'Het is zonde dat er met zoveel onderzoek niets wordt gedaan'
Vaak komen wetenschappelijke inzichten niet verder dan een publicatie. Dan Jing Wu vindt dat niks en start een bedrijf om haar resultaten verder te ontwikkelen.
Vaak komen wetenschappelijke inzichten niet verder dan een publicatie. Dan Jing Wu vindt dat niks en start een bedrijf om haar resultaten verder te ontwikkelen.
Onderzoekers van de TU Eindhoven hebben een methode gevonden om de bewegelijkheid van supramoleculaire moleculen te meten. Door deze techniek zijn we weer een stap verder om deze moleculen in de toekomst te gebruiken voor medicijnafgifte.
Scheikundigen van de Universiteit van Sheffield (VK) hebben een kubusvormige kooi ontwikkeld, waarin zich stoffen nestelen die sterk lijken op zenuwgassen. Volgens de onderzoekers wordt dit misschien een nieuwe techniek om chemische wapens te detecteren.
In de hersenen van Alzheimer-patiënten plakken eiwitfragmenten aan elkaar tot lange amyloïd draden. Die draden kunnen rond zijn, of plat als een lint. Amerikaanse onderzoekers publiceerden in Nature Materials een model dat de vorm van eiwitdraden voorspelt. Dit kan helpen om beter te ...
Hoe zijn brokjes losse materie geëvolueerd tot levende wezens? Het is dé grote vraag in de chemie. Een gesprek met Nobelprijswinnaar Jean-Marie Lehn over zijn visie op het maken van complexe materie.
De voorgekookte practica tijdens de studie scheikunde konden hem niet boeien. Alsof je een kookboekrecept volgde, vindt chemicus Rint Sijbesma. Toen hij eenmaal zelf materialen mocht gaan ontwerpen was hij om. “Ik heb nooit meer wat anders gewild.”
Brandstof laat synthetische bouwstenen zich organiseren tot vezels die weer uit elkaar vallen zodra de energie op is. Dat lieten Delftse wetenschappers zien. De vezels zijn een kunstmatige variant van het celskelet in levende cellen, dat ook brandstof gebruikt om te bewegen.
Slechts één pil hoeven slikken die wekenlang werkt. Dat is wat medisch technologen uit de Verenigde Staten voor ogen hebben met de maagring die zij creëerden uit een nieuw polymeer. Het is onder meer een uitkomst voor patienten die vaak hun medicatie vergeten.
Materiaal dat supersterk is maar toch zo zacht als pudding. De natuur maakt het. Denk maar aan de draden van een spinnenweb. Wagenings onderzoeker Jasper van der Gucht wil in het lab ook zulke handige materialen maken. Lukt dat al een beetje? Hij vertelt het op Kennislink.
Moleculaire vezels die zichzelf continue vanuit kleine bouwblokken in elkaar zetten om vervolgens weer uit elkaar te vallen, zijn moeilijk in beeld te brengen. Eindhovense wetenschappers ontwikkelden een nieuwe microscooptechniek waarmee ze het gedrag van de wriemelende slierten eindelijk kunn...
Hoe de eerste levende cellen ontstaan zijn is nog grotendeels een raadsel. Wat heeft een cel eigenlijk nodig om levend te zijn? En wanneer heb je als onderzoeker het ultieme bewijs dat je zelf leven hebt gemaakt? Gastcolumnist Ruud Peters vertelt over de zoektocht naar hoe het leven in elkaar ...
Wetenschappers lijken soms net kleine kinderen: ze spelen graag met bouwdozen. Zo ook de Britse onderzoekers die een nano-treinset ontwierpen. Met de losse bouwsteentjes lukte het om nano-treintjes op eigen kracht over een zelf aangelegd spoor te laten rijden. Het treintje vervoert nog lading ...
Hoe is het om met moleculen als DNA te werken? Studenten Biomedische Technologie Bas Rosier en Lenny Meijer geven aan de hand van een tweegesprek een kijkje in het dagelijks leven op het lab. Aan kantoorhumor is er in ieder geval geen gebrek.
Hoe bouw je een kunstmatig membraan? Amerikaanse chemici bedachten een nieuwe methode waarbij ze de bouwstenen laagje voor laagje aanbrachten op een waterdruppel. Dat resulteerde in blaasjes omgeven door een dubbel membraan zoals de celkern dat ook heeft.
Het is een grote uitdaging binnen de chemie: op leven lijkende structuurtjes bouwen met moleculen. Dat is ook de droom van chemicus Bert Meijer, die tot de internationale top in dit vakgebied behoort. Al meer dan 30 jaar zit hij ‘in de moleculen’. Met Kennislink praatte hij over zijn innige re...
De bouwstenen van een polymeer laten luisteren zodat ze op de plek gaan liggen die jij wil. Chemici van de Technische Universiteit Eindhoven vonden in DNA, dat zich op klittenbandachtige wijze vastplakt aan het polymeer, een hulpmiddel om dat te doen. De inspiratie kwam van de manier waarop ee...
Nederlandse chemici hebben opwindende plannen. In een groot, gezamenlijk onderzoek gaan zij proberen het leven na te bouwen met moleculen. Door de bouwsels op bepaalde manier in elkaar te zetten willen ze deze bovendien uitrusten met totaal nieuwe functies. Functies die in de natuur niet voork...
Organische zonnecellen, zichzelf afbrekende medische materialen, sensoren die bepaalde moleculen in je bloed kunnen waarnemen en protheses die een netvlies kunnen vervangen. Het is slechts een kleine opsomming van wat een nieuwe generatie materialen voor ons kan gaan betekenen. Slimme material...
Hij maakte ’s werelds eerste synthetische moleculaire motor, bouwde een nano-auto en wil nu biologische processen besturen met moleculaire machines. Ben Feringa, organisch chemicus en Akademiehoogleraar aan de RUG: “Ik maak dingen om te begrijpen hoe ze werken”.
Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen hebben een chemisch aangedreven nanomotor gefabriceerd. Hij werkt volgens het raket-principe: de uitstoot van zuurstofgas zorgt voor de voortstuwing.
Om de stapeling van moleculen te beïnvloeden is het soms al genoeg om het kolfje waarin ze zich bevinden te laten draaien. Zolang er maar een kracht is die de moleculaire clusters op de juiste manier met de zwaartekracht uitlijnt. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit. Het leidt...
Chemici van de Technische Universiteit Eindhoven beschrijven in Nature hoe de stapeling van losse moleculen tot grote, supramoleculaire structuren is te beïnvloeden. Het onderzoek kan de productie verbeteren van uiteenlopende producten als organische zonnecellen, plastic elektronica e...
Quantumdots hebben potentie voor moleculair onderzoek in biologie en geneeskunde. Alleen zijn ze daar lastig te hanteren. Onderzoekers uit Twente en Singapore komen nu met een uitweg: geef de dots een celvriendelijke transparante kunststof coating.
Groningse chemici hebben afsluitbare nanobuisjes ontwikkeld die zichzelf in elkaar zetten en afsluiten. Met een beetje zeep of licht zijn ze weer te openen. De buisjes zijn een sterk staaltje van moleculaire zelfassemblage.
Chemische synthese beperkte zich ooit tot het samenvoegen van atomen tot moleculen, met sterke elektronenverbindingen als ‘lijm’. In de natuur gebruiken moleculen ook andere aantrekkingskrachten om zich spontaan te assembleren tot steeds grotere structuren. Hoe ver komen chemici met het imiter...
Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen hebben hun methode verbeterd om lege virussen te gebruiken als transportdeeltjes. Ze maakten een soort lichtgevoelig moleculair klittenband om de nanocontainertjes in clusters aan elkaar te koppelen.
Eindhovense chemici schreven het eerste artikel voor het nieuwe wetenschappelijke tijdschrift Chemical Science.
Hoogleraar Bert Meijer van de Technische Universiteit Eindhoven geeft zaterdag 22 augustus college op muziek- en cultuurfestival Lowlands. Rond het middaguur geeft hij zo’n 1.200 festivalgangers een kijkje in zijn vakgebied: de supramoleculaire chemie.
Onderzoekers van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie aan de Universiteit Twente hebben bruggen gebouwd met ‘nanodeeltjes’. Dat valt eind deze week te lezen in Small, een toonaangevend vakblad voor nanotechnologie.
Vorige week publiceerde het tijdschrift Science een artikel waarin onderzoekers van het Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit Nijmegen een opmerkelijk staaltje van moleculaire zelfassemblage beschrijven. Ze laten zien hoe kleurstofmoleculen met miljoenen tegelijk ke...