Faces of ScienceAlledaags racisme7 juli 2020Alledaags racismeOp de middelbare school ervaarde ik voor het eerst hoe het is om in de minderheid te zijn. Op de Universiteit van Amsterdam kon ik de niet-witte studenten op één hand tellen. Hoe ga je daar mee om?...
Faces of ScienceInzicht in racisme5 juni 2020Inzicht in racismeRacisme staat door de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd in het middelpunt van de belangstelling. Wereldwijd gingen mensen al de straat op. Hoe groot is het probleem van racisme hier?
Faces of ScienceMeer kleur in de natuurkunde7 juli 2020Meer kleur in de natuurkundeDe natuurwetenschap is overwegend wit. Ik ken geen enkele zwarte hoogleraar in mijn vakgebied. Hoe kan dat anders?
Faces of ScienceEen gelijkwaardige plaats in de wetenschap7 juli 2020Een gelijkwaardige plaats in de wetenschapAls moslimvrouw van kleur wilde ik graag het onderzoeksveld in. Op die manier hoop ik meer diversiteit zichtbaar te maken in mijn werkveld.
Faces of ScienceEen diversere sportwereld7 juli 2020Een diversere sportwereldAlhoewel ik zelf in een witte werkbubbel zit, doe ik onderzoek naar de sportwereld, die veel etniciteiten kent. En veel sporters staan steeds vaker op tegen racisme.
Faces of ScienceEen diverser onderzoeksveld7 juli 2020Een diverser onderzoeksveldHoe inclusief is je onderzoeksveld? En hoe zorg je ervoor dat je studie diverser en toegankelijker wordt voor iedereen?
Faces of ScienceDiepgewortelde witte privileges bestrijden met kennis7 juli 2020Diepgewortelde witte privileges bestrijden met kennisAls tiener die opgroeide in Friesland was ik nogal onwetend over racisme. Als onderzoeker kun je wel iets tegen die onwetendheid doen.
Faces of ScienceMeer representatieve vragenlijsten7 juli 2020Meer representatieve vragenlijstenWat kun je als onderzoeker doen om ervoor te zorgen dat je witte werkveld diverser wordt? Heel veel!
Faces of ScienceDiversere zorg7 juli 2020Diversere zorgAls je in Nederland in het ziekenhuis terechtkomt, is de kans groot dat je door een witte, Nederlandse arts behandeld wordt. Hoe zorg je ervoor dat die groep diverser wordt, en de zorg daarmee ook?...
Faces of ScienceLessen over hiphop aan witte studenten7 juli 2020Lessen over hiphop aan witte studentenLesgeven over hiphop aan witte studenten, terwijl de muziek gemaakt wordt vanuit verschillende etniciteiten. Dat is behoorlijk ongemakkelijk, vindt Aafje de Roest.
Kun je racisme tegengaan met therapie?25 september 2020Kun je racisme tegengaan met therapie?Bijna iedereen houdt er onbewuste vooroordelen over huidskleur op na. Kun je mensen trainen om hun, vaak onbedoelde, racistische neigingen bij te sturen?
Zit racisme ingebakken in alledaagse taal?20 juli 2020Zit racisme ingebakken in alledaagse taal?Taal draagt bij aan het wij-zij-denken. Kunnen we af van dit hokjesdenken door de taal te veranderen? Ja, zeggen onderzoekers. Tegelijkertijd moeten we ons niet blindstaren op woorden. Want taal is me...
Faces of ScienceOver goede bedoelingen in de strijd tegen racisme7 juli 2020Over goede bedoelingen in de strijd tegen racismeWat is onze rol als witte Faces of Science in het debat over racisme binnen onze groep, ons eigen onderzoek en in ‘het onderwijzen’ van onze lezers hierover?
Hoe blijf je verbonden met iemand die in een andere wereld leeft?16 maart 2023Hoe blijf je verbonden met iemand die in een andere wereld leeft?Discussies zorgen voor vooruitgang. Maar hoe ga je in gesprek met iemand die niet langer in dezelfde feiten gelooft?
Event8 september: Pre-Crime (2017)8 september 20218 september: Pre-Crime (2017)Gratis vertoning van Pre-Crime (2017), met nabespreking door experts, in de Science Filmclub van Inscience en NEMO Kennislink.
Faces of ScienceZo maak je wetenschap toekomstbestendig met excellente jonge onderzoekers6 december 2021Zo maak je wetenschap toekomstbestendig met excellente jonge onderzoekersAls jonge wetenschapper heb je een kwetsbare positie, en door de coronapandemie zijn veel promovendi in de knel gekomen. Hoe maak je wetenschap toekomstbestendig met excellente jonge onderzoekers?
Faces of ScienceHoe en waarom Malcolm X nog steeds belangrijk is voor Nederlandse moslims10 december 2020Hoe en waarom Malcolm X nog steeds belangrijk is voor Nederlandse moslims55 jaar geleden werd burgerrechtenactivist Malcolm X vermoord. Voor veel Nederlandse moslims is hij nog steeds een rolmodel.
Faces of ScienceHoe inclusief is de universiteit?8 juli 2020(Institutioneel) racisme, diversiteit en inclusie op de universiteitHoe inclusief is je onderzoeksveld? En hoe zorg je ervoor dat je studie diverser en toegankelijker wordt voor iedereen? Die vragen stelden we aan alle Faces of Science.