Kunstmatige intelligentie herkent de echte Picasso
Het schilderij ‘Zelfportret’ in het Nasjonalmuseet blijkt een echte Vincent van Gogh te zijn. Lees hier hoe kunstmatige intelligentie een vervalsing herkent.
Het schilderij ‘Zelfportret’ in het Nasjonalmuseet blijkt een echte Vincent van Gogh te zijn. Lees hier hoe kunstmatige intelligentie een vervalsing herkent.
Op 1 november was de aftrap van Nederland Leest, thema ‘robotica’. Het geschenkboek bevat behalve negen verhalen van Isaac Asimov, een vervolgverhaal van Ronald Giphart en Asibot. Deze literaire robot werd ontwikkeld door de Universiteit van Antwerpen en het Meertens Instituut.
Een recente techniek, waarbij specifieke cellen in het brein door designerdrugs extra actief worden, helpt onderzoek naar psychiatrische ziekten. Dat laat neurobioloog Linde Boekhoudt zien aan de hand van studies met ratten. Ze promoveerde deze week aan de Universiteit Utrecht.
Deskundigen hadden verwacht, dat het nog minstens tien jaar zou duren voordat een computer de menselijke wereldkampioen Go zou verslaan. Een computerprogramma dat neurale netwerken combineert met quasi-toevallig zetten en stellingen uitproberen presteert het nu al. Het is een grote sprong voor...
Voor het eerst hebben wetenschappers iemand zijn tastzin teruggegeven met een prothese. Daarmee lukte het de proefpersoon om objecten blind op te pakken en te bepalen of ze hard of zacht zijn.
Bij prijzen en Scandinavië denk je al snel aan de Nobelprijzen. Maar deze week worden in Oslo de Kavli-prijzen uitgereikt. Wetenschappers uit de astrofysica, nanowetenschappen en neurowetenschappen ontvangen de prijs en Kennislink is erbij.
In ons hoofd ligt een heleboel kennis verborgen die we gebruiken om gemakkelijker door het leven te gaan. Ze vormt de bouwgrond waarop wij onze beslissingen en acties baseren. De informatieverwerkings-theorie en de neurale netwerken theorie hebben elk hun eigen idee over hoe we deze kennis in ...