Het bijzondere brein van de bij22 februari 2023Recensie van ‘Het bewustzijn van de bij’ – Lars ChittkaHet gedrag van de honingbij verwondert mensen al eeuwenlang. In zijn boek probeert Lars Chittka dit te verklaren, maar vooral de conclusies die hij daaruit trekt zijn spannend: bijen hebben een bewust...
'We hebben meer luisterambtenaren nodig'16 augustus 2022Gedragswetenschapper Reint Jan Renes over duurzame mobiliteitDuurzaam reisgedrag kun je niet stimuleren zonder écht te luisteren naar de afwegingen die mensen maken bij hun keuze voor een vervoermiddel. En daar schort het nu nog regelmatig aan, stelt gedrags...
Wat doet sociale isolatie met onze mentale gezondheid?23 maart 2020Wat doet sociale isolatie met onze mentale gezondheid?We blijven allemaal zo veel mogelijk thuis om de verspreiding van het nieuwe coronavirus af te zwakken. Sociale gewoontes vallen weg, maar de behoefte aan menselijk contact blijft. Wat doet dat met...
Faces of ScienceZo kies je de ideale studie!30 mei 2022Zo kies je de ideale studie!Wat wil je later worden? En wat ga je studeren om die toekomstdroom waar te maken? Faces of Science geeft studietips!
Faces of ScienceNieuwsgierig naar de psychologie van leren7 april 2022Nieuwsgierig naar de psychologie van lerenOp de middelbare school had ik geen idee wat ik later wilde worden. Uiteindelijk besloot ik de beroepskeuze uit te stellen en begon met psychologie: een vak waar je later van alles mee kan.
Faces of SciencePsychologie: de studie voor jou?13 mei 2022Psychologie: de studie voor jou?Studiekeuzestress? Je bent niet alleen! Op de website van Faces of Science is gelukkig allerlei advies te vinden over hoe je een studie kiest die écht bij je past. In deze blog geef ik je 5 redenen...
Faces of ScienceFaces of Science breidt uit met 12 nieuwe wetenschappers9 maart 2021Twaalf nieuwe onderzoekers gaan bloggen over hun leven in de wetenschapHoe ziet je leven er uit als je wetenschapper wordt? Twaalf promovendi gaan verslag doen van hun onderzoek in video’s en blogs.
Faces of ScienceFaces of Science breidt weer uit met 12 onderzoekers12 maart 2020Twaalf nieuwe bloggende en vloggende wetenschappers!Hoe ziet je leven als onderzoeker eruit? Twaalf promovendi gaan bloggen en vloggen over hun dagelijks bestaan in de wetenschap.
Faces of ScienceChristina Salmivalli21 december 2017Christina Salmivalli“We behandelen elkaar met respect. Samen maken we er een fijne groep van.” Veel basisschoolkinderen kennen deze regels van het antipestprogramma KiVa waarschijnlijk wel. Maar wie bedacht die regels...
Faces of ScienceBetsy Levy Paluck21 december 2017Hoe verander je gedrag?Hoe kun je ervoor zorgen dat er minder gepest wordt op school en dat Rwandezen minder geweld gebruiken? Als wetenschappers breken we ons hoofd erover. Betsy Levy Paluck wil niet alleen begrijpen ho...
Hoe we omgaan met het nieuws uit Oekraïne4 maart 2022Hoe we omgaan met het nieuws uit OekraïneDe één volgt de aanhoudende stroom nieuws en beelden uit Oekraïne op de voet. De ander houdt zich meer afzijdig. Waar zit hem dat in? Een sociaalpsycholoog verklaart.
Lessen uit de digitale spreekkamer van de medische psychologie9 februari 2022Lessen uit de digitale spreekkamer van de medische psychologieMedisch psychologen werkten het afgelopen jaar noodgedwongen op afstand. Hoe hebben ze dat ervaren? Een rondetafelgesprek op de afdeling Medische Psychologie van het Rijnstate Ziekenhuis.
Rechtvaardigheid is belangrijker dan eigenbelang11 juni 2021Rechtvaardigheid is belangrijker dan eigenbelangRegelmatig leggen we onze lezers ethische vraagstukken voor over corona en de vaccins. NEMO Kennislink sprak er met Steven Kraaijeveld over.
Andere mensen krijgen corona, ik niet14 mei 2021Andere mensen krijgen corona, ik nietDe ziekenhuizen liggen nog steeds vol, maar wij gedragen ons steeds zorgelozer. Hoe valt dat met elkaar te rijmen? Een sociaal psycholoog verklaart.
Egoïstisch of altruïstisch?16 april 2021Egoïstisch of altruïstisch?De afgelopen weken hebben we onze lezers verschillende dilemma's voorgelegd over corona en de vaccins. NEMO Kennislink sprak met Steven Kraaijeveld over de motieven achter de antwoorden.
'Links streeft naar gelijkheid, rechts wint'5 februari 2021Sociaal psycholoog Jonathan Haidt weet hoe dat komtWaarom lijkt het soms alsof linkse en rechtse kiezers van verschillende planeten komen? Jonathan Haidt verklaart het vanuit de werking van het brein.
Onze hersenen houden niet van vreemdelingen16 oktober 2020Onze hersenen houden niet van vreemdelingenMensen reageerden heel verschillend op de brand in vluchtelingenkamp Moria. De één wil helpen en de slachtoffers binnenlaten, de ander sluit het liefst meteen de grenzen. Wat gebeurt er in die hers...
'Omstanders helpen je wél bij geweld op straat'27 oktober 2020Criminoloog Marie Rosenkrantz Lindegaard toont ongeldigheid omstandereffect aanLang werd gedacht dat omstanders vaak niet te hulp schieten in noodsituaties op straat. Onderzoek van Marie Rosenkrantz Lindegaard toont dat het anders zit.