Tandpasta voor nieuwe zonnecellen17 mei 2019Tandpasta voor nieuwe zonnecellenHet materiaal perovskiet lijkt geschikt voor zonnepanelen, maar het gaat niet lang genoeg mee. Wetenschappers uit Eindhoven bedachten daarom een beschermlaag van fluoride.
Wat doen die microplastics in mijn zonnebrandcrème?!8 juli 2022Wat doen die microplastics in mijn zonnebrandcrème?!Tot haar schrik ontdekt redacteur Nathalie dat er microplastics in haar zonnebrandcrème zitten. Dat is toch schadelijk voor het milieu en haar gezondheid? Ze legt het voor aan enkele deskundigen.Het zand raakt op2 september 2024Het zand raakt opZand is de tweede meest gebruikte grondstof op aarde. De vraag blijft stijgen en nog niet eens de helft daarvan wordt jaarlijks aangemaakt. Zandschaarste dreigt. Hoe voorkomen we een gebrek aan zan...Faces of ScienceVuurslangen en olifantentandpasta28 januari 2021Wetenschap in het labAls wetenschapper ben ik dol op experimenteren, want wat is scheikunde nou zonder een spektakel op zijn tijd! In deze vlog laat ik jullie daarom mijn top drie lievelingsproefjes zien.Faces of ScienceAlgen-zonnecellen bouwen met de wetenschappers van de toekomst2 december 2014Algen-zonnecellen bouwen met de wetenschappers van de toekomstLekker je eigen werkende zonnecel in elkaar kliederen met twee glazen plaatjes, wat tandpasta en algenslurrie.Gezellig babbelen over scheikunde23 oktober 2019Recensie van ‘Een kwestie van chemie’ door Mai Thi Nguyen-KimIedereen moet iets weten van chemie, vindt de Duitse chemicus Mai Thi Nguyen-Kim. Maar wie ze nou precies wil overtuigen met haar boek ‘Een kwestie van chemie’ wordt niet duidelijk. 'Het moet normaler worden dat producten lang meegaan'5 juli 2018De vijf drempels voor de circulaire economieHet nieuwe Plastic Pact is volgens milieuorganisaties niet streng genoeg. Wat maakt het zo lastig om grote stappen te zetten tegen de plasticproductie?(On)zichtbare beestjes in Micropia18 september 2015(On)zichtbare beestjes in MicropiaZe zorgen voor dood en voor verderf, maar ook voor bescherming en genezing. We hebben ze nodig om te leven en soms hebben we er te veel of de verkeerde: microben. Alleen in museum Micropia zijn ze ...Van spaghettislierten naar haarspelden10 oktober 2014Amsterdamse onderzoekers ontdekken waarom verf dunner wordt bij roerenHeb je je weleens afgevraagd waarom verf uit een net geopende pot dunner wordt wanneer je erin roert? Het geheim van dit soort polymeeroplossingen zit hem in het uiteenvallen van verstrengelde poly...Met je tanden in waterstofperoxide27 juni 2012Met je tanden in waterstofperoxideVanaf eind dit jaar mogen alleen tandartsen nog tandbleekmiddelen met een hoge concentratie waterstofperoxide gebruiken. Bij de drogist of schoonheidssalon kun je zulke producten straks niet meer k...Plastic in de ban16 september 2024Plek voor plastic: kunnen we nog terug?Hoewel plastic een relatief nieuwe uitvinding is, lijkt deze niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Kunnen we terug naar een wereld zonder plastic? “We kunnen leren van het verleden.”
Het zand raakt op2 september 2024Het zand raakt opZand is de tweede meest gebruikte grondstof op aarde. De vraag blijft stijgen en nog niet eens de helft daarvan wordt jaarlijks aangemaakt. Zandschaarste dreigt. Hoe voorkomen we een gebrek aan zan...
Faces of ScienceVuurslangen en olifantentandpasta28 januari 2021Wetenschap in het labAls wetenschapper ben ik dol op experimenteren, want wat is scheikunde nou zonder een spektakel op zijn tijd! In deze vlog laat ik jullie daarom mijn top drie lievelingsproefjes zien.
Faces of ScienceAlgen-zonnecellen bouwen met de wetenschappers van de toekomst2 december 2014Algen-zonnecellen bouwen met de wetenschappers van de toekomstLekker je eigen werkende zonnecel in elkaar kliederen met twee glazen plaatjes, wat tandpasta en algenslurrie.
Gezellig babbelen over scheikunde23 oktober 2019Recensie van ‘Een kwestie van chemie’ door Mai Thi Nguyen-KimIedereen moet iets weten van chemie, vindt de Duitse chemicus Mai Thi Nguyen-Kim. Maar wie ze nou precies wil overtuigen met haar boek ‘Een kwestie van chemie’ wordt niet duidelijk.
'Het moet normaler worden dat producten lang meegaan'5 juli 2018De vijf drempels voor de circulaire economieHet nieuwe Plastic Pact is volgens milieuorganisaties niet streng genoeg. Wat maakt het zo lastig om grote stappen te zetten tegen de plasticproductie?
(On)zichtbare beestjes in Micropia18 september 2015(On)zichtbare beestjes in MicropiaZe zorgen voor dood en voor verderf, maar ook voor bescherming en genezing. We hebben ze nodig om te leven en soms hebben we er te veel of de verkeerde: microben. Alleen in museum Micropia zijn ze ...
Van spaghettislierten naar haarspelden10 oktober 2014Amsterdamse onderzoekers ontdekken waarom verf dunner wordt bij roerenHeb je je weleens afgevraagd waarom verf uit een net geopende pot dunner wordt wanneer je erin roert? Het geheim van dit soort polymeeroplossingen zit hem in het uiteenvallen van verstrengelde poly...
Met je tanden in waterstofperoxide27 juni 2012Met je tanden in waterstofperoxideVanaf eind dit jaar mogen alleen tandartsen nog tandbleekmiddelen met een hoge concentratie waterstofperoxide gebruiken. Bij de drogist of schoonheidssalon kun je zulke producten straks niet meer k...
Plastic in de ban16 september 2024Plek voor plastic: kunnen we nog terug?Hoewel plastic een relatief nieuwe uitvinding is, lijkt deze niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Kunnen we terug naar een wereld zonder plastic? “We kunnen leren van het verleden.”