Wie maakt het eerste embryo-model?8 september 2023Wedloop in de wetenschapWetenschappers hebben een model ontwikkeld dat sterk lijkt op een menselijk embryo, zonder gebruik te maken van spermacellen, eicellen of een baarmoeder.
Tijdreizen door de genen van een muis23 februari 2023Hoe je de ontwikkeling van cellen onderzoektRotterdamse wetenschappers ontwikkelden een techniek waarmee ze cellen door de tijd kunnen volgen. Hiermee hopen ze te ontrafelen wat er bij sommige ziektes misgaat in de embryonale fase.
Embryo-modellen uit het lab: wat kun je ermee?2 december 2022Ziektes ontrafelen en medicijnen testenMet embryo-modellen kunnen wetenschappers onderzoeken hoe ziektes ontstaan en mogelijke medicijnen hiervoor testen.
Nederlanders niet principieel tegen dieren als orgaandonor23 mei 2022Wetenschappers moeten wel alternatieven blijven onderzoekenHet afgelopen jaar besteedden we op NEMO Kennislink aandacht aan ‘het dier als donor’. We organiseerden in samenwerking met het Rathenau Instituut dialogen. Hieruit kwam n...
Als je burgers betrekt bij een gevoelig vraagstuk15 juli 2021Als je burgers betrekt bij een gevoelig vraagstukDit najaar mogen burgers meepraten over de wenselijkheid van donordieren. Maar hoe wenselijk is het om burgers hierin te betrekken?
Tumoren te lijf met botox21 augustus 2014Tumoren te lijf met botoxEen internationaal team van onderzoekers heeft ontdekt dat zenuwen een grote rol spelen bij de progressie van maagkanker. Door de belangrijkste maagzenuw lam te leggen met botox, neemt de groei van...
Gaan we embryo’s in het lab langer in leven houden?5 april 2024Gaan we embryo’s in het lab langer in leven houden?Of embryo’s langer dan veertien dagen in labs mogen worden gehouden is geen vraag die we alleen aan wetenschappers moeten overlaten, vindt rechtsfilosoof Britta van Beers.