Spaceship Earth: real-life soap of wetenschap?
Voor een wetenschappelijk experiment werden acht mensen opgesloten in een enorme kas. Hier bleken ze uiteindelijk alleen maar bezig te zijn met overleven.
Voor een wetenschappelijk experiment werden acht mensen opgesloten in een enorme kas. Hier bleken ze uiteindelijk alleen maar bezig te zijn met overleven.
In sciencefictionfilms komen wormgaten al vaak voor. Ze vormen een exotische, onzichtbare brug tussen twee (verre) punten in de ruimte. Spaanse natuurkundigen hebben nu daadwerkelijk zo’n brug gemaakt voor magnetische velden. Ze denken dat het onder meer toepassingen heeft in MRI-scanner...
Hack the Brain leverde slimme toepassingen op voor het onderwijs zoals de FocusGuard en een concentratie-gestuurde knikkerbaan. Vrijdag 25 september kan je tijdens de Radboud Researchers’ Night zelf aan de slag met neurofeedback!
Van robothond Aibo tot de dino Pleo, en binnenkort wellicht de sprekende teddybeer Supertoy; er zijn steeds meer sociale robots in de vorm van huisdieren. Om ervoor te zorgen dat je als baasje zoveel mogelijk plezier beleeft aan je huisrobot kun je maar het beste hoge verwachtingen koesteren, ...
Nanotechnologie is hot in sciencefiction. Steeds vaker duikt de nieuwe technologie op in boeken, films of games. Hoe komt dat eigenlijk? Wat maakt ‘nanotech’ zo geschikt voor sciencefiction?
Al meer dan honderd jaar verschijnen er boeken, films en televisieseries over kunstmatige mensen. Deze verhalen zijn niet alleen maar vermaak. De bedenkers dwingen ons hiermee na te denken over de implicaties van de technologie van de toekomst.
Met zijn bundel I, Robot zette Isaac Asimov in de jaren 40 voor filosofen de toon om eens stevig na te denken over robots. Met zijn drie wetten bedacht de science-fiction schrijver een manier om de mensheid te behoeden voor kwade daden van de mechanische wezens. Hoe valt de vergelijking met As...