De quantumcomputer als bedreiging (en oplossing) voor onze privacy
Wetenschappers werken aan nieuwe manieren van versleuteling en veilige netwerken, om te voorkomen dat online informatie op straat komt te liggen.
Wetenschappers werken aan nieuwe manieren van versleuteling en veilige netwerken, om te voorkomen dat online informatie op straat komt te liggen.
De rekenklus die de quantumcomputer van Google verrichtte, kan volgens IBM in tweeënhalve dag (en geen tienduizend jaar) op een ‘gewone’ computer.
Universiteiten, IBM en Google werken hard aan de ontwikkeling van de quantumcomputer. Bij Google staan ze naar verluidt op het punt om quantum supremacy te bereiken, het punt waarop gewone computers de quantumcircuits niet meer bijbenen. Wat ligt er bij Google op de testbank? En wat k...
Meestal is een schaalmodel kleíner dan het ‘echte’ werk. Wetenschappers van de TU Delft komen nu met een model dat juist groter is. Ze hopen zo exotische materiaaleigenschappen in het allerkleinste te testen en te begrijpen.
Hoe goed je ook meet, je kunt nooit tegelijk de exacte positie én snelheid van een deeltje weten. Dat stelde Werner Heisenberg in 1927. Het is Spaanse wetenschappers nu gelukt om Heisenbergs principe te omzeilen. De experimentele truc biedt kansen voor preciezere MRI-scanners en atoomklokken.
Op diverse plekken in de wereld, waaronder Delft, wordt onderzoek gedaan naar de quantumcomputer, een apparaat dat ooit wellicht alle reguliere computers ver achter zich zal laten in rekenkracht. Niks ‘ooit’, ‘nu!’ zegt een team van fysici. Ze presenteren een blauwdruk van een quantumcomputer ...
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog stond wetenschapper Sam Goudmsit aan het hoofd van een geheime zoektocht naar een Duitse atoombom. Zijn leven klinkt als een spannend jongensboek. Journalist Martijn van Calmthout schreef een uitstekende biografie van de natuurkundige.
Stapels nieuwsberichten suggereren dat de realisatie van de quantumcomputer ‘weer een stapje dichterbij is’, maar hoe staat het er nu echt voor met het apparaat dat de prestaties van de huidige supercomputers kan doen verbleken? NEMO Kennislink gaat op bezoek bij het Delftse QuTech...
Een draaiende bal in de lege ruimte blijft eeuwig draaien, zo vertellen de wetten van Newton ons. Maar volgens Spaanse onderzoekers komt zo’n tollend voorwerp zelfs in complete luchtledigheid tot stilstand. Het vacuüm blijkt minder leeg te zijn dan je zou denken.
Eén van de struikelblokken richting kwantumcomputer is door Delftse wetenschappers opgelost. Het lukte ze één enkele elektronspin zo af te schermen dat hij geen last meer had van zijn omgeving. Zo staat die kwantum-‘bit’ altijd op één, en niet onverwacht op nul of allebei.
De minibar in het hotel is er een reus bij; slechts drie qubits moeten genoeg zijn om koeling op atoomschaal mogelijk te maken. Wetenschappers van de Universiteit van Bristol publiceerden onderzoek hierover in Physical Review Letters.
Een bekend theoretisch quantumtrucje is dat een deeltje zich op twee plaatsen tegelijkertijd kan bevinden. Nederlandse en Engelse wetenschappers hebben nu laten zien dat ze deze truc in de praktijk uit kunnen halen met een elektron in silicium. Een belangrijke stap naar een werkende quantumcom...
In een supercomputer draait alles om de eigenschappen van losse elektronen. Wetenschappers uit Delft en Leiden sloegen de handen ineen en kwamen met nano-diamantjes, waarin een enkel elektron gecontroleerd en zelfs verplaatst kan worden.
Hoe zorg je ervoor dat elektronisch verzonden informatie niet wordt afgeluisterd? De Italiaan Andrea Fiore, hoogleraar aan Technische Universiteit Eindhoven, ziet de oplossing in de wetten van de kwantumfysica. Met zijn plan om individuele lichtdeeltjes in te zetten als informatiedrager sleept...
Onderzoekers uit Eindhoven ontcijferden een boodschap versleuteld met het McEliece cryptosysteem, ook wel bekend als ‘de encryptie van de toekomst’. Online betaalverkeer is nog niet in gevaar, mits de encryptie wordt verbeterd.
Internetverkeer beveiligen is lastig, en de naderende komst van de quantumcomputer maakt het niet makkelijker. In dit artikel wordt uitgelegd wat publieke encryptie is, hoe de populairste vorm, RSA, werkt en hoe de beveiliging van de toekomst, McEliece, in elkaar steekt.
Twee Amerikaanse onderzoeksteams beschrijven in Nature een nieuwe verbinding tussen qubits, de onderdelen van de toekomstige kwantumcomputer. Hun quantum bus laat zelfs ver verwijderde qubits informatie delen. Tot nu toe was het alleen mogelijk om naastgelegen qubits te verbinden.
Atomen kunnen ook stilstaan in een siliciumkristal, zo melden Britse onderzoekers in het tijdschrift PNAS. Tot voor kort lukte het alleen om atomen stil te houden in een vacuüm. Dit onderzoek opent de deur naar quantumcomputers die de kracht van hedendaagse pc’s veruit overtreffen.
Zwarte gaten hebben zo’n sterke zwaartekracht, dat niets eruit ontsnapt. Bijna niets dan, want door een glibberig kwantumproces kan de rand van een zwart gat verdampen. Daarbij komt misschien informatie vrij over wat er ooit in het zwarte gat is gevallen.
De TU Eindhoven heeft de promotie van Marcoen Cabbolet uitgesteld na kritiek op zijn proefschrift. Cabbolet bedacht een omstreden alternatief voor de succesvolle kwantummechanica, de theorie voor de allerkleinste bouwstenen van de materie. Nobelprijswinnaar Gerard ’t Hooft vindt het werk...
Bij de verkiezingen in het Kanton Genève op 21 oktober heeft Zwitserland een wereldprimeur. De uitgebrachte stemmen worden vanuit stemlokalen via een onkraakbare kwantumverbinding naar de centrale stemcomputer gestuurd.
Onderzoekers van de TU Delft zijn er in geslaagd om bewerkingen uit te voeren met twee kwantum bits, de bouwstenen van een toekomstige kwantumcomputer. Met een apparaat dat op commando kwantuminformatie bewerkt komt de groep van Kees Harmans en Hans Mooij dichter bij een bruikbare kwantumcompu...
Het quantum Hall-effect is de ongekend nauwkeurige basis onder metingen van de elektrische weerstand. Door onderzoek van een internationale groep fysici kan het niet alleen vlakbij het absolute nulpunt worden gemeten, maar ook bij kamertemperatuur.
Wie ooit een supersnelle kwantumcomputer wil hebben, moet spelen met qubits. Dat zijn piepkleine schakelaartjes die informatie van verschillende berekeningen tegelijkertijd kunnen opslaan. Natuurkundige Matthias Steffen is er nu in geslaagd twee qubits met elkaar te laten communiceren. Dat is ...
Computers zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. Supercomputers verwerken miljoenen zoekresultaten of berekenen wat het weer over een paar dagen zal zijn. Naast sneller zijn computers tegenwoordig ook kleiner dan ooit. Zo bestond één van de eerste computers uit ongeveer 18000 vacuümbuizen,...
Natuurkundigen van FermiLab in de VS hebben een nieuw deeltje in het vizier. Het heeft nog geen naam, is opgebouwd uit vreemde en onaardige quarks en gedraagt zich niet. A physicist’s wet dream.
In het Japanse SPring-8 lab hebben natuurkundigen met quarks een wel heel vreemd deeltje weten te maken. Tot nu toe waren alleen deeltjes bekend met twee of drie quarks, de mesonen en baryonen. Het Japanse team heeft nu een pentaquark gemaakt, dat uit vijf quarks bestaat.
Bij de finalisten van de EU-Descartesprijs waren dit jaar ook Nederlandse wetenschappers. Eén project, gecoördineerd door de Universiteit van Amsterdam, leidde tot de ontdekking dat gamma-uitbarstingen de krachtigste explosies zijn in het universum, op die van de Big Bang na. Een ander project...
Onderzoekers van het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde en de Stichting FOM hebben voor het eerst aangetoond dat de zogenaamde kwantumverstrengeling van fotonen kan worden overgedragen op een ander type deeltje. Dit kan volgens de onderzoekers een doorbraak betekenen in de ontwik...
Sinds 1998 kun je het woord ‘teleportatie’ gebruiken zonder het over fantasy of science-fiction te hebben. Toen slaagden de Oostenrijkse Anton Zeilinger en zijn team erin één enkel lichtdeeltje een paar meter te teleporteren. Niet spectaculair genoeg? Het foton deed daar ook nog eens exact nul...