Nieuw licht op Riemannhypothese
Nieuw licht is geworpen op de nog altijd onopgeloste Riemannhypothese, de heilige graal van de wiskunde. Dat zegt professor Ross McPhedran van de universiteit van Sydney.
Nieuw licht is geworpen op de nog altijd onopgeloste Riemannhypothese, de heilige graal van de wiskunde. Dat zegt professor Ross McPhedran van de universiteit van Sydney.
Fysici gebruiken kwantumtheorie om de Riemannhypothese, een van de grootste open vraagstukken uit de wiskunde, te bestuderen.
De Riemannhypothese wordt beschouwd als het grootste open probleem in de wiskunde. In dit artikel legt Jan van de Craats, hoogleraar wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam, uit wat deze hypothese inhoudt.
De Frans-Amerikaanse wiskundige Louis de Branges claimt het bewijs te hebben geleverd van de Riemannhypothese. Dit is een van de belangrijkste open problemen in de wiskunde.
De webklas wiskunde is een internetcursus van vier weken die middelbare scholieren uit 5 en 6 vwo een idee geeft van de wiskunde op de universiteit. Dit voorjaar ging de webklas over de Riemannhypothese, een onopgelost vraagstuk uit 1859 over priemgetallen.
“Het is een echte ziekte, een soort waanzin, een tiranniek idee… Ga niet één stap verder of je bent verloren…” waarschuwde Farkas Bolyai zijn zoon János. De uitwerking was averechts. János Bolyai stortte zich op een wiskundig probleem dat al twintig eeuwen op een oplossing wachtte....
Ooit was Göttingen de place-to-be voor wiskundigen. In dit dossier wordt verteld over vijf grote namen: Gauss, Riemann, Dirichlet, Klein en Hilbert.
Georg Friedrich Bernhard Riemann (1826-1866) was de meest getalenteerde leerling van Gauss in Göttingen. Riemanns genialiteit uitte zich op een andere manier dan die van Gauss. Waar Gauss duizend en één bijdragen leverde aan ieder onderdeel van de wiskunde, had Riemann eigenlijk maar een paar ...
Priemgetallen zijn getallen die alleen deelbaar zijn door 1 en door zichzelf. De getallen 2, 5 en 7 zijn priemgetallen, maar 9, 12 en 21 weer niet. Of een getal een priemgetal is, laat zich maar moeilijk berekenen. Een oud vermoeden over nette rijen van priemgetallen is nu bewezen door Ben Gre...