Faces of ScienceBen jij onderdeel van een hersenkorf?6 september 2019Ben jij onderdeel van een hersenkorf?Enge wezens in science fictionfilms, zoals hersenkorven en zwermgeesten, fascineren historicus Adriaan Duiveman. Omdat ze ons een spiegel voorhouden.
Faces of ScienceEen grote stap voorwaarts voor het quantuminternet3 september 2019Verstrengeling teleporterenTeleporteren klinkt nog als science fiction, maar binnenkort zet ik een grote stap voorwaarts: ik ga een verstrengeling teleporteren in het lab!
Nanoraket remt dankzij harige vacht13 december 2016Temperatuurgevoelige sliertjes op het oppervlak zorgen voor controle over de snelheidGeneesmiddelen moeten snel de juiste plek bereiken in het lichaam. Dat betekent gas geven, maar ook op tijd stoppen. Chemici van de Radboud Universiteit Nijmegen ontwikkelen een rem voor nanocapsules ...
Chinezen sleutelen aan DNA embryo's24 april 2015Chinezen sleutelen aan DNA embryo'sChinese wetenschappers hebben de genen van menselijke embryo’s aangepast met behulp van een nieuwe techniek. De embryo’s zullen echter niet opgroeien tot genetisch gemodificeerde mensen, ze waren n...
Duizenden manieren om een stropdas te knopen21 februari 2014Wiskundige berekent mogelijke stropdasknopenVergeet de dubbele Windsor – een wiskundige van het Zweedse Koninklijk Instituut voor Technologie heeft met behulp van logica laten zien dat er duizenden verschillende knoopmogelijkheden zijn. Door...
Massaal aan de mensburger?6 september 2013De mogelijk- en onmogelijkheden van kweekvleesSinds de presentatie van de eerste hamburger van kweekvlees enkele weken geleden lijkt het slechts nog een kwestie van tijd voor kweekvlees de supermarktvriezers bereikt. Maar is dat wel zo? En kan...
Grijze blob lost wiskundeprobleem op1 april 2013Grijze blob lost wiskundeprobleem opInformatici van de University of the West of England hebben met behulp van de computer een blob gemaakt, die de kortste route langs steden kan vinden.
Internetten met qubits26 januari 2024Internetten met qubitsHet internet van de toekomst werkt niet met nullen en enen, maar met qubits. Dit quantuminternet moet zorgen voor veilige communicatie én wereldproblemen oplossen.
Faces of ScienceDe onsterfelijke cellen van Henrietta Lacks17 april 2024De onsterfelijke cellen van Henrietta LacksDe cellen van Henrietta Lacks zorgden voor een nieuw tijdperk van medisch onderzoek. Ze stonden centraal bij kankeronderzoek en het coronavaccin. Maar deze erfenis kent ook een schaduwzijde.
Zo lang en/of gelukkig mogelijk3 juni 2024Oud, ouder, oudst: twee visiesStel dat we straks 120 of zelfs nog ouder kunnen worden, zullen we daar dan blij mee zijn? Is langer leven wel zo fijn als het lijkt? Twee filosofen verschillen hierover van mening.
Heel de aarde zoomt in op het zwarte gat in de Melkweg31 maart 2017Eerste waarneming met de Event Horizon TelescopeKomende weken gaat een netwerk van radiotelescopen het zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel opnemen. Hopelijk levert dat de eerste echte foto op, want al die plaatjes die je eerder van zwa...
Bloed uit het lab2 mei 2023Op bezoek in het bloedonderzoeksinstituutAls het aan Sanquin-onderzoekers ligt, komt bloed in de toekomst niet meer van donoren maar uit het lab. NEMO Kennislink nam een kijkje.
Jongleur met bits4 november 2019Recensie van documentaire ‘The bit player’Wiskundige Claude Shannon zette met één baanbrekend artikel de communicatietheorie op poten. 'The bit player' is een vakkundig gemaakte documentaire over deze briljante wetenschapper.
Faces of ScienceDe opmerkelijke toepassingen van een MRI-scanner7 januari 2020De opmerkelijke toepassingen van een MRI-scannerAan de binnenkant van de hersenen kijken, dat is toch het coolste wat je met een MRI-scanner kunt doen? Op een congres werd ik verrast door andere toepassingen.
Faces of ScienceVier nieuwe bloggende wetenschappers!29 juni 2018Vier nieuwe bloggende wetenschappers!Faces of Science heeft vier nieuwe onderzoekers die gaan bloggen over hun onderzoek en leven in de wetenschap: Lennart Kruijer, Elisabeth van de Grift, Wen Wu en Erik-Jan van Kesteren.
Faces of ScienceDNA aanpassen- fictie of toch niet?28 juni 2018DNA aanpassen- fictie of toch niet?Vaak vragen mensen me wat voor baan ik heb. Dan vertel ik altijd vol plezier dat ik een student ben die wordt betaald om te leren, les te geven en om met bacterieel DNA te...
Ongerept koraal en bizarre rotsige torentjes ontdekt21 maart 2018Ongerept koraal en bizarre rotsige torentjes ontdektTijdens hun tocht met onderzoeksschip de Pelagia stuitten Erik Meesters en Fleur van Duyl op een stuk relatief ongerept koraal. Eindelijk eens positief koraalnieuws. Maar waarvan de onderzoekers éc...
Waarom ook genetisch gemodificeerde dieren het moeilijk gaan krijgen27 februari 2018De lijst GMO-dieren met een handige extra eigenschap wordt langerDe laatste jaren zijn genetisch gemodificeerde dieren steeds vaker in het nieuws. Echt applaus voor al dat geknutsel met de genen is er niet. Hoe komt dat?