Radiotelescoop als bliksemvanger
De Nederlandse radiotelescoop LOFAR kan nauwkeurige metingen aan bliksem doen. Wetenschappers hopen ermee te ontdekken hoe onweer ontstaat.
De Nederlandse radiotelescoop LOFAR kan nauwkeurige metingen aan bliksem doen. Wetenschappers hopen ermee te ontdekken hoe onweer ontstaat.
In boeken en films wemelt het van de aliens, maar jaren van speurwerk in het échte universum hebben nog geen tekenen van leven opgeleverd. Waar zoeken we naar buitenaards leven en hoe zou dat eruit kunnen zien? En waarom hebben we nog niets gevonden?
Voor het eerst wordt het magnetische veld van een zwart gat in kaart gebracht. Daarin ligt mogelijk de verklaring voor de straalstromen van zwarte gaten.
Aan de achterkant van de maan is het rustig. Een Nederlands satellietinstrument speurt hier naar signalen uit de oudste stukken van het heelal.
Verscholen tussen de pieken van de Andes turen 66 schotelantennes de ruimte in. Radiotelescoop ALMA is het duurste observatorium op aarde en geeft ons een blik op kersverse zonnestelsels. NEMO Kennislink gaat op bezoek.
Een Canadese radiotelescoop heeft een zich herhalende bron van snelle radioflitsen ontdekt. Wat zijn deze energierijke uitbarstingen precies?
Afgelopen jaar deed de Event Horizon Telescope waarnemingen aan het zwarte gat Sagittarius A*. Het allereerste beeld van een zwart gat laat nog even op zich wachten. Komend voorjaar richten wetenschappers de schotelantennes opnieuw op het centrum van de Melkweg.
De gigantische radiotelescoop LOFAR in Drenthe blijkt ook geschikt voor het onderzoeken van bliksem.
Komende weken gaat een netwerk van radiotelescopen het zwarte gat in het centrum van ons Melkwegstelsel opnemen. Hopelijk levert dat de eerste echte foto op, want al die plaatjes die je eerder van zwarte gaten zag, waren science fiction.
Ondanks de herhaaldelijke detectie van korte radioflitsen uit bron ‘FRB 121102’ waren onderzoekers tot nu toe niet in staat de precieze locatie van de radioflitsen te bepalen. Dat is nu gelukt met e...
Per toeval hebben Groningse wetenschappers een langgerekte structuur van gas en stof ontdekt in de Melkweg. Het werd gevonden met de Nederlandse radiotelescoop LOFAR en bevindt zich vermoedelijk op een afstand van ongeveer 300 lichtjaar van ons vandaan.
De radiotelescoop in Westerbork heeft nieuwe ontvangers en een nieuwe computer gekregen. Met een veel groter blikveld en de krachtigste computer van het land is de telescoop nu bijzonder geschikt om mysterieuze ultrasnelle radioflitsen waar te nemen.
Elk jaar vinden er in de Melkweg tientallen gigantische explosies plaats. Maar tegen de tijd dat astronomen hun telescopen erop richten is het hoogtepunt van het spektakel vaak al gepasseerd. Postdoc Valério Ribeiro (Radboud Universiteit) zet twee gloednieuwe Afrikaanse telescopen in om deze n...
Al jaren ruziën astronomen over de afstand naar de sterrenhoop Plejaden. Amerikaanse wetenschappers zeggen nu dat ze de afstand met radiotelescopen op 443 lichtjaar hebben bepaald. Dat is zo’n 50 lichtjaar verder dan wat een Europese satelliet bepaalde. De discussie laait weer op.
De Dwingeloo Radiotelescoop, beheerd door de vrijwilligers van stichting CAMRAS, is meer dan alleen een radiotelescoop. Dat is afgelopen week aangetoond toen in een bijzondere samenwerking tussen de vrijwilligers en de Delftse satellietbouwer ISIS de telescoop ingezet werd voor het herstellen ...
Waarnemingen van de nieuwe Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) laten zien dat de hevigste geboortegolven van sterren in het heelal veel eerder plaatsvonden dan tot nu toe werd gedacht. De resultaten zijn vorige week gepubliceerd in Nature en Astrophysical Journal.
Op 12 juni 2010 drukte koningin Beatrix in Oost-Drenthe op een grote knop en luidde daarmee officieel het startschot voor de ingebruikname van de grotendeels Nederlandse radiotelescoop LOFAR. Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en is de telescoop klaar voor het échte wetenschappelijke werk...
Vandaag zet onder andere Nederland zijn handtekening onder het contact voor de bouw van ’s werelds grootste radiotelescoop: de Square Kilometre Array.
De ALMA-radiotelescoop in Chili heeft voor het eerst beeld opgeleverd. En terwijl ‘s werelds duurste telescoop ’op de grond’ al werkt gaan de technici gewoon door met het koppelen van meer en meer schotelantennes. Over een jaar moet het megaproject helemaal af zijn.
Heino Falcke, hoogleraar Radioastronomie en Astrodeeltjesfysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is een van de drie winnaars van de NWO Spinozapremie 2011. Hij slaagde erin om metingen te verrichten vlakbij de rand van het extreem zware zwarte gat in het centrum van ons melkwegstelsel.
Het heelal straalt in vele kleuren, van gammastraling tot zichtbaar licht en van infrarood tot radiogolven. De nieuwe Europese radiotelescoop LOFAR richt zich vanaf deze zomer op lange radiogolven uit het oude heelal. Het hart van LOFAR staat in Nederland.
Het bouwen van een radiotelescoop op de maan is een stap dichterbij gekomen. In 2018 mag het Radboud Radio Lab een radioantenne mee sturen op een Chinese missie naar de maan. In 2009 stond op NEMO Kennislink een interview met de geestelijke vader van dit project, Heino Falcke.
De zoektocht naar pulsars, een speciale klasse van neutronensterren, lijkt een zoektocht naar een speld in een hooiberg. Een Amsterdamse promovenda heeft er nu met behulp van de radiotelescoop in Westerbork in één keer drie gevonden. Het begin van een reeks aan bijzondere vondsten?
Samenwerkende radiotelescopen in Europa, China en Zuid-Afrika hebben een ver verwijderd sterrenstelsel onder de loep gelopen. Dat braakt vanuit zijn centrum zoveel energie en deeltjes uit, dat het zichtbaar is tot aan de rand van het zichtbare heelal. De quasar is volgens de metingen van het E...
Een internationaal team van sterrenkundigen heeft met behulp van de grote radiotelescoop van Green Bank het bestaan van acht nieuwe organische moleculen in de interstellaire ruimte aangetoond.
Vijftig jaar geleden werd de Dwingeloo-telescoop in bedrijf gesteld. De Nederlandse radioastronomie heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een trendsetter, met als nieuw hoogtepunt de revolutionaire telescoop LOFAR.
Nu de supertelescoop Lofar richten de experts bij Astron/LOFAR en EADS zich op hogere sferen. Op 9 maart presenteerde het consortium plannen voor een grote radiotelescoop op de achterkant van de maan. De partijen hopen met hun project de Europese ruimtevaartindustrie te stimuleren en een bijdr...
Bij sterrenkunde denk je al snel aan mensen die met telescopen naar de hemel kijken. Voor frequenties die lager liggen dan het visuele spectrum zijn je ogen niet geschikt. Zoals voor het infraroodspectrum, het microgolfspectrum en het radiogolfspectrum. Hiervoor worden sinds de jaren 1930 radi...
Noord-Nederland speelt al lang een belangrijke rol in de radioastronomie. Het begon in 1956 met de ingebruikname van de beroemde radiotelescoop in Dwingeloo. In 1970 kwam daar de radiotelescoop van Westerbork bij. Momenteel is in het Noorden weer een revolutionaire radiotelescoop in aanbouw: L...
Een team astronomen heeft een enorme ‘bel’ ontdekt in het gas rond een zwart gat dat zich in ons melkwegstelsel bevindt. De ontdekking betekent dat wetenschappers decennialang ernstig hebben onderschat hoeveel energie zwarte gaten weer terugpompen in het heelal; zij slokken dus nie...