Naar de content
Faces of Science
Faces of Science

Miljoenensamenwerking voor quantumcomputer

Mijn instituut QuTech en electronicabedrijf Intel worden partners

Ernst de Groot

De spanning liep de afgelopen week in de wandelgangen al hoog op: er stond iets groots te gebeuren voor QuTech, het instituut waarbij ik promoveer. Gisteren dan eindelijk de bekendmaking: QuTech gaat een miljoenensamenwerking aan met elektronicabedrijf Intel!

Mike Mayberry (rechts), vice president van Intel en managing director van IntelLabs, legt uit wat de overwegingen en visie zijn om nu in de quantumcomputer te investeren. Links Lieven Vandersypen, professor binnen QuTech.

Ernst de Groot

Het is een bijzonder jaar voor onze onderzoeksgroep. We zijn van vakgroep van de TU Delft, gegroeid tot het onderzoeksinstituut QuTech, dat vervolgens nationaal icoon werd (zie mijn blog van 10 juni). Intel is een groot elektronicabedrijf, dat onder andere chips en moederborden maakt. Ze hebben lang nagedacht óf zij willen investeren in de quantumcomputer en welk onderzoek zij veelbelovend vinden. Vandaag hebben zij hun handtekening gezet onder een tien-jarige overeenkomst met Delft: een grote en doordachte beslissing.

Tweerichtingsverkeer

Behalve een investering van vijftig miljoen dollar, gaat Intel ook fysiek meedoen aan het onderzoek. Het bedrijf heeft enorm veel ervaring in het maken van elektronica. Ons onderzoek aan de quantumcomputer kan deze expertise enorm goed gebruiken: wetenschap en engineering gaan straks hand in hand om de complexe quantumsystemen schaalbaar te maken.

Spannende tijd

Het is een spannende en interessante tijd in onze onderzoeksgroep. Door de investeringen, groei en media-aandacht verandert er veel. Bijna dagelijks krijgen we er nieuwe collega’s bij, en er wordt hard gewerkt om ruimte te creëren en de beste apparatuur te kopen. Wetenschappers worden gekoppeld aan ingenieurs om zo goed mogelijk complexe problemen op te lossen. Ik kijk ontzettend uit naar de ontwikkelingen die deze mogelijkheden met zich mee brengen!

Een greep uit de nieuwsberichten

De samenwerking kreeg aandacht van onder andere de NOS en Nu.nl

Ook Mike Mayberry van Intel blogt erover

ReactiesReageer