'Bosbranden signaleren opwarming'
Guido van der Werf onderzoekt de wisselwerking tussen bosbranden en klimaatverandering. “Bij lange droogte, veel wind en hoge temperatuur, loopt elk bos wel kans om in de fik te gaan.”
Guido van der Werf onderzoekt de wisselwerking tussen bosbranden en klimaatverandering. “Bij lange droogte, veel wind en hoge temperatuur, loopt elk bos wel kans om in de fik te gaan.”
Satellieten hebben een steeds scherper oog voor broeikasgassen en vervuilende stoffen in de atmosfeer. Komt er straks een milieuflitspaal in de ruimte?
Geniet nog maar even van de schoonste lucht in tijden, want volgens Henk Eskes van het KNMI zitten we zo weer op het oude stikstofniveau als de economie weer gaat draaien.
Aan de achterkant van de maan is het rustig. Een Nederlands satellietinstrument speurt hier naar signalen uit de oudste stukken van het heelal.
De Schiaparelli-lander sloeg te pletter op mars door de foute meting van één sensor, meldt ruimtevaartorganisatie ESA.
Onderzoekers verbonden aan de Europese Gaia-ruimtetelescoop publiceerden deze week een gedetailleerde kaart met de posities van zo’n 1,7 miljard sterren in de Melkweg.
Een groot, streng beveiligd complex diep in de duinen waar dagelijks zo’n 2700 ingenieurs bezig zijn met de laatste ruimtevaartsnufjes. Wat gebeurt er allemaal in het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) in Noordwijk? NEMO Kennislink ging op bezoek.
De uitstoot van stikstofoxiden aan de Amerikaanse westkust is door allerlei milieumaatregelen sterk verminderd. Omdat ozon een chemisch product is van stikstofoxiden, was de verwachting dat ook de ozonconcentraties daar zouden afnemen, maar dat is niet het geval. Dat komt door het transport va...
Dankzij satellietbeelden met zeer hoge resolutie kan de grootte van dierpopulaties nu vrij nauwkeurig worden geteld. Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben dit aangetoond in de open savanne van het nationaal park Masai Mara in Kenia. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in...
Europa bepaalt niet alleen de regels voor luchtkwaliteit in alle lidstaten, maar ook de wijze waarop luchtkwaliteit gemeten moet worden. Een overzicht van meettechnieken, meetresultaten, normen voor luchtkwaliteit en gezondheidsonderzoek.
Afgelopen vrijdag werden er vanuit Frans-Guyana de vijfde en zesde Galileo-satellieten gelanceerd. De volgende dag werd bekend dat er ‘onregelmatigheden’ waren. Dat was zacht uitgedrukt, de satellieten draaien in een verkeerde baan rond de aarde.
Hoe kan het, dat het wrak van het Egyptische verkeersvliegtuig dat donderdag neerstortte in de Middellandse Zee, nog altijd niet gevonden is? Een eerder artikel op Kennislink, over het spoorloos verdwijnen van vlucht MH370 in de Indische Oceaan, legt uit dat vliegtuigen boven zee grotendeels ...
Mosseltelers in de Waddenzee en Oosterschelde gaan satellietgegevens over algenconcentraties gebruiken om hun oogsten te verbeteren. Nederlandse onderzoekers ontwikkelden een methode om de algenconcentraties in Nederlands zeewater vanuit de ruimte te meten.
Afgelopen donderdag lanceerde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de GAIA-satelliet. Om 10:12 uur Nederlandse tijd lichtte de lanceerbasis in het Zuid-Amerikaanse Kourou op en GAIA was op pad om de meest precieze kaart van Melkweg ooit te maken.
De Dwingeloo Radiotelescoop, beheerd door de vrijwilligers van stichting CAMRAS, is meer dan alleen een radiotelescoop. Dat is afgelopen week aangetoond toen in een bijzondere samenwerking tussen de vrijwilligers en de Delftse satellietbouwer ISIS de telescoop ingezet werd voor het herstellen ...
Een weersatelliet in een baan rond de aarde of een aapje op 120 kilometer hoogte. Sommige landen gaan tot het uiterste om op ruimtevaartgebied met de ‘grote jongens’ mee te kunnen doen. Kennislink werpt een blik op de eerste ruimtevaartstapjes van Noord-Korea en Iran.
De Nederlandse bodem lijkt stabiel te zijn. We leven niet bij aardplaatgrenzen waar de bodem snel op en neer kan gaan. Maar, in Nederland gebruiken we onze bodem erg intensief. Promovendus Miguel Cuenca (TU Delft) laat zien dat er veel met en door water gebeurt in de Zuid-Nederlandse ...
Sinds het lanceren van de eerste satellieten is het bekend dat er rond onze planeet een zee zweeft van vrije elektronen die gevangen zitten in het aardmagnetische veld. Waar wetenschappers hun hoofden lang over braken was dat deze zee soms plots helemaal leeg loopt om zich daarna weer langzaam...
Nederland schiet op eigen houtje geen raketten de ruimte in, maar toch gebeurt er binnen de landsgrenzen genoeg op ruimtevaartgebied. Eén van de hotspots is Delft. Daar zit TNO, die onderdelen ontwikkelt voor satellieten en telescopen. Kennislink ging daar een dagje het lab in om te kijken wat...
In een Zwitsers bergdorpje is de kans klein dat je een ADSL-aansluiting hebt. Maar met een satellietverbinding kun je het internet wellicht wél op. Zeker binnenkort, want een nieuwe ‘supersatelliet’ moet afgelegen gebieden voortaan van snel internet voorzien.
In Portugal brandt de meeste zomers, net als nu, evenveel bos plat als in de rest van de EU. Eerder publiceerde NEMO Kennislink over computerprogramma’s die dit met behulp van satellietdata nauwkeurig bijhouden.
Het lijkt een vreemd verband, maar toch: een toegenomen concentratie koolstofdioxide in de atmosfeer van de aarde kan ervoor zorgen dat ruimte-afval langer om de aarde blijft hangen. Moeten we ons zorgen maken?
We wisten al dat beelden uit de ruimte ons kunnen vertellen wanneer het gaat regenen. Ze kunnen echter nog veel meer! Helpen bij een aardbeving of illegale houtkap opsporen bijvoorbeeld.
Vogels vormen in een zwerm geen willekeurig patroon, maar ordenen zich in een hiërarchische structuur. Dat ontdekten Hongaarse en Engelse wetenschappers door onderzoek aan duiven. Ze beschrijven hun bevindingen in Nature (8 april).
Hoe is het gesteld met de noordelijke ijskap? De Europese ruimtevaartorganisatie ESA lanceert vandaag een satelliet om het antwoord op die vraag te vinden. Het is Cryosat-2, een nieuwe en verbeterde versie van de Cryosat die in 2005 de lancering niet doorstond.
Waar smelt het ijs op aarde? Vaak langs de randen van de ijskappen. De centrale delen van Groenland en Antarctica zijn echter stabiel of worden juist dikker.
Wetenschappers krijgen geen informatie over ingeslagen meteorieten meer. De Amerikaanse luchtmacht stopt de informatiestroom. Zonder opgaaf van reden. Onderzoekers treuren.
GOCE, de nieuwste satelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, is eindelijk opgestegen. De dag ervoor werd de lancering met slechts zeven seconden op de teller afgebroken. De satelliet gaat het zwaartekrachtveld van de aarde nauwkeurig in kaart brengen. Hiermee willen wetenschappers e...
De lancering van de Amerikaanse Orbiting Carbon Observatory (OCO) satelliet is mislukt. Hoewel de satelliet volgens plan op 24 februari in een Taurus-raket is gelanceerd, is de neuskegel niet gesepareerd van de raket. Daaronder zat de satelliet, die niet in zijn geplande baan is gekomen.
Afrika breek in tweeën in het oosten. Satellietmetingen tonen aan dat de deformatie van de aardkorst honderd maal groter is dan op basis van metingen van aardbevingen.