer zo oud als een mens? Met die vraag in het achterhoofd schreef verouderingsarts David van Bodegom Het geheim van de schildpad, een zeer toegankelijk boek over wat veroudering in het dierenrijk ons leert over de lengte van onze eigen levens.
Vrouwtjes van de Seychellen rietzanger verouderen minder snel en leven langer als zij hulp krijgen bij de broedzorg. Dat blijkt uit onderzoek van Groningse biologen.
Oudere patiënten komen sinds enige tijd in aanmerking voor een nier van een oudere donor, zodat de donorwachtlijst korter wordt. Is dit een goede oplossing?
Door verouderingsprocessen verliest het afweersysteem aan vermogen om het lichaam te beschermen tegen ongewenste indringers. Ook neemt het effect af van vaccinaties die voor bescherming zorgen. Toch kunnen vaccinaties bij vatbare ouderen helpen om infectieziekten te voorkomen, mits vaccins wor...
Eugene Sigaloff is 81 jaar, is nooit ernstig ziek geweest en voelt zich nog lang niet oud. Zijn geheim? Iedere dag sporten en piano spelen.
Veroudering is gekoppeld aan verminderde functie en activiteit van het afweersysteem. Voedingsinterventies zijn een veelbelovende strategie om deze verminderde afweerfunctie en weerstand tegen infecties bij ouderen tegen te gaan.
De gemiddelde levensverwachting in de westerse wereld blijft toenemen. We leven ook langer gezond. De kans om honderd te worden neemt toe, maar alles wijst erop dat daarmee de natuurlijke (maximale) grens van het leven wel wordt bereikt.
Ouderen hebben een verhoogde vatbaarheid voor infectieziekten. Ook vaccinaties die daartegen moeten beschermen, werken minder effectief. Het afweersysteem dat ons normaal zo goed verdedigt, laat het steeds meer afweten. Dit komt doordat verouderingsprocessen ook het afweersysteem aantasten.
Deze week publiceren Nederlandse wetenschappers dat het gemiddeld zes jaar scheelt of je rookt, te zwaar bent, een te hoge bloeddruk hebt of niet. Gelukkig kan je daar op latere leeftijd nog iets aan doen, vertelde verouderingsonderzoeker Eline Slagboom eerder op NEMO Kennislink.
Translationeel onderzoek is in de laatste jaren steeds belangrijker geworden in het onderzoek naar metabole ziekten.
Waarom worden we oud, grijs en gebrekkig? Stamcellen in een hersengebied genaamd de hypothalamus vormen de sleutel tot het veroorzaken van veroudering. Amerikaanse neurobiologen ontdekten dat in muizen.
Wat is eigenlijk een moedertaal? En hoe heeft taal invloed op het ouder worden? NEMO Kennislink interviewt taalwetenschapper Merel Keijzer. Zij onderzoekt aan de Rijksuniversiteit Groningen onder meer of het leren van een tweede taal Alzheimer kan uitstellen.
Veroudering vertragen, het nieuwe boek van ‘de man die zijn volk havermoutpap leerde eten’, bevat grotendeels dezelfde boodschap – en dezelfde tekortkomingen – als zijn voorganger De voedselzandloper.
In ons DNA gaat doorlopend van alles mis. Toch leven we gewoon door. Dankzij het werk van Tomas Lindahl, Paul Modrich en Aziz Sancar weten we hoe onze cellen steeds weer alle fouten repareren. Ze kregen er de Nobelprijs voor de Scheikunde 2015 voor.
Mensen met het syndroom van Werner verouderen twee keer sneller dan normaal. Dat komt door een mutatie in het WRN-gen. Een team van Amerikaanse en Chinese onderzoekers nam de functie van dit gen onder de loep en ontdekte dat het codeert voor een eiwit dat het DNA in de celkern stabiliseert. Mo...
Telomeren zijn stukjes DNA aan het uiteinde van de chromosomen. Deze stukjes worden met elke celdeling korter. Dankzij synthetische biologie vinden we misschien een manier om de telomeren weer te verlengen. Is het probleem van onze sterfelijkheid dan opgelost? En zo ja, brengt dat niet meer pr...
Ouder worden komt vaak met gebreken, maar dat hoeft niet altijd zo erg te zijn. Hoe vang je het op? En vooral: hoe doe je dat met elkaar? Fenna van Nes, ergotherapeut, heeft onderzoek gedaan naar de dagelijkse activiteiten van zelfstandig wonende oudere echtparen met een toenemende achteruitga...
We worden steeds ouder, maar brengen die extra jaren lang niet altijd in gezondheid door. DSM onderzoeker Manfred Eggersdorfer wil daar verandering in brengen. Hij is de komende vijf jaar hoogleraar ‘Gezond ouder worden’ in Groningen. Zijn onderzoek draait om micronutriënten en in Kennislinks ...
Horen, we doen het de hele dag door. We zijn voor een groot deel van onze dagelijkse activiteiten afhankelijk van een goed gehoor. Bijna alle ouderen krijgen vroeg of laat te maken met slechthorendheid. En dat is niet alleen lastig, maar het kan ook leiden tot eenzaamheid.
Gezond ouder worden heeft een prijs. Uiteindelijk overlijden we allemaal ergens aan, en de ziekten waar uiteindelijk ‘gezonde ouderen’ aan overlijden blijken duurder dan de kwalen van een obese roker. Professor Johan Polder zet de kosten en baten van veroudering op een rij.
Veroudering is niet uniek menselijk, het verouderingsprobleem wel. Het zichtbaar worden van het proces van veroudering geldt voor steeds meer mensen. Hoe gaan we als sociale gemeenschap om met de ouderwordende mens?
Gezond ouder worden heeft een prijs. Uiteindelijk overlijden we allemaal ergens aan, en de ziekten waar uiteindelijk ‘gezonde ouderen’ aan overlijden blijken duurder dan de kwalen van een obese roker. Professor Johan Polder zet de kosten en baten van veroudering op een rij.
In Nederland worden ontwikkelingen op sociaal en cultureel gebied, zoals de vergrijzing, beschreven en onderzocht door het Sociaal en Cultureel Planbureau. Tijdens een brainstormsessie bij het SCP signaleren vier onderzoekers van de ‘Onderzoeksgroep Zorg’ diverse trends die gevolgen hebben voo...
Het verschijnsel veroudering wordt door biologen geaccepteerd als een logisch, onlosmakelijk onderdeel van het leven van alle meercelligen. Toch heeft ook het fenomeen veroudering, zoals elk biologisch fenomeen, een evolutionaire verklaring nodig.
De genetica beïnvloedt de veroudering en omgekeerd beïnvloedt de veroudering ook de genetica.
Worden het woongroepen, ‘kangoeroehuizen’, of toch vooral rijtjeshuizen met een traplift? Hoe verandert de vergrijzing de inrichting van stad en samenleving?
Arts en onderzoeker David van Bodegom van de Leyden Academy on Vitality and Ageing ging naar Ghana om onderzoek te doen naar de evolutionaire logica van veroudering. In een rurale samenleving op het platteland van Noord-Ghana ontdekte hij en passant de geheimen van een gezonde westerse oude da...
Het was niet eenvoudig aan te tonen, maar volgens de Groningse hoogleraar cognitieve neuropsychiatrie André Aleman is er inmiddels wel degelijk wetenschappelijk bewijs voor de stelling dat wijsheid met de jaren komt.