‘Van muziek die verrast, ga je helemaal uit je dak’
Waarom raakt muziek je soms zo, tot kippenvel en tranen aan toe? Neuropsycholoog Erik Scherder legt uit wat er in ons brein gebeurt als we muziek luisteren.
Waarom raakt muziek je soms zo, tot kippenvel en tranen aan toe? Neuropsycholoog Erik Scherder legt uit wat er in ons brein gebeurt als we muziek luisteren.
De Bora-gemeenschap kan haar taal niet alleen spreken, maar ook trommelen. Wetenschappers onderzochten hoe ze de taal representeren in slagen op trommels. Het antwoord blijkt te liggen in het ritme.
Over minder dan een week weten we wie de nieuwe president van Amerika wordt. Hans Rutger Bosker zet zijn geld op Clinton. De onderzoeker analyseerde het spraakritme van de twee kandidaten en Hillary kwam daarbij het beste uit de bus.
Op 17 april wordt aan Henkjan Honing, hoogleraar muziekcognitie aan de Universiteit van Amsterdam, het Distinguished Lorentz Fellowship uitgereikt. Honing gaat hiermee een jaar lang interdisciplinair onderzoek doen naar de bouwstenen van muzikaliteit. Want wat is muzikaliteit eigenlijk? En bes...
Taalkundige Onno Crasborn kreeg deze maand een Vidi-subsidie om onderzoek te doen naar een bijzonder aspect van Nederlandse gebarentaal: de prosodie of het ritme van gebaren. In zijn onderzoek kijkt Crasborn voornamelijk naar de prosodische functie van handen.
Onderzoekers van het NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee op Texel deden onlangs opmerkelijke waarnemingen in Atlantische Oceaan bij de Canarische eilanden. Ook op grote diepte en in het volkomen donker beweegt het dierlijk plankton heel regelmatig heen en weer op het r...
De kenmerkende ritmes van de taal die we spreken, waar we mee opgroeien en die we elke dag om ons heen horen, blijken invloed te hebben op hoe we muziek maken en waarnemen. Dat is de opmerkelijke uitkomst van het promotieonderzoek van muziekwetenschapper Makiko Sadakata.
Geen enkele kunstvorm heeft waarschijnlijk zo’n groot effect op emoties als muziek. Mozart op de zondag maakt blij. Dat nummer van The Simple Minds op de radio doet je vervullen van melancholie. De buren zetten een CD van Moby op, waarna jij je onoverwinnelijk voelt.
‘Dat de biologische klok van de mens door daglicht wordt gesynchroniseerd is niet zo moeilijk te bedenken. Onze vondst dat ook lichamelijke activiteit bijdraagt aan het bijstellen van de klok baarde heel wat meer opzien. We hebben nu de bijdrage van licht en activiteit gekwantificeerd. De conc...