Vijf typen slapeloosheid verborgen in karaktereigenschappen
Vandaag is het de Internationale Dag van de Slaap. Meer aandacht voor slaap is geen overbodige luxe: tien procent van de bevolking leidt aan slapeloosheid.
Vandaag is het de Internationale Dag van de Slaap. Meer aandacht voor slaap is geen overbodige luxe: tien procent van de bevolking leidt aan slapeloosheid.
Zie ik mezelf wel in dit huis wonen? Brandt de kookpit nog? Vooruitkijken is een menselijke zege, maar kan doorslaan in een vloek. En niet zo’n beetje ook: eindeloos gepieker kan iemands leven domineren. Gelukkig is deze stoornis goed te behandelen.
De eerste paar dagen na een verre vliegtuigreis zijn vreselijk voor de meeste mensen: jetlag verpest vaak de eerste vakantieweek. Maar met een beetje voorbereiding is het niet moeilijk om de interne klok snel weer gelijk te zetten.
Je hippocampus heeft diepe slaap nodig om goed zijn werk te kunnen doen. Slapen we wel lang genoeg maar te licht, dan is dit deel van je brein onvoldoende ‘fris’ om de volgende dag goed dingen te onthouden, schrijven Nederlandse wetenschappers in het toonaangevende vakblad Nature Neuroscience....
De hersenen van iemand die lijdt aan slapeloosheid zijn minder actief dan die van een vaste slaper. Therapie kan dat probleem oplossen, een slaappil niet. Bovendien geven slaapmiddelen vaak vervelende bijwerkingen en zijn ze verslavend. Therapie is daarom een effectievere behandeling bij slape...
Slaap is het onderzoeksonderwerp van Eus van Someren. Hoe kun je via natuurlijke prikkels het slaap/waakritme verbeteren, is een van de vragen die hem fascineren. Net als de meer fundamentele vraag wat er precies in het brein gebeurt als we slapen. Je zou kunnen zeggen dat hij voldoende distan...
Anders dan gedacht is slapeloosheid geen symptoom maar een oorzaak van depressie. Dat concluderen twee psychiaters onafhankelijk van elkaar naar aanleiding van een Amerikaans en een Zwitsers onderzoek. Slaaptekort verergert bovendien slaapwandelklachten. Nederlandse onderzoekers komen met een ...
Langdurige somberheid is een bekend symptoom van depressie. Maar ook prikkelbaarheid, angsten, slaapproblemen, toe- of afgenomen eetlust of concentratieproblemen kunnen een teken zijn dat iemand depressief is.
Zelfs mensen die al tien jaar slecht slapen, verslaafd zijn aan slaappillen en als zombies door het leven gaan, kunnen door een therapie van zes weken weer genieten van een goede nachtrust. Dat concludeert psycholoog en slaaptherapeut dr. Ingrid Verbeek.